ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Παυλίδειος, Ελισσαβέτειος, Βαλάνειος «δώρο» από την Εθνική στα Γιάννενα!

  • Κάτι… κινείται έπειτα από δεκαετίες με τις σχολικές περιουσίες
  • Παραχωρούνται οριστικά στον Δήμο, όμως προκύπτουν ερωτήματα για το πώς μεταβιβάστηκαν από τα Αγαθοεργά και για το τι θα γίνουν τα υπόλοιπα
18 Αύγ 2026 • 11:00
Παυλίδειος, Ελισσαβέτειος, Βαλάνειος «δώρο» από την Εθνική στα Γιάννενα!

Kάτι… αλλάζει με τις σχολικές περιουσίες στα Γιάννενα, δηλαδή με τα σχολικά κτίρια που προέρχονται από Κληροδοτήματα και χρησιμοποιούνται από τον Δήμο, έπειτα από δεκαετίες «στασιμότητας», αλλά και… ψιθύρους πιο πρόσφατα ότι μπορεί να βγουν στο σφυρί. 

Τρία από αυτά τα κτίρια παραχωρούνται από την Εθνική Τράπεζα στα Γιάννενα και αναλαμβάνει μάλιστα η ίδια την ανακαίνισή τους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς στα κτίρια αυτά στεγάζονται έξι σχολικές μονάδες με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την πόλη. Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα, όπως πώς μεταβιβάστηκαν τα κτίρια αυτά στην Εθνική από τα Αγαθοεργά της Μητρόπολης Ιωαννίνων και, το κυριότερο, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά. Εξάλλου, κάποια στιγμή πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους Γιαννιώτες και για το πώς θα αντιμετωπιστεί το υπέρογκο δάνειο της Μητρόπολης στην Εθνική. 

Τρία κτίρια, έξι σχολεία

Με συνολική επιφάνεια 5.775 τ.μ., τα τρία κτίρια που παραχωρεί η Εθνική Τράπεζα στον Δήμο Ιωαννιτών στεγάζουν συνολικά έξι σχολικές μονάδες, οι οποίες εξυπηρετούν περίπου 700 μαθητές. Συγκεκριμένα, στην «Παυλίδειο» της οδού Σουλίου στεγάζονται το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Στην «Ελισσαβέτειο» της οδού Καστρισόγια, πίσω από το Λύκειο Ζωσιμαίας, το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Νηπιαγωγείο και στη «Βαλάνειο» της οδού Γυναικών Πίνδου το 5ο Δημοτικό Σχολείο και το 14ο Νηπιαγωγείο.

Όπως αναφέρει η Εθνική στη χθεσινή της ανακοίνωση, τα κτίρια αυτά, τα οποία αποτελούν κληροδοτήματα ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων, «στο πλαίσιο συμφωνίας με τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων της Ιεράς Μητρόπολης, μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη δωρεά τους στο Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να περιέλθουν οριστικά στη δημόσια περιουσία και να εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα τις ανάγκες της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας».

Και πλήρης ανακαίνιση…

Πέρα από τη δωρεά των τριών σχολικών συγκροτημάτων, η Τράπεζα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου και το κόστος ανακαίνισής τους, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να απολαμβάνουν σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της δωρεάς ανέρχεται, σύμφωνα πάντα με την Εθνική, σε περίπου 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται πρόγραμμα ανακαίνισης με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.

Η Τράπεζα καταλήγει κάνοντας γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης και δωρεάς αλλά και το συντονισμό των εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού. 

«Ιστορική στιγμή…»

Για ιστορική στιγμή για τη δημόσια εκπαίδευση και συνολικά τον τόπο μας κάνει λόγο ο Δήμος Ιωαννιτών σε δική του ανακοίνωση, τονίζοντας πως διασφαλίζεται έτσι ότι τρία ιστορικά κτίρια, άρρηκτα συνδεδεμένα με την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή των Ιωαννίνων, περνούν οριστικά στην ιδιοκτησία του Δήμου και εξασφαλίζεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους για τις επόμενες γενιές.

Σε δήλωσή του ο Θωμάς Μπέγκας αναφέρει ότι προηγήθηκε μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία όμως όλα τα μέρη προσήλθαν με διάθεση συνεννόησης και ευχαριστεί θερμά την Εθνική Τράπεζα και τη Διοίκησή της τόσο για τη δωρεά των ακινήτων όσο και για την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, όπως τη χαρακτηρίζει, να αναλάβει πλήρως την ανακαίνισή τους. Ιδιαίτερα δε ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος, όπως αναφέρει, «χειρίστηκε την υπόθεση με ξεκάθαρη στρατηγική, προσωπικό ενδιαφέρον και επιμονή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξή της». 

Παρακαταθήκη στην πόλη

Ο Δήμαρχος κάνει λόγο για μια λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, προστατεύει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των κληροδοτημάτων και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στην πόλη των Ιωαννίνων, προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη διαρκή συνεννόηση, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις με τον Μητροπολίτη και συμβάλλοντας στην αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης για την πόλη. «Το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτή την προσπάθεια και, πάνω απ’ όλα, δικαιώνει μια αντίληψη συνεργασίας μεταξύ των θεσμών της πόλης, όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος», καταλήγει ο κ. Μπέγκας.

Τι θα γίνουν τα άλλα;

Πάντως, ούτε στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, ούτε σε αυτή του Δήμου Ιωαννιτών γίνεται κάποιος λόγος για το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια της πόλης που ανήκουν σε κληροδοτήματα και κάποια από αυτά είναι μεγαλύτερα εκείνων που παραχωρούνται στον Δήμο. Πρόκειται συγκεκριμένα για την παλιά Ζωσιμαία Σχολή, τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, την Καπλάνειο Σχολή και το πρώην Γηροκομείο στην οδό Δημολίτσα. 

Πάντως, η παραχώρηση των τριών κτιρίων από την Εθνική διαψεύδει όσα είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε εκφράσει τον φόβο ότι ενδεχομένως οι σχολικές περιουσίες να περάσουν σε funds λόγω ενός παλαιότερου δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ, που είχαν πάρει τα Αγαθοεργά το 2018 από την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι το ποσό του δανείου είχε φτάσει τα 32 εκατ. ευρώ εξαιτίας των επιτοκίων επειδή δεν εξυπηρετούνταν από τη Μητρόπολη, η οποία τηρεί σιγή… ιχθύος στο συγκεκριμένο θέμα. Αν οι σχολικές περιουσίες είχαν περιέλθει σε funds, η παραχώρηση των τριών κτιρίων δεν θα ήταν δυνατή.

Φυσικά, η συγκεκριμένη παραχώρηση δεν εγγυάται ότι μελλοντικά δεν θα βγουν στο σφυρί οι υπόλοιπες σχολικές περιουσίες, ή κάποια έστω από αυτές, όπως, για παράδειγμα, η Ζ.Π.Α., εκτός κι αν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας και της Μητρόπολης για τη διασφάλισή τους. 

Κώστας Αγόρης

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.