Ένα μεγάλο «όχι» στη σχολική βία, αυτό που ευρέως στις μέρες μας αποκαλείται με τον αγγλικό όρο bullying και ένα εξίσου μεγάλο «ναι» στη φιλία, φώναξαν χθες χιλιάδες μαθητές όλων των επιπέδων εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Αυτό έγινε και στα Γιάννενα, όπου ο κεντρικός πεζόδρομος της Μιχ. Αγγέλου πλημμύρισε χθες το πρωί από παιδιά, στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης με τίτλο «Μπαίνω στη θέση του άλλου και λέω όχι στη βία και στον εκφοβισμό», που διοργάνωσε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη δράση συμμετείχαν πολλά σχολεία των Ιωαννίνων, αλλά και μονάδες από άλλες περιοχές, με τους μαθητές/τριες να παρουσιάζουν δρώμενα υπό την καθοδήγηση φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών. Μάλιστα, έσπασαν ταυτόχρονα εκατοντάδες μπαλόνια σε μία συμβολική κίνηση.
Σημαντική η ενσυναίσθηση…
«Η δράση πέτυχε τον σκοπό της που είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για τη σχολική βία, με έμφαση φέτος στην ενσυναίσθηση ως μία πολύ σημαντική δεξιότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Θάνος, Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης.
Ο κ. Θάνος, ο οποίος είχε τον συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης, δήλωσε χαρούμενος που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωταγωνιστεί σε μία τέτοια πανελλαδική δράση με τη συμμετοχή τόσο πολλών σχολείων και παιδιών. «Δεν είναι μία περιστασιακή δράση, επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και τα σχολεία αναμένουν να ανακοινώσουμε το θέμα της επόμενης πανελλαδικής δράσης», τόνισε με έμφαση. Πρόσθεσε δε πως η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την εξωστρέφεια των μαθητών/τριών και την αλληλεπίδραση με την ευρύτερη κοινωνία, γι’ αυτό, όπως είπε, «επιλέγουμε η ολοκλήρωσή της να γίνεται κάθε χρόνο σε κεντρικά σημεία των πόλεων», ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συνέργεια που αναπτύσσεται ανάμεσα στα σχολεία. «Το Δίκτυο δίνει το πλαίσιο της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της συζήτησης των σχολείων και αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την μεγάλη συμμετοχή σχολείων και παιδιών από όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. «Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενάντια στη σχολική βία. Μηδενική ανοχή στη βία και τον εκφοβισμό».