Τη σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στον πολιτισμό, η οποία πρέπει, όπως είπε, να μας καθοδηγεί ως παράδειγμα προς μίμηση, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας από το Μέτσοβο.
Εγκαινιάζοντας το Σάββατο την έκθεση των σπουδαίων ζωγράφων Παναγιώτη Τέτση και Γιώργου Ρόρρη στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, ο κ. Τασούλας μίλησε με θερμά λόγια για τους δύο καλλιτέχνες, ενώ, λαμβάνοντας αφορμή από το έργο και την προσφορά του Ευάγγ. Αβέρωφ στον τόπο, υπογράμμισε πως η σχέση της πολιτικής με τον πολιτισμό είναι κοντινή, προσθέτοντας πως η τέχνη της πολιτική συνίσταται σε πράξεις διαρκείας, όπως η Πινακοθήκη Μετσόβου και όχι σε «πυροτεχνήματα» που εντυπωσιάζουν μεν, αλλά σβήνουν αμέσως.
Το όραμα του Αβέρωφ
Με κάθε επισημότητα έγιναν το Σάββατο τα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης των Παναγιώτη Τέτση και Γιώργου Ρόρρη στην Πινακοθήκη Αβέρωφ. Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 82 έργα των δύο καλλιτεχνών που, παρά τις διαφορετικές γενιές και τις διακριτές ζωγραφικές τους προσεγγίσεις, συναντώνται σε κοινά θέματα και αναζητήσεις.
Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στο όραμα που είχε ο ιδρυτής της Πινακοθήκης Ευάγγελος Αβέρωφ για την προβολή της εικαστικής παραγωγής της Ελλάδας του 19ου και 20ου αιώνα, επειδή θεωρούσε πως ήταν άδικο οι ξένοι να ταυτίζουν την ομορφιά στην Ελλάδα μόνο με την αρχαιότητα. Όπως υπογράμμισε, αυτή την επιθυμία, την έκανε πράξη μέσα από την ίδρυση της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο που φέρει το όνομά του.
«Ήθελε, δηλαδή, να δείξει πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα που μπορεί κανείς να θαυμάζει για πατραγαθία, αλλά είναι και μια χώρα, η οποία έχει σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή πολύ υψηλού επιπέδου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πολιτική και πολιτισμός
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε στη συνέχεια τη στενή σχέση της πολιτικής με τον πολιτισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μέτσοβο, την Πινακοθήκη Αβέρωφ και όσα πέτυχε ο ιδρυτής της.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Αβέρωφ ήταν οπαδός της τέχνης της πολιτικής, όχι της τεχνολογίας της πολιτικής. Ό,τι έκανε είχε μέσα του το σπέρμα της διάρκειας. Το Μέτσοβο, που φρόντισε, διήρκεσε. Η Πινακοθήκη συνεχίζει το έργο και σήμερα με αυτή την εξαιρετική δουλειά βλέπουμε πως η σχέση του πολιτισμού με την πολιτική είναι πάρα πολύ κοντινή, κι ας φαίνεται στην εποχή της τοξικότητας της πολιτικής και των αγωνιών της τέχνης ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα».
Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν ένας ώριμος δημιουργικός άνθρωπος, ο οποίος πίστευε πως τα μεγαλύτερα έργα τα κάνει κανείς για να τα απολαύσουν οι άνθρωποι μετά από αυτόν. Έτσι, προετοίμασε το τέλος του, ώστε μέσω των δημιουργημάτων του να δώσει παράταση στον βίο του, θεωρώντας πως θα μιλούσαν γι’ αυτόν τα έργα του. «Ο Αβέρωφ είχε μία σχέση με το φως, γιατί πίστευε πως η πολιτική, η κύρια δραστηριότητά του, ήταν ταυτισμένη με τη δημιουργία. Αυτή είναι η τέχνη της πολιτικής, το πράττειν, και όχι η τεχνολογία της πολιτικής, που σήμερα κυριαρχεί και που είναι το φαίνεσθαι», ανέφερε με έμφαση.
«Διάσταση γενεών…»
Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης «να αντιληφθούμε ότι στις εποχές που ζούμε η τέχνη της πολιτικής είναι πρωτίστως πράξεις διαρκείας και όχι φεγγοβόλα πυροτεχνήματα, τα οποία εντυπωσιάζουν την ώρα που εκτοξεύονται, αλλά μελαγχολικά σβήνουν μετά από λίγο».
Σημείωσε δε με νόημα: «Η πολιτική δεν έχει διάσταση τετραετίας, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος δηλαδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πολιτική έχει διάσταση γενεών και αυτή την πολιτική πρέπει να επιλέγουμε και αυτή την πολιτική πρέπει να αποφασίζουμε να μας εκφράζει. Την πολιτική που εφάρμοσε ο δημιουργός της Πινακοθήκης, οδηγώντας με τις δικές του δυνάμεις, όσο μπόρεσε, τη χώρα από το σκοτάδι στο φως της δικής του δημιουργικότητας».