ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Δημοτική Αρχή έχει αφήσει τα Γιάννενα στην τύχη τους…»

25 Φεβ 2026 • 09:30
Η Δημοτική Αρχή έχει αφήσει τα Γιάννενα στην τύχη τους…»

Κριτική… εφ’ όλης της ύλης άσκησε χθες η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Γιάννενα Νέα Εποχή» στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις της. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, η εξέλιξη των μεγάλων έργων αλλά και οι επιλογές της σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αναβάθμιση του οδοφωτισμού. 

«Στον τρίτο χρόνο θητείας της Δημοτικής Αρχής η πόλη είναι εγκαταλειμμένη στην τύχη της και μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, κυριαρχούν η αναρχία, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη σχεδιασμού, η προχειρότητα και η αδιαφορία. Δεν υπάρχει καθοδήγηση, επίβλεψη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Παπαγεωργίου, πλαισιωμένος από τους Φίλιππα Φίλιο, Γιώργο Αρλέτο, Ελένη Ακονίδου, Γιάννη Αϊβατίδη και Άρη Μπαρτζώκα. 

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε θέματα που έχει φέρει και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταρχήν, μίλησε για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, τονίζοντας πως ο τρόπος που χειρίζεται το έργο η Δημοτική Αρχή με το κλείσιμο της λωρίδας καθόδου προκαλεί τεράστιο κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο οι πολίτες να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία;». Σε αντιδιαστολή ανέφερε έργα που υλοποίησε με ταχύτητα, όπως είπε, η δική του δημοτική αρχή, όπως οι κόμβοι στο Δικαστικό και στη διασταύρωση των οδών Δωδώνης – Δομπόλη – Κενάν Μεσσαρέ. 

Δρόμοι και έργα

Δεύτερο ζήτημα που έθιξε ήταν οι εκσκαφές στους δρόμους, προκειμένου να περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου και οπτικές ίνες, για τις οποίες είπε πως είναι ψέμα ότι η Δημοτική Αρχή είναι υπέρ της πλήρους αποκατάστασης, αφού με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει συμφωνήσει στην μερική κάλυψη των τομών.

Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως είναι διεκπεραιωτικό, ενώ για την έλλειψη κονδυλίων για έργα σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή ρίχνει το φταίξιμο στην Κυβέρνησης χωρίς να εξηγεί όμως τι ακριβώς δεν πάει καλά. «Πριν τις εκλογές έλεγαν πως είναι έτοιμοι να δώσουν λύσεις. Τώρα λένε ότι φταίει η Κυβέρνηση. Τι δεν πάει καλά και γιατί δεν είμαστε αποτελεσματικοί ως Δήμος;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα δεν συμβασιοποιήθηκε κανένα καινούριο έργο. «Όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, είναι αυτά που παραδώσαμε εμείς», τόνισε, αναφέροντας ως παραδείγματα το Πνευματικό Κέντρο, το κτίριο της Δομπόλη, τις ασφαλτοστρώσεις κλπ., ενώ για τις Κοινότητες του Δήμου ο Δημ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως σ’ αυτές σήμερα δεν υλοποιείται καμία παρέμβαση. 

Η σύμβαση των Led

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαγεωργίου είναι η επίμαχη σύμβαση για τα Led υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. «Η πόλη μας σήμερα είναι σκοτεινή. Εμείς είχαμε δώσει λύση για τον οδοφωτισμό, επιλέγοντας να μπούμε στο πρόγραμμα ‘Elena’ με στόχο να βάλουμε πάνω από 18.000 νέα φωτιστικά, όχι μόνο στο κέντρο αλλά σε όλο τον Δήμο, όμως η Δημοτική Αρχή για κάποια παράλογη αιτία αρνείται να εκτελέσει τη σύμβαση του 2023», είπε, μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε δε πως εξαιτίας αυτής της πρακτικής που έχει υιοθετήσει η Δημοτική Αρχή Μπέγκα η πόλη χάνει επί δύο χρόνια την εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε πετύχει, ενώ παράλληλα οι δημότες κινδυνεύουν να πληρώσουν αποζημίωση με την καταγγελία της σύμβασης από τον εργολάβο. 

 «Ο Δήμαρχος έχει εμπειρία…»

Πλην του κ. Παπαγεωργίου τον λόγο έλαβε χθες και ο Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος υπήρξε ακόμα πιο αιχμηρός στις παρατηρήσεις του. «Η πόλη μας βρίσκεται σε έναν κλοιό αδιαφορίας εξαιτίας της αναποτελεσματικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος δεν είναι χθεσινός, βρίσκεται στον όγδοο χρόνο θητείας, ήταν και τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος και άλλα τόσα επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Είναι έμπειρος στα αυτοδιοικητικά, εκτός και αν δεν κράτησε αυτά που έμαθε», τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε στη σημερινή 99 συμβασιοποιημένα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως «χρυσός κανόνας για κάθε δήμαρχο είναι ό,τι βρω από τον προηγούμενο, το ολοκληρώνω». Αναφερόμενος στο θέμα των Led, σημείωσε πως νέα φωτιστικά βάζει όλη η Ήπειρος εκτός από εμάς, ενώ για τις συνεδριάσεις λογοδοσίας είπε ότι η Δημοτική Αρχή αποφεύγει να απαντήσει και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. 

KΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.