ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρύος ο καιρός, ακριβή η ζέστη

- Ξεκινάει από την Πέμπτη η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

- Επιδότηση στην αντλία και αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους ανακοινώνει η Κυβέρνηση

12 Οκτ 2026 • 11:39
Κρύος ο καιρός, ακριβή η ζέστη

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για το πώς εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Ηπείρου, θα βγάλουν τον φετινό δύσκολο από πολλές απόψεις χειμώνα.

Ενώ το κρύο αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να γίνεται πιο αισθητό, την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάει η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, οι πολίτες αναμένουν εναγωνίως τα μέτρα που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Κυβέρνηση για τη στήριξή τους. Δύο είναι οι βασικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία προκειμένου να πέσει η τιμή του τουλάχιστον στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Κρίσιμη πάντως είναι και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει μεγαλύτερα περιθώρια παρεμβάσεων στο ενεργειακό.

Ψηλά τα καύσιμα

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει γνωστή στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς η διάθεσή του ξεκινάει επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, οι ενδείξεις με βάση τις τιμές των υπόλοιπων καυσίμων δεν είναι καθόλου καλές κι αυτό ενώ η θερμοκρασία ακολουθεί πλέον καθοδική τροχιά.

Ενδεικτικά, στον Νομό Ιωαννίνων η απλή αμόλυβδη πωλείται τις τελευταίες ημέρες με μέση τιμή τα 2,17 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή πώλησής της από το καλοκαίρι του 2022, όταν, λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή της απλής αμόλυβδης είχε εκτοξευθεί και πάλι και πωλούνταν στα 2,17 με 2,20 ευρώ το λίτρο σε πολλά πρατήρια του Νομού.

Η ενισχυμένη αμόλυβδη των 100 οκτανίων πωλείται αυτό το διάστημα στα 2,48 ευρώ το λίτρο, ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και η τιμή του diesel κίνησης, η οποία αγγίζει τα 2,19 ευρώ το λίτρο στον Νομό. 

 

Επιδότηση στην αντλία

Επομένως, χωρίς επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, η προμήθειά του θα είναι απαγορευτική φέτος για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του καυσίμου θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 1,90 και 1,95 ευρώ το λίτρο. 

Γι’ αυτό και το πρώτο βασικό μέτρο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση είναι η επιδότηση στην αντλία. Στόχος είναι η τιμή να υποχωρήσει κάτω από τα 1,70 ευρώ το λίτρο, με την επιδότηση από το κράτος και τη συνεισφορά των διυλιστηρίων να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Το ζητούμενο είναι η συνολική ενίσχυση να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 30 λεπτά ανά λίτρο. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για το υπόλοιπο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο ήδη επιδοτείται.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, η Κυβέρνηση επιδιώκει η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί χαμηλότερα από την τιμή στην οποία έκλεισε η περσινή χειμερινή περίοδος.

 

…Και αυξημένο επίδομα 

Το επίδομα θέρμανσης αποτελεί το δεύτερο βασικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών ενόψει του φετινού χειμώνα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η αύξηση ενδέχεται να προσεγγίσει το 20%, προσφέροντας πρόσθετη οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά που καλούνται να αντιμετωπίσουν το βαρύ ενεργειακό κόστος. Ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται σε περίπου 1,17 εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, «θα υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της επιδότησης για τους συμπολίτες μας». Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την κοινωνία εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, ενώ ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση με τη βιομηχανία στο πλαίσιο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σύνοδος Κορυφής

Πέρα από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, καθοριστική θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, κατά την οποία η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης μέρους των πόρων που συνδέονται με τη ρήτρα διαφυγής, ώστε να χρηματοδοτηθούν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης, πέραν όσων αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που περιγράφεται, ποσό ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί σε ενεργειακές επενδύσεις. Η ελληνική πλευρά ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί μέρος του ποσού για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η έκβαση των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων θα καθορίσει εάν θα υπάρξει διεύρυνση των παρεμβάσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει πρόσθετες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. 

Ο Στ. Παπασταύρου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των συζητήσεων, παραπέμποντας, ωστόσο, στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει θετική κατάληξη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.