ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον… αέρα ο ΣΥΔΛΙ λόγω οικονομικής στενότητας!

27 Φεβ 2026 • 09:27
Στον… αέρα ο ΣΥΔΛΙ λόγω  οικονομικής στενότητας!

Μόνο… ειδυλλιακή δεν είναι η οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ο οποίος οφείλει μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ για ηλεκτρικό ρεύμα, έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις χρεώσεις για το νερό που δίνει στη ΔΕΥΑΙ, ενώ από την επιχείρηση έχει λαμβάνειν ένα μεγάλο ποσό που στα τέλη της περασμένης χρονιάς άγγιζε τα 2,2 εκατ. ευρώ περίπου. 

Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής προκαλώντας αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε τη διαχείριση του ΣΥΔΛΙ επί θητείας της στον Δήμο χωρίς όμως να καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά του.  

Αύξηση… 107%!

Θέτοντας το θέμα του ΣΥΔΛΙ, ο εισηγητής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Γιώργος Παππάς τόνισε πως οι χρεώσεις του κυβικού μέτρου νερού αυξάνονται διαρκώς από τον Σύνδεσμο, επιβαρύνοντας τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους δημότες. Όπως είπε, την 1η Ιανουαρίου 2024 η χρέωση του κυβικού ήταν 0,29 ευρώ και σήμερα 0,60 ευρώ, δηλαδή, αύξηση της τιμής του κυβικού κατά 107%! Παράλληλα, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό και σημείωσε ότι δεν υφίσταται τεχνικό πρόγραμμα για το 2026, εξαιτίας της έντονης οικονομικής στενότητας. 

Δύσκολη η κατάσταση

Απαντήσεις για τη λειτουργία και την οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου δόθηκαν από τον Πρόεδρό του και δημοτικό σύμβουλο Ηλία Αρλέτο και από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Κώστα Μπαμπασίκα, οι οποίοι τόνισαν πως η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η κατάρτιση ρεαλιστικού και ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπαν, το κόστος λειτουργίας των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων υπερδιπλασιάστηκε, ενώ, παρότι προβλέφθηκε έκτακτη επιχορήγηση για ΔΕΥΑ και Συνδέσμους Ύδρευσης ΟΤΑ λόγω της ενεργειακής κρίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη κοινή υπουργική απόφαση.

Ο κ. Αρλέτος θύμισε ότι το 2024, ο ΣΥΔΛΙ λειτούργησε έως και τον Σεπτέμβριο χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό, και πρόσθεσε πως, καθώς ο προϋπολογισμός που είχε καταρτίσει η προηγούμενη διοίκηση, δεν ενσωμάτωνε τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου για εγγραφή πιστώσεων ύψους 4.731.776 ευρώ, με αποτέλεσμα την αναπομπή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως επισημάνθηκε, έπειτα από συναντήσεις με το Παρατηρητήριο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη ΔΕΗ, ρυθμίστηκαν οι οφειλές του ΣΥΔΛΙ που διογκώθηκαν την προηγουμένη δημοτική περίοδο και τελικά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός.

Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις του Συνδέσμου με τη ΔΕΥΑΙ, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, στα τέλη του 2023 η οφειλή ανερχόταν σε 2.780.000 ευρώ. Στα τέλη του 2024 η οφειλή είχε μειωθεί σε 1.186.501 ευρώ, ποσό που εξοφλήθηκε εντός του 2025. Για το 2025, οι συνολικές χρεώσεις ανήλθαν σε 4.424.420 ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 2.244.307 ευρώ. Συνολικά το 2025 η ΔΕΥΑΙ κατέβαλε 3.430.809 ευρώ στον Σύνδεσμο, με οφειλή έως 31 Δεκεμβρίου ύψους 2.180.113 ευρώ.

Προσφυγή Δ. Ζίτσας

Στο μεταξύ, έγινε αναφορά στην προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας τον περσινό Ιούλιο κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΔΛΙ για τον καθορισμό των τελών ύδρευσης του 2025, η οποία έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω ελλιπούς αιτιολόγησης της αναπροσαρμογής. 

Όπως εξήγησε ο κ. Αρλέτος ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει προσφυγή ενώπιον της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του ΚΔΚ, καθώς και αίτηση ακύρωσης, οι οποίες εκκρεμούν. Τέλος, τονίστηκε ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, η υλοποίηση παρεμβάσεων τελεί σε αναμονή της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συνένωση των υφιστάμενων ΔΕΥΑ και Συνδέσμων Ύδρευσης, η οποία αναμένεται να καθορίσει το οριστικό πλαίσιο λειτουργίας και βιωσιμότητας του ΣΥΔΛΙ τα επόμενα χρόνια.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.