ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στον… αέρα και πάλι η ανέγερση μνημείου Ευεργετών στα Γιάννενα

  • Παραιτήθηκαν μέλη της αρμόδιας Ερανικής Επιτροπής
  • Σκληρή επιστολή από τους πρωτοστάτες του έργου και μέλη της Επιτροπής Σπ. Εργολάβο και Χ. Λεοντάρη 
  • Καταλογίζουν στην Δημοτ. Αρχή αδιαφορία και έλλειψη διάθεσης για συνεργασία…
24 Σεπ 2026 • 11:30
Στον… αέρα και πάλι η ανέγερση μνημείου Ευεργετών στα Γιάννενα

Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών εορτάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στα Γιάννενα, την πόλη στην οποία ορισμένοι εξ αυτών πρόσφεραν ως «προίκα» μεγάλο μέρος των περιουσιών τους. Η ίδια όμως αποδεικνύει πως δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους τιμήσει όπως τους αρμόζει. 

Επί 30 ολόκληρα χρόνια γίνεται προσπάθεια να στηθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ένα μνημείο για τους Μεγάλους Ευεργέτες, όμως η προσπάθεια διαρκώς… σκοντάφτει. Τελευταία είχε επανεκκινήσει η σχετική διαδικασία, όμως η υπόθεση της ανέγερσης του Μνημείου βρίσκεται και πάλι στον… αέρα, καθώς παραιτήθηκαν αρκετά από τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί με Προεδρικό Διάταγμα στις αρχές της χρονιάς. Ανάμεσά τους και οι πρ. δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, οι οποίοι σε επιστολή τους εξαπολύουν «βολές» κατά του Δημάρχου. 

Και άλλες παραιτήσεις

Εκτός από τους κ.κ. Εργολάβο και Λεοντάρη υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες και άλλες παραιτήσεις από την Ερανική Επιτροπή για το Μνημείο Εθνικών Ευεργετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.», αποχώρησαν επίσης ο πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μασσαλάς, ο ομότ. καθηγητής Παναγιώτης Τσαμάτος και ο φιλόλογος Γιώργος Καλές, αναπληρωτής του κ. Εργολάβου.

Πλην του Προέδρου της Θωμά Μπέγκα, στην Ερανική συμμετέχει επίσης ως Αντιπρόεδρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ενώ Γραμματέας είναι η δικηγόρος και πρ. δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Τσίλη. Αναπληρωτής του Χάρη Λεοντάρη είναι η Δρ. Φιλολογίας Αγλαΐα Κωστοπούλου, του Χρήστου Μασσαλά ο πρ. πρύτανης Γιώργος Καψάλης και του Παναγιώτη Τσαμάτου η εκπαιδευτικός Ελευθερία Τζάλλα.

Επιστολή με «βέλη»

Τους λόγους οι οποίοι τους οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλουν την παραίτησή τους από μέλη της Ερανικής Επιτροπής Ανέγερσης Μνημείου Ευεργετών διατυπώνουν με επιστολή τους προς τον Θωμά Μπέγκα τα πρώην πλέον μέλη της Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης. Η επιστολή κοινοποιείται και στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενοι στον Δήμαρχο του επισημαίνουν πως δεν έδειξε ενδιαφέρον για κανένα από τα θέματα των Σχολικών Περιουσιών και των Παλαιών Κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων, όπως του είχαν ζητήσει προ ημερών με άλλο έγγραφό τους, ενώ παράλληλα, τον κατηγορούν ότι άφησε σκόπιμα να περάσουν επτά μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, για να συγκαλέσει την Ερανική Επιτροπή.

Παράλληλα, αναφέρουν πως με το περιεχόμενο της πρόσκλησής του δείχνει ότι, δεν έχει «καμιά διάθεση για συνεργασία μαζί μας, σχετικά με όσα είχαν προηγηθεί επί τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με τον αείμνηστο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και με τον διάδοχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, και με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την επίσπευση της υλοποίησης του έργου της ανέγερσης του Μνημείου».

«Δε θα γίνει το Μνημείο…»

Οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν επίσης λόγο για αντιλήψεις γραφειοκρατικές, με τις οποίες, όπως τονίζουν, «είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται, μέχρι το 2028 που λήγει η θητεία της Επιτροπής, να υλοποιηθεί το σπουδαίο αυτό έργο».

Υπενθυμίζουν ότι ήταν εκείνοι που ως δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη δυο Επιστημονικών Συλλόγων είχαν προτείνει προ 30 ετών στον Δήμο την ανέγερση του Μνημείου Εθνικών Ευεργετών. Απόφαση που πάρθηκε, αλλά το θέμα δεν προχώρησε, όπως σημειώνουν. Ταυτόχρονα, τονίζουν πως είχαν απευθύνει πρόσκληση στους Ηπειρώτες καλλιτέχνες να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια και ανταποκρίθηκε ο ιδρυτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος προσφέρθηκε να προβεί δωρεάν στη φιλοτέχνηση του Μνημείου· δημιούργησε μάλιστα και σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί από τον τότε δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον Περιφερειάρχη.

Σκληρή κριτική

Καταλήγοντας, οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης γίνονται ακόμα πιο σκληροί στην κριτική τους απέναντι στον Θωμά Μπέγκα. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως «θεωρούμε ότι η στάση σας σχετίζεται με την όλη αδιαφορία που δείξατε, από το 2018 μέχρι σήμερα, όπως σας είχαμε ενημερώσει με δύο επιστολές και εξώδικα, για τα δάνεια των Αγαθοεργών, εξ αιτίας των οποίων υποθηκεύτηκαν από την Εθνική Τράπεζα σχολικές περιουσίες Ευεργετών μας, πράξη που αποτελεί περιφρόνηση των πολιτών των Ιωαννίνων και βάναυση προσβολή της ιερής βούλησης των Ευεργετούν μας, η οποία μάλιστα είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά».

30 χρόνια μετά…

Oι πρώτες προσπάθειες για την ανέγερση Μνημείου Ευεργετών στα Γιάννενα έγιναν το 1996. Το θέμα δεν προχώρησε για πολλά χρόνια και η πρώτη επανεκκίνησή του ήρθε επί θητείας Μ. Ελισάφ, όταν και συγκροτήθηκε ερανική επιτροπή, υπό την προεδρία του και την αντιπροεδρία του Αλέκου Καχριμάνη με σκοπό να στηθεί Μνημείο μπροστά από το ρολόι. Ο θάνατος του τότε δημάρχου οδήγησε για μία ακόμη φορά στον… πάγο το Μνημείο, το οποίο χάθηκε στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων. Το επόμενο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανέγερσής του έγινε ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Διάταγμα Τασούλα

Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα συγκροτήθηκε νέα Ερανική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Θωμά Μπέγκα και θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2028. Καθήκον της ορίστηκε η διενέργεια εράνου πανελλήνιας εμβέλειας με σκοπό «τη συλλογή χρημάτων για την ανέγερση Μνημείου Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους σε κεντρικό σημείο των Ιωαννίνων». Το Π.Δ. δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η Επιτροπή συνεδρίασε μόλις μία φορά σε διάστημα επτάμιση μηνών, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων να απευθύνει πρόσκληση για δεύτερη συνεδρίασή της τις τελευταίες ημέρες.

Κώστας Αγόρης

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.