ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στα κάγκελα» η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

- Θεωρούν μη δεσμευτική την απόφαση του ΣτΕ

-Κάλεσμα συμμετοχής για το συλλαλητήριο στη Θεσ/νίκη 

25 Αύγ 2026 • 11:05
«Στα κάγκελα» η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων  για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο παραμένουν στο επίκεντρο της διεκδίκησης της ΑΔΕΔΥ, με το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων να στρέφει το βλέμμα του στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Στις τάξεις του συνδικαλιστικού οργάνου, επικρατεί η άποψη ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ακυρώνει τη διεκδίκηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, υποστήριξε ότι η απόφαση εγείρει ζητήματα σε σχέση με την αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ισότητας.

Όπως ανέφερε, η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων δεν μπορεί να αξιολογείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες που διαμορφώνει το αυξημένο κόστος στέγασης, τροφίμων, ενέργειας και καυσίμων, αλλά και οι μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Διαφορετική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τον Χρ. Γρίβα, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

«Στον ιδιωτικό τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός εξακολουθούν να καταβάλλονται. Στο Δημόσιο καταργήθηκαν μέσα στις έκτακτες συνθήκες της μνημονιακής κρίσης», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στάθηκε στο ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ίδιο κόστος ζωής.

Επισήμανε δε την ύπαρξη μειοψηφίας στο ΣτΕ ως προς το ζήτημα της αρχής της ισότητας.

Κινητικότητα για τη ΔΕΘ

Παράλληλα, στην ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ που θα γίνει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στις 6 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Για το σκοπό αυτό το Νομαρχιακό Τμήμα έχει μισθώσει λεωφορεία και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 30 Αυγούστου στο mail adedyioannina@yahoo.gr 

Τοποθετήσεις έκαναν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Στέφανος Σίντος, οι πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (Κώστας Παργανάς) και Δευτεροβάθμιας (Ευάγγελος Παπαϊωάννου), η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ρένα Μπενέκου και ο Γραμματέας Γιάννης Τσαρακλής.

Νίκος Γιωτίτσας

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.