Η Ήπειρος γιορτάζει τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

on .

PYLH KASTROY

Με τη δημοσιοποίηση της λίστας των προς… αξιοποίηση ακινήτων που προωθήθηκε στο Υπερταμείο, στην οποία, τουλάχιστον όσον αφορά στην περιοχή μας, περιλαμβάνονται και αρκετά μνημεία, συμπίπτει ο φετινός εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέσω των οποίων πόλεις παλιές και νέες θα αποκαλύψουν το παρελθόν και θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους!
Εκδηλώσεις θα γίνουν από αύριο έως την Κυριακή και στην Ήπειρο, με πλούσιο μάλιστα πρόγραμμα, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία και στους τέσσερις Νομούς θα είναι ελεύθερη.

Κι άλλες «εκπλήξεις»…
Τελειωμό δεν έχουν οι «εκπλήξεις» σχετικά με τα μνημεία και τους χώρους πολιτισμού που έχουν συμπεριληφθεί στην περιβόητη πια λίστα που το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προώθησε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.. Εκτός των μνημείων και χώρων στα Γιάννενα που έχουν εντοπιστεί στη λίστα, όπως το Βυζαντινό Μουσείο, το αρχοντικό Μίσιου, η Οθωμανική Βιβλιοθήκη του Κάστρου, το Φετιχιέ Τζαμί κ.λ.π., κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της γειτονικής Θεσπρωτίας, απ’ την οποία περιλαμβάνονται στη λίστα που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, αλλά και το κτίριο της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπως και αυτό του παλιού Κέντρου Υγείας. Από την άλλη, στην Άρτα μεταξύ των 79 ακινήτων της λίστας βρίσκεται και το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου!

Εκδηλώσεις στα Γιάννενα
Δράσεις με γενικό τίτλο «Οι πόλεις της πόλης των Ιωαννίνων» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχοντας και φέτος στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αύριο, Παρασκευή οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (9.00–13.00): «Πόλεις και κώμες στην αρχαία Ήπειρο». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, κατά την οποία παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Ηπείρου και αναλύεται το δίκτυο των πολισμάτων και κωμών της ενδοχώρας – Θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
- «Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» (9.30-11.30 και 12.00- 14.00): Περιπατητική περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια.
- Ακρόπολη Καστρίτσας – Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (10.00-13.00): Θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας και ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με έμφαση στα εκθέματα της Καστρίτσας.
- Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (18.00-20.00): Ενημερωτική συνάντηση με θέμα Όψεις της πόλης των Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.
Μεθαύριο, Σάββατο θα ακολουθήσουν οι εξής εκδηλώσεις και δράσεις:
- «Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» (11.00-13.00): Επανάληψη της δράσης της προηγούμενης ημέρας.
- «Οδοιπορικό στον Δρίσκο», Βασιλική με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων (9.00): Μνημείο Μαβίλη, Μονή Τζιόρας, εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής, Κορυφή Δρίσκου (2+2 χιλιόμετρα και χωματόδρομος). Για τη μετακίνηση των ενδιαφερόμενων θα διατεθεί το λεωφορείο του Δήμου Ιωαννιτών. Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Βασιλικής.
- Νησί Ιωαννίνων (18.00-20.00): Θεματική επίσκεψη στους τάφους των Πάλληδων, Μονή Φιλανθρωπηνών.
Στο μεταξύ, από αύριο έως την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εξής:
- Κάστρο Ιωαννίνων, Κεντρική Πύλη (10.00): Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του βυζαντινού Κάστρου των Ιωαννίνων.
- Κελλιά Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Προδόμου (10.00-16.00): Επίσκεψη στο Μουσείο της Λίμνης Παμβώτιδας (Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας).

Στη Θεσπρωτία
Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει τις εξής δράσεις:
- Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου: «Ανακαλύπτω την πόλη μου»: περιπατητική ξενάγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας για το ευρύ κοινό. Αφετηρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ώρα συνάντησης: 9 π.μ..
- Σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή: «Μαθαίνω την πόλη μου»: εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε΄-ΣΤ΄ Τάξεις Δημοτικού & Α΄ Γυμνασίου. Ώρες υλοποίησης: 9.00-10.30, 11.00-12.30.

Σε Άρτα και Πρέβεζα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αμβρακία: μια κορινθιακή αποικία. Αστικές και υπαίθριες» θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μικροί μαθητές θα γνωρίσουν την Αμβρακία, τη σημαντική αποικία των Κορινθίων στη βορειοδυτική Ελλάδα, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Παράλληλα, μεθαύριο, Σάββατο και την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τέλος, στα κάστρα της Πρέβεζας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης θα φιλοξενηθεί αύριο, Παρασκευή εκπαιδευτική δράση με θέμα «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλί Πασά». Επίσης, την Κυριακή θα γίνει στο Μουσείο Νικόπολης ομιλία με τίτλο «Πόλεις –Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα στο Σήμερα».