ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

4 Δεκ 2014 • 08:54
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Παράλογες και αδικαιολόγητες οι  απαιτήσεις της Τρόϊκας

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Εξετάζεται η άμεση εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου εξόδου ή και παράτασης του μνημονίου

Στον … αέρα οι θυσίες 5 χρόνων του Ελληνικού λαού

 

• Στο… ρυθμό της τρόικας βρίσκονται και πάλι από χθες οι Έλληνες, καθώς οι νέες παράλογες απαιτήσεις της πάγωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο, ο οποίος είναι πλέον έντονα προβληματισμένος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Το πολυαναμενόμενο email,  για το αν έρθει ή δεν έρθει στην Αθήνα η τρόικα ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες,  έφτασε στο Υπουργείο Οικονομικών χθες τα ξημερώματα και επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για το οικονομικό επιτελείο και συνολικά την Κυβέρνηση. Παρά τα πρόσθετα μέτρα που δεσμεύτηκε να πάρει η Ελληνική πλευρά- ως εναλλακτικό σενάριο εξόδου από το μνημόνιο-  οι τροϊκανοί- με πλέον «σκληρούς» τους εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ.- επιμένουν στην εφαρμογή νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν τα προληπτικά μέτρα (κατάργηση της έκπτωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αύξηση έμμεσων φόρων σε καπνικά και ποτά και επαναφορά του φόρου πολυτελείας) να ισχύσουν από την 1/1/2015 και εάν πιαστούν οι στόχοι και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό να  παύσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.  Επίσης  υπάρχει και e-mail προς το υπουργείο Εργασίας το οποίο αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Τίποτε σίγουρο…
Η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα δοθεί τις επόμενες ώρες, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο αν οι τροϊκανοί αποδεχθούν τις προτάσεις της, ούτε φυσικά και αν θα έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι πλέον η παράταση του μνημονίου για μικρό χρονικό διάστημα και η πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας έχουν  προκαλέσει  έντονο προβληματισμό στους πολίτες και στον επιχειρηματικό κόσμο. Όλοι διαισθάνονται ότι το αισιόδοξο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα έχει μεταβληθεί άρδην με ευθύνη των δανειστών μας, οι οποίοι με τις παράλογες απαιτήσεις τους, ουσιαστικά τινάζουν στον αέρα τις θυσίες 5 χρόνων των Ελλήνων, που έφτασαν πλέον στα όριά τους.

Ορατός κίνδυνος
Ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος στη σκέψη τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει οριστική ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδος με την Ε.Ε. και φυσικά αν δεν υπάρξει η επιδιωκόμενη πολιτική λύση. Όπως  υποστήριζαν χθες αναγνώστες μας, είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να καταργηθούν δομές όπως το Βοήθεια στο σπίτι, να εγκαταλειφθούν πρωτοβουλίες όπως το εγγυημένο εισόδημα, τα προγράμματα απασχόλησης, αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες που θα προκύψουν για την εισαγωγή εμπορευμάτων, πρώτων υλών, φαρμάκων κ.α. από το εξωτερικό.

Ανησυχία και στην Ήπειρο
Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία στους Ηπειρώτες με δεδομένο ότι η Ήπειρος, είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζει τις προσδοκίες της για ανάπτυξη στα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη τις τελευταίες ημέρες, με τον θόρυβο που έγινε σχετικά με τα ήξεις- αφίξεις της τρόικας η αγορά έχει «παγώσει» και όπως έλεγαν έμποροι αυτή είναι μόνο η αρχή και μια μικρή ένδειξη του τι θα επακολουθήσει αν δεν υπάρξει άμεσα λύση και διέξοδος.

Πολιτική αστάθεια
Αν οι δανειστές έχουν τους λόγους τους να πιέζουν και να εκβιάζουν, το πρόβλημα της Ελλάδος είναι και εσωτερικό. Η κυβέρνηση κινείται πάνω στο «τεντωμένο σχοινί» των ισορροπιών, έχοντας μάλιστα απέναντι μια αντιπολίτευση μηδενιστική και αρνητική σε όλα, στέλνοντας συνεχώς αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό και κυρίως στους δανειστές που βρίσκουν μια ακόμη ευκαιρία για να «σφίξουν» ακόμη περισσότερο τη θηλειά γύρα από την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα «μπρος- πίσω» του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες «συνιστώσες» να θέτουν πότε ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη, πότε να απειλούν με μονομερείς ενέργειες «κουρέματος» του χρέους, πότε με επαναφορά σε παλιές αποτυχημένες «συνταγές»… Ανακοινώσεις και δηλώσεις που ασφαλώς κάνουν επιφυλακτικούς, καχύποπτους και ακόμη και πιο απαιτητικούς τους τροϊκανούς. Οι παρενέργειες που υπάρχουν από τον τρόπο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης χειρίζονται το ζήτημα της εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επισημαίνονται πλέον από έγκυρα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και από κορυφαίους οικονομολόγους. Αυτός- κατά γενική ομολογία-  είναι και ένας ακόμη επιβαρυντικός σε βάρος της χώρας μας παράγοντας στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες  
Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το αύριο της χώρας μας.
Στις 7 Δεκεμβρίου η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015, διαδικασία που παραδοσιακά αποτελεί μορφή παροχής ψήφου προς την κυβέρνηση.
Στις 8 Δεκεμβρίου   θα συνεδριάσει το Eurogroup. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, το κλίμα όπως αναμένεται δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα.
Το διήμερο 18-19  Δεκεμβρίου  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει πετύχει μια πολιτική συμφωνία.
Με δεδομένο ότι στις 19 Δεκεμβρίου, κλείνουν σχεδόν όλα τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται πλέον όλο και πιο πιθανό το σενάριο να δοθεί μικρή παράταση στο μνημόνιο.

Τι λένε στην Ε.Ε.
Στο ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου σε πρώτη φάση και στη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής σε δεύτερη φάση και μέχρις ότου η Ελλάδα μπορέσει να βγει με ασφάλεια στις αγορές, αναφέρθηκαν χθες το απόγευμα κύκλοι ηγετικών κλιμακίων της Ευρωζώνης, που δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
 Οι ίδιοι κύκλοι επανέλαβαν ότι το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Όπως διευκρίνισε αξιωματούχος της Ε.Ε. η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αίτημα της Ελληνικής πλευράς, όπως είπε ο ίδιος- απαιτείται και για την χορήγηση ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης,  εκτιμώντας παράλληλα   ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υποβληθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε, αυτή η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα και συνεπώς δεν προβλέπονται ούτε εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, ούτε συγκεκριμένα ορόσημα.
Επίσης, επανέλαβε ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή.

Η Ελληνική απάντηση
Γραπτώς, με νέα επιστολή, αναμένεται να απαντήσει η κυβέρνηση στις παρατηρήσεις της τρόικας στο αναλυτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων που της απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή το πρωί. Η λύση αυτή προκρίθηκε μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Μήνυμα Σαμαρά
Παράλληλα η Κυβέρνηση κινείται και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έστειλε χθες νέο μήνυμα στους δανειστές πως η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας αδύναμος κρίκος.
Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο απέστειλε από τις Βρυξέλλες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας στους Έλληνες πολίτες ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα εξαντλεί τις δυνατότητες για συμφωνία,  ζητώντας αρραγές εσωτερικό μέτωπο από τα κόμματα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.