Χρόνια διαρκεί η συζήτηση για την μεγαλύτερη πλατεία του Δήμου Ιωαννιτών, την Πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί. Ο σχεδιασμός υπάρχει, με τον Δήμο Ιωαννιτών να επιδιώκει τη βιοκλιματική ανάπλαση της έκτασης, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες μελέτες.
Το θέμα ήρθε ξανά χθες στην επικαιρότητα μέσω… Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο που εφάπτεται στην Πλατεία και το οποίο σχεδιάζει να πουλήσει μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, τοποθετώντας και τη σχετική πινακίδα.
Η κίνηση αυτή της ΕΤΑΔ προκάλεσε την αντίδραση του Δήμου, παρόλο που όπως διευκρίνισε, το οικόπεδο της ΕΤΑΔ, έκτασης ενός στρέμματος περίπου, «δεν έχει σχέση με τον χώρο που αφορά την πλατεία Χατζή. Εφάπτεται». Συγκεκριμένα, το οικόπεδο βρίσκεται, σύμφωνα με τον Δήμο, «δίπλα σε έναν χώρο που έχει ήδη εντάξει στον σχεδιασμό του για βιοκλιματική ανάπλαση και μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Αντίθετος ο Δήμος
Στην αρχική του ανακοίνωση, πάντως, ο Δήμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εκποίηση του οικοπέδου στους Αμπελόκηπους χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με τη Δημοτική Αρχή.
«Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αφορά έναν χώρο κομβικής σημασίας για τη γειτονιά, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της πλατείας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και περιβαλλοντικά βιώσιμου δημόσιου χώρου», σημειώνει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως η ανάπλαση της Πλατείας Χατζή έχει ενταχθεί στη στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αποτελεί έργο που σχεδιάστηκε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους κατοίκους της περιοχής.
Όπως αναφέρει ο Δήμος, «δεν είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο και η ΕΤΑΔ να προχωρούν σε ενέργειες αξιοποίησης ή εκποίησης δημοσίων ακινήτων, αγνοώντας πλήρως τον σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Συνάντηση με ΕΤΑΔ
Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας, υπογραμμίζει ότι «η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το συλλογικό όφελος και όχι με αποσπασματικές κινήσεις που αγνοούν τον τοπικό σχεδιασμό», ενώ καθιστά σαφές ότι ο Δήμος θα υπερασπιστεί τον χαρακτήρα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος πρόκειται να αιτηθεί άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, «προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τον σχεδιασμό και να τεθούν ξεκάθαρα οι θέσεις του Δήμου, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της διασφάλισης ότι η Πλατεία Χατζή θα παραμείνει δημόσιος χώρος και θα αξιοποιηθεί με βάση τον σχεδιασμό που υπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, ο Δήμος δεν διευκρινίζει αν θα καταθέσει προσφορά στην ΕΤΑΔ για την απόκτηση του οικοπέδου που εφάπτεται της Πλατείας Χατζή ή όχι.
Τι λέει το ΚΚΕ
Στο θέμα του οικοπέδου της ΕΤΑΔ παρενέβη χθες και η Κ.Ο. Αμπελοκήπων του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για τεμάχισμα της Πλατείας και ξεπούλημά της. «Είναι μόνιμα στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων η πλατεία μας, γιατί την θεωρούν ‘φιλέτο΄ που μπορεί να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη. Αυτό ίσως να δικαιολογεί και την διαχρονική εγκατάλειψή της από όλες τις δημοτικές αρχές», τονίζει σε ανακοίνωσή της.