ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία για τη διαχείριση νερού!

  • Σε Δελβινάκι και Καλπάκι συνεδρίασε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες…
  • Ανάλυση Γιάννη Μανιάτη (Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ) για ενέργεια και ύδατα
  • Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου): Τα οικοσυστήματα μας ενώνουν μπροστά στις προκλήσεις
6 Οκτ 2026 • 12:00
Συνεργασία για τη διαχείριση νερού!

Η ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων αναδείχτηκε κατά το τριήμερο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, που έγινε σε Δελβινάκι και Καλπάκι του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου.

Η επιλογή του Πωγωνίου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία λόγω της θέσης του στη λεκάνη απορροής του Αώου. Πρόκειται για ένα διασυνοριακό οικοσύστημα που καθιστά αναγκαίο τον κοινό σχεδιασμό για  τη βιώσιμη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Επιπλέον, η διοργάνωση πανελλαδικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας αποτέλεσε εργαλείο προβολής για την ακριτική περιοχή, αφού όσοι βρέθηκαν στο Πωγώνι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά και τους μοναδικούς του «θησαυρούς», την αυθεντικότητα των ανθρώπων του και τη ζεστή φιλοξενία.

Πεδίο συνεργασίας…

Οι εργασίες ξεκίνησαν στο Δημαρχείο Καλπακίου και συνεχίστηκαν στο πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, με βασικούς άξονες τη διαχείριση του νερού, την κλιματική ανθεκτικότητα, την ενεργειακή πολιτική και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα απέκτησε το συνέδριο μέσα από την έντονη διασυνοριακή του διάσταση, η οποία ανέδειξε ότι τα φυσικά οικοσυστήματα δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά λειτουργούν ως φυσικοί σύνδεσμοι φιλίας, συνεργασίας και κοινής προοπτικής ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αποδεικνύουμε ότι τα κοινά μας οικοσυστήματα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Στην ανάγκη κοινών πολιτικών για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου.

Η Δερόπολη στο Δίκτυο Πόλεων

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η ομόφωνη ένταξη του Δήμου Δερόπολης - Πωγωνίου στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη. Η απόφαση ελήφθη κατά τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου στο Δελβινάκι.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερόπολης - Πωγωνίου Δημήτρη Τόλη, η πρωτοβουλία του κ. Καψάλη  επισφραγίζει στην πράξη ότι το Πωγώνι της Ελλάδας και το Πωγώνι της Αλβανίας αποτελούν μία ενιαία οικογένεια, την οποία ενώνουν άρρηκτοι ιστορικοί, πολιτισμικοί δεσμοί και ένα κοινό φυσικό οικοσύστημα γύρω από τη λεκάνη του Αώου.

Πρωτοβουλίες εντός - εκτός συνόρων

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας – σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δικτύου για την ενίσχυση της συμμετοχής και άλλων Δήμων της Ηπείρου στο Δίκτυο. 

Επίσης, ανέφερε ότι διαμορφώνεται η τελική πρωτοβουλία στήριξης των Δήμων της Π.Ε. Άρτας, στην προσπάθεια ωρίμανσης δράσεων για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής της λίμνης Πουρναρίου, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως η ανάδειξη των παρακαλάμιων διαδρομών.  

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο έμπειρος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ανέλυσε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια και τα ύδατα.  

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάληψη συγκεκριμένης Πανευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις Λίμνες, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι μέσω καθιέρωσης της αρχής «Ανθεκτικότητα εκ Σχεδιασμού – Resilience by Design» κάθε νέα πολιτική, χρηματοδότηση και δημόσια επένδυση μπορεί να ενσωματώνει εξαρχής την κλιματική ανθεκτικότητα.

Την εθνική πολιτική για τα ζητήματα αυτά ανέπτυξαν ο Ειδικός Γραμματέας Ορεινών Περιοχών, Δημήτρης Κυριαζής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, Νίκος Ανδρουλάκης.

Τοποθετήσεις - επισκέψεις!

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, Γιάννης Τσίμαρης και Μερόπη Τζούφη και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης. 

Στην ακαδημαϊκή ενότητα, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου  και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Antoneta Polo κατέδειξαν τον ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως στρατηγικών συμμάχων της τοπικής ανάπτυξης στη διασυνοριακή ζώνη του Αώου. 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το Στρογγυλό Τραπέζι Δημάρχων, όπου κατατέθηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές, ενώ το συνολικό συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος  Αργύρης Δεμερτζής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στη λίμνη Ζαραβίνα, στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου και στο Μνημείο του Μαχητή, ενώ την Κυριακή οι σύνεδροι μετέβησαν στον Δήμο Δερόπολης – Πωγωνίου και στο Αργυρόκαστρο.  Εκεί οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Ναθαναήλ και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Σωκράτη Σουρβίνο.

* * * 

Το συνέδριο, με θέμα «Νερό & Ενέργεια: Επιλογές που Διαμορφώνουν το Μέλλον», τελούσε υπό την αιγίδα του Ηπειρώτη Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το Πράσινο Ταμείο, την ΠΕΔ Ηπείρου και το Πανελλήνιο Δίκτυο «Κλεισθένης».

Νίκος Γιωτίτσας

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.