ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα μικρής κλίμακας μέσω Interreg και στην Ήπειρο!

Δύο νέες Προσκλήσεις είναι στον… αέρα για την υποβολή προτάσεων για έργα μικρής κλίμακας οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027». 

Οι προσκλήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ και στοχεύουν στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μέσα από στοχευμένες, ευέλικτες και άμεσα αποδοτικές παρεμβάσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

 

3 Σεπ 2026 • 10:40
Έργα μικρής κλίμακας μέσω Interreg και στην Ήπειρο!

Επιλέξιμες περιοχές

Από ελληνικής πλευράς επιλέξιμες περιοχές είναι η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά, ενώ από Αλβανία είναι το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, το Μπεράτι, το Φιέρι και η Αυλώνα.  Πιο αναλυτικά, η 6η Πρόσκληση αφορά σε ενίσχυση της βιοποικιλότητας, πράσινες υποδομές στο αστικό περιβάλλον και μείωση της ρύπανσης και έχει προϋπολογισμό ένα εκατ. ευρώ. Η 7η Πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική καινοτομία και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε δύο εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός κάθε έργου κυμαίνεται από 120.000 έως 400.000 ευρώ, με μέγιστο προϋπολογισμό ανά εταίρο τα 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ιδανική ευκαιρία

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διαχειριστικής Αρχής και της Κοινής Γραμματείας του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg VI-A IPA CBC «Greece-Albania 2021-2027», τα Έργα Μικρής Κλίμακας είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι πιο προσιτά, με απλοποιημένες διαδικασίες διαχείρισης. 

Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει θερμά την ενεργή συμμετοχή μικρότερων φορέων (π.χ. απομακρυσμένοι δήμοι, τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, κοινότητες νέων) καθώς και νεοεισερχόμενων οργανισμών που δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε έργα του Interreg. 

Αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για τοπικούς φορείς να αντλήσουν ευρωπαϊκούς πόρους και να υλοποιήσουν έργα με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον τόπο τους.

Ενημερωτικές ημερίδες

Με αφορμή τις δύο Προσκλήσεις θα πραγματοποιηθούν δύο υβριδικές ενημερωτικές ημερίδες (Info-Days) για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων, όπου θα αναλυθούν διεξοδικά οι όροι της πρόσκλησης, η μεθοδολογία επιλογής των προτάσεων, η κατάρτιση επιτυχημένων προτάσεων, οι οικονομικοί όροι των προτάσεων και οι διαδικασίες υποβολής μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΟΠΣ.

Η πρώτη ημερίδα θα γίνει στα Γιάννενα και το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00 - 14:45 και η δεύτερη στη Χειμάρρα την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου (Δημαρχείο) και ώρες 10:00 - 15:00.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στα Αγγλικά. Δίνεται η δυνατότητα τόσο φυσικής όσο και διαδικτυακής (online) παρακολούθησης. Για εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στον ιστότοπο του Προγράμματος: https://greece-albania.eu/news-events/#events.

* * * 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Όρους των Προσκλήσεων (Terms of Reference) και την επιλεξιμότητα των φορέων υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.greece-albania.eu.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.