ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαίνια στο Τζαμί Καλούτσιανης και στο οθωμ. Λουτρό Κάστρου!

- Θα γίνουν αύριο παρουσία του Κώστα Τασούλα 

- Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των δύο μνημείων

16 Ιούλ 2026 • 11:04
Εγκαίνια στο Τζαμί Καλούτσιανης και στο οθωμ. Λουτρό Κάστρου!

Δύο σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου σε διαφορετικά σημεία των Ιωαννίνων το καθένα, αποκαταστάθηκαν πλήρως και παραδίδονται πλέον έτοιμα για κάθε χρήση, πολιτιστική ή λειτουργική. 

Ο λόγος για το Τζαμί της Καλούτσιανης και για το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο, τα οποία εγκαινιάζονται με κάθε επισημότητα αύριο, Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης. 

Χθες ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα των τελετών. Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια του έργου με τίτλο «Στερέωση και αποκατάσταση του Τζαμιού Καλούτσιανης Ιωαννίνων» είναι προγραμματισμένα να γίνουν αύριο στις 10.45 π.μ. και οι προετοιμασίες γι’ αυτά είναι πυρετώδεις. Χθες συνεργεία εργάζονταν για την απομάκρυνση των λαμαρινών και τον καθαρισμό του χώρου  γύρω από το μνημείο. Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση του Τζαμιού στην Καλούτσιανη χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και την ευθύνη της υλοποίησής του είχε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο Οθωμανικό Λουτρό

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.45 π.μ. ο Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στην Πλατεία Γλυκήδων του Κάστρου όπου θα κάνει τα εγκαίνια και του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων σε επισκέψιμο μνημείο». 

Το Λουτρό ή χαμάμ είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα Οθωμανικά μνημεία του Κάστρου, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μερικούς μήνες. Ωστόσο, προς το παρόν το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με ένα ποσό της τάξης των 1,9 εκατ. ευρώ με φορέα υλοποίησης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Αγ. Μαρίνα – Κάστρο Κιάφας

Πριν τα εγκαίνια των δύο αποκατεστημένων Οθωμανικών μνημείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που αύριο εορτάζει. Το πρωί θα γίνει Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά (10 π.μ.) θα τελεστεί στην Αγία Μαρίνα μνημόσυνο για τους αδελφούς Ζωσιμάδες, κτήτορες του Ναού.

Αύριο το απόγευμα πάλι, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να επισκεφθεί, συνοδευόμενος πάντα από την Υπουργό Πολιτισμού και το Κάστρο της Κιάφας, το οποίο αποκαταστάθηκε από το ΥΠ.ΠΟ και θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνιά του. Η αποκατάσταση του Κάστρου είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αντλήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.