Με μια μουσική βραδιά γεμάτη ήχους, μνήμες και χρώματα της Ηπείρου ολοκληρώνεται το 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο κατάφερε για ένα ακόμα καλοκαίρι να αφήσει έντονο το αποτύπωμά του στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» όχι μόνο του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ είναι η μουσική παράσταση «Ασημένια μου αλυσίδα», με την Κωνσταντίνα Πάτση και τις «Ηπειρώτισσες», η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα, Πέμπτη (ώρα έναρξης 21:00), όχι στο αρχαίο Θέατρο, αλλά στο Πάρκο Τύριας Μπαουσιών.
Με τη μουσική επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου και τη συμμετοχή της Φρειδερίκης Χρήστου, η παράσταση δημιουργεί ένα μουσικό τοπίο όπου το παραδοσιακό συναντά το σύγχρονο και οι ήχοι της Ηπείρου συνομιλούν με διαφορετικές μουσικές επιρροές, αναδεικνύοντας τη ζωντανή και διαρκώς εξελισσόμενη πλευρά της παράδοσης. Στη σκηνή θα βρεθούν οι μουσικοί: Πάνος Σκουτέρης – κλαρίνο, γκάιντα, τσαμπούνα, λύρα, Φίλιππος Πατριάρχης – βιολί, τραγούδι, Νικόλας Κουδουνής – σαντούρι, Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά, Γιάννης Πλαγιανάκος – κοντραμπάσο και Θωμάς Κωνσταντίνου – ούτι, λαούτο, κιθάρα, τραγούδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ιδιαίτερος συμβολισμός
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιλογή του Πάρκου Τύριας Μπαουσιών για την τελευταία εκδήλωση του 10ου Φεστιβάλ Δωδώνης προσδίδει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στο φινάλε της διοργάνωσης.
Μετά από ένα πρόγραμμα που φιλοξένησε σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, μεγάλες θεατρικές παραγωγές, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και συναυλίες, επιστρέφει στον τόπο, στη μουσική παράδοση και στις πολιτιστικές ρίζες της Ηπείρου.
«Από το αρχαίο δράμα και τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές έως τη σύγχρονη δραματουργία, τις μουσικές παραστάσεις και τις συναυλίες, το 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης απέδειξε στην πράξη τον ανοιχτό και πολυφωνικό χαρακτήρα του. Μια διοργάνωση που αξιοποιεί τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δωδώνης, δημιουργώντας έναν χώρο όπου διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης συναντώνται, ενώ παράλληλα διευρύνει διαρκώς το κοινό και την πολιτιστική ακτινοβολία της περιοχής», τονίζεται, μεταξύ άλλων.
Ζωντανή η παράδοση
Ο Δήμος Δωδώνης καταλήγει τονίζοντας πως για τον ίδιο «η παράδοση δεν αποτελεί ένα στατικό αποτύπωμα του παρελθόντος, αλλά ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Η μουσική, το τραγούδι και η συλλογική μνήμη γίνονται γέφυρα ανάμεσα στις γενιές και ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η Δωδώνη συστήνεται στο κοινό ως ένας τόπος με βαθιές πολιτιστικές ρίζες και σύγχρονη καλλιτεχνική δυναμική».
Παράλληλα, προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να βρεθούν απόψε στο Πάρκο Τύριας, για να γιορτάσουν το κλείσιμο ενός επετειακού Φεστιβάλ που, όπως τονίζει, «για ακόμη μία χρονιά, έκανε την πολιτιστική κληρονομιά ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».