ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι νέοι της Ηπείρου διαπρέπουν σε καινοτομία και θετικές επιστήμες!

28 Ιαν 2026 • 10:26
Οι νέοι της Ηπείρου διαπρέπουν σε καινοτομία και θετικές επιστήμες!

Μπορεί καθημερινά τα αστυνομικά δελτία να μας «βομβαρδίζουν» με γεγονότα που αφορούν την παραβατικότητα ανηλίκων, ωστόσο υπάρχει και η νέα γενιά που κάνει περήφανη την Ήπειρο και τη χώρα με τις επιδόσεις της σε διάφορους τομείς!

Αξιοζήλευτες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας καταγράφουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι διακρίθηκαν στον Ελληνικό τελικό του Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) 2026, ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς φοιτητικής επιχειρηματικότητας.

Μια ακόμη διάκριση που επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει το κορυφαίο τριτοβάθμιο ίδρυμα της Ηπείρου στο χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη σε διαγωνισμούς διεθνούς εμβέλειας σε κάθε τομέα.

Σημειώνεται πως η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου, επιστημονικός συντονιστής της οποίας είναι ο αν. καθηγητής Γ. Γκωλετσης, εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στις φοιτητικές ομάδες του που διακρίθηκαν στον Ελληνικό Τελικό. 

Ο διαγωνισμός GSEA αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό που επιβραβεύει φοιτητές επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματικότητας, mentoring και ευκαιριών ανάπτυξης και αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας νεανικής επιχειρηματικότητας.

Με φόντο το Δουβλίνο

Αξίζει να τονιστεί πως στον τελικό που έγινε στις 20 Ιανουαρίου, δυο διακριθέντες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ναπολέων - Μάριος Μήτσης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνιδρυτής της ULT – Unifying Life Tech, που αναπτύσσει νευροτεχνολογία επόμενης γενιάς μετατρέποντας βιοσήματα σε θεραπευτικές εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνιδρυτής του UniMates, AI εφαρμογής εύρεσης συγκατοίκων και στέγης μέσω «έξυπνης» αντιστοίχισης χρηστών. 

Ο νικητής του ελληνικού τελικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Τελικό GSEA 2026 στο Δουβλίνο, διεκδικώντας στη συνέχεια μια θέση στον Παγκόσμιο Τελικό στο Cape Town.

«Οι παραπάνω διακρίσεις συνδέονται άμεσα με τη συστηματική προσπάθεια ενδυνάμωσης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσα από τα Προγράμματα Καινοτομίας της ΜοΚΕ και τις δομημένες δράσεις ανάπτυξης ιδεών και πρωτοτύπων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διακρίθηκαν μαθητές του 4ου ΓΕΛ 

Σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς Πληροφορικής και Μαθηματικών (Θαλής») κατέγραψαν μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων «Ακαδημία», κάτι που αποδεικνύει την ιδιαίτερη κλίση που έχουν στις θετικές επιστήμες και την εντατική προετοιμασία που κάνουν ενόψει των διαγωνισμών. 

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Χρήστος Μπίρμπος κατέκτησε τη 2η θέση στην Α’ Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής, επιτυγχάνοντας το απόλυτο σκορ 400/400. 

Παράλληλα, η μαθήτρια Εβελίνα Τσιαγκαβέλη προκρίθηκε με επιτυχία στον Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Θαλής», που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. 

«Οι επιτυχίες αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχεια των διαγωνιστικών φάσεων και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις και επιτεύγματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, με την σχολική κοινότητα να εύχεται καλή επιτυχία στις επόμενες φάσεις των διαγωνισμών και διακρίσεις στο μέλλον.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.