ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Καλύτερος συντονισμός για λιγότερο κυκλοφοριακό!

Διαχρονική πραγματικότητα για τα Γιάννενα είναι το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες στους δρόμους. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με τα έργα ανάπλασης στην Κεντρική Πλατεία και τις εργασίες εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών και αγωγών φυσικού αερίου. 

 

30 Οκτ 2026 • 11:00
Καλύτερος συντονισμός για  λιγότερο κυκλοφοριακό!

Πάντως, το άνοιγμα της καθόδου στην Πλατεία την περασμένη εβδομάδα δίνει ήδη μία μικρή ανάσα στο κέντρο, ενώ, καθώς οι εργασίες στους δρόμους προχωρούν, απελευθερώνονται σταδιακά κρίσιμες για την κυκλοφορία οδικές αρτηρίες. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Σπ. Λάμπρου και η ασφαλτόστρωση που ακολούθησε έβαλε τέλος στο πρόβλημα που είχε προκύψει στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης. 

Επίθεση στον Δήμο

Στο κυκλοφοριακό επανήλθε χθες η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», εξαπολύοντας επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής, παρά το γεγονός ότι και η ίδια δεν κατάφερε κατά τη θητεία της στο «τιμόνι» του Δήμου να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. 

Η παράταξη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι επί μία διετία περίπου η κάθοδος της Λεωφόρου Δωδώνης παρέμεινε κλειστή για την ολοκλήρωση της Πλατείας με τους πολίτες να υπομένουν  καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και ανατροπές στην καθημερινότητά τους. Και τώρα που η Δωδώνης άνοιξε, τονίζει πως «αντί να υπάρξει μια οργανωμένη προσπάθεια αποκατάστασης της κυκλοφορίας, κλείνουν άλλες κεντρικές αρτηρίες για έργα φυσικού αερίου, οπτικών ινών και άλλες παρεμβάσεις, χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των πολιτών και χωρίς ουσιαστικές παράπλευρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Συντονισμός - ενημέρωση

«Δεν υπάρχει κανένας συνολικός σχεδιασμός; Δεν υπάρχει συντονισμός των έργων; Δεν υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα για το πώς θα μετακινούνται οι πολίτες μέσα στην ίδια τους την πόλη;», τονίζει. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο Δήμος ενημερώνει διαρκώς και εγκαίρως μέσω αναρτήσεων και δελτίων τύπου για το ποιες οδοί κλείνουν κάθε φορά που πρόκειται να γίνουν έργα σ’ αυτές.

«Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να γίνουν έργα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές. Όμως τα έργα δεν μπορούν να εκτελούνται ερήμην της κοινωνίας. Δεν μπορεί ο οδηγός να μαθαίνει τον δρόμο που έκλεισε όταν φτάνει μπροστά στα εμπόδια. Δεν μπορεί ο πεζός να αναγκάζεται να αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες επειδή δεν έχουν προβλεφθεί ασφαλείς και προσβάσιμες διαδρομές», υποστηρίζει η παράταξη του Δημήτρη Παπαγεωργίου και προσθέτει πως «η πόλη δεν είναι εργοτάξιο χωρίς κανόνες. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο οι πολίτες πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και στοιχειώδη προβλεψιμότητα».

Παράλληλα, καλεί τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει «γιατί δεν προηγείται έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για κάθε αποκλεισμό δρόμου, γιατί δεν προβλέπονται εγκαίρως εναλλακτικές διαδρομές και κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» και «ποιος συντονίζει τα έργα των διαφορετικών φορέων, ώστε να μην επιβαρύνονται ταυτόχρονα οι ίδιες κρίσιμες οδικές αρτηρίες».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.