ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η εικόνα της πόλης πρέπει και μπορεί ν’ αλλάξει!

Χωρίς… εκατομμύρια, γρήγορα και ΜΟΝΟ με αυστηρή τήρηση βασικών κανόνων, θα γίνει πιο ανθρώπινη…

29 Ιούλ 2026 • 11:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η εικόνα της πόλης  πρέπει και μπορεί ν’ αλλάξει!

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που επηρεάζει την εικόνα της πόλης, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, απευθύνοντας έκκληση προς τους επαγγελματίες να τηρούν τους κανόνες απόρριψης των απορριμμάτων.

Όπως επισημαίνεται, παρατηρείται το φαινόμενο σακούλες απορριμμάτων να μεταφέρονται μέχρι τους κάδους σύροντάς τες πάνω στα πεζοδρόμια, κυρίως στην περιοχή γύρω από το Κάστρο. Αποτέλεσμα είναι οι σακούλες να φθείρονται ή να σκίζονται, αφήνοντας πίσω τους υγρά, λίπη και υπολείμματα τροφών που δημιουργούν δυσοσμία, αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης και μετατρέπουν τα πεζοδρόμια σε επικίνδυνες επιφάνειες για πεζούς, ηλικιωμένους και άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Ευθύνες επαγγελματιών…

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει σίγουρα δίκιο όταν αναφέρεται στη σωστή μεταφορά των απορριμμάτων, διότι είναι στοιχειώδης ευθύνη όσων τα παράγουν να τα μεταφέρουν και σωστά, με καλά κλεισμένες και ανθεκτικές σακούλες, χωρίς να αφήνουν πίσω τους μια διαδρομή γεμάτη βρωμιά και υπολείμματα. Η χρήση μικρών καροτσιών μεταφοράς, όπως προτείνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί μια απλή και οικονομική λύση που μπορεί να αποτρέψει τέτοιες εικόνες.

Η προστασία του δημόσιου χώρου βέβαια, δεν είναι υποχρέωση μόνο της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και όλων όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη και ειδικά σε αυτό το κομμάτι πέριξ του κάστρου, που θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά σημεία.

Η ίδια η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, καθαρίζοντας πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, ενώ επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να αποσπώνται συνεχώς εργαζόμενοι για προβλήματα που μπορούν να προληφθούν.

Με τη σκούπα στο χέρι!

Από την άλλη, οι υπηρεσίες καθαριότητας πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης, με επαρκή δρομολόγια αποκομιδής, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας όπως το Κάστρο αλλά και να υπάρχουν σε καθημερινή βάση πεζοπόρα τμήματα καθαριστών, που πρέπει να παρεμβαίνουν καθαρίζοντας τα στενά δρομάκια του Κουρμανιού, τα σοκάκια του Κάστρου αλλά και του ιστορικού κέντρου γενικότερα καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάδοι παραμένουν γεμάτοι για ώρες ή ακόμη και ημέρες, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Όταν ένας κάδος είναι ήδη υπερχειλισμένος, ακόμη και η πιο προσεκτική μεταφορά απορριμμάτων δεν αρκεί για να διατηρηθεί η καθαριότητα.

Οι σακούλες αναγκαστικά μένουν εκτός κάδων, τα υπολείμματα διασκορπίζονται και το πρόβλημα διογκώνεται. Η ευθύνη τότε δεν βαραίνει αποκλειστικά μόνο τον κάθε επαγγελματία.

Με συνεργασίες…

Οι κάτοικοι της πόλης και κυρίως οι χιλιάδες επισκέπτες δεν κρίνουν το ποιος έχει περισσότερο δίκιο, ή περισσότερες ευθύνες.

Αυτό που ζητούν ΟΛΟΙ είναι καθαροί δρόμοι, ασφαλή και φροντισμένα πεζοδρόμια και μια πόλη που να τιμά την ιστορία της και τον τουριστικό της χαρακτήρα. Οι επαγγελματίες οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα στη μεταφορά των απορριμμάτων τους αλλά και ο Δήμος οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τακτική αποκομιδή τους, επάρκεια κάδων και κυρίως πιο αποτελεσματική οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Μίλτος Γήτας

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.