ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κτίρια που διηγούνται» στους Νεγάδες Ζαγορίου

- Διήμερο συμμετοχικών δράσεων

25 Ιούλ 2026 • 14:58
«Κτίρια που διηγούνται»  στους Νεγάδες Ζαγορίου

Διήμερο δράσεων με τίτλο «Κτίρια που διηγούνται» θα πραγματοποιηθεί 7 και 8 Αυγούστου, στους Νεγάδες από το Οικομουσείο Ζαγορίου και σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. 

Πρόκειται για ένα διήμερο αφιερωμένο στην κοσμική και θρησκευτική ζωγραφική, τη μνήμη και τον πολιτισμό του Ζαγορίου. Μέσα από βιωματικές δράσεις, ανοιχτές επισκέψεις, εργαστήρια, διαλέξεις, έκθεση και ξεναγήσεις, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη ζωγραφική παράδοση των παραδοσιακών σπιτιών και των ναών του Ζαγορίου, καθώς και την τεχνική της νωπογραφίας (affresco).

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 7 Αυγούστου το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10:30 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επισκέψεις σε επιλεγμένες οικίες με ιστορικές τοιχογραφίε, Εργαστήριο Νωπογραφίας (τεχνική Affresco), ενώ στις 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ζωγραφικός διάκοσμος ως αφήγηση στα σπίτια του Ζαγορίου». Το Σάββατο, 8 Αυγούστου, οι δράσεις ξεκινούν στις 10:30 και περιλαμβάνουν Εργαστήριο Νωπογραφίας (τεχνική Affresco) – Β΄ Μέρος, επισκέψεις σε επιλεγμένες οικίες με ιστορικές τοιχογραφίες, ξενάγηση στους ιστορικούς ναούς των Νεγάδων, ενώ στις 18:00 θα γίνει ομιλία με τίτλο «Οι Καπεσοβίτες ζωγράφοι στον Άγιο Γεώργιο Νεγάδων: τέχνη, πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη», από την Κατερίνα Κοντοπανάγου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τις υποψήφιες διδάκτορες Μαρία Γκίνα και Φωτεινή Τσακμάκη. Θα ακολουθήσει στις 20:00 προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακεδόνες Ζωγράφοι». Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 6977391498.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.