Νέα «απάντηση» από το Μητροπολίτη Μάξιμο...

on .

MAKSIMOS

MAKSIMOS EPISTOLH 1 11 11 19

MAKSIMOS EPISTOLH 2 11 11 19

MAKSIMOS EPISTOLH 3 11 11 19

MAKSIMOS EPISTOLH 4 11 11 19

MAKSIMOS EPISTOLH 5 11 11 19

MAKSIMOS EPISTOLH 6 11 11 19

* * * 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: Για την «ταμπακιέρα» ούτε λέξη!..

• Με νέα -εξασέλιδη(!) αυτή τη φορά- επιστολή του προς τον «Πρωϊνό Λόγο» ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος επιχειρεί, μ’ έναν… αχταρμά δήθεν επιχειρημάτων, ν’ απαντήσει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μας της περασμένης Παρασκευής, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα!
Αυτή τη φορά, ο Άγιος Ιωαννίνων επιχειρώντας ν’ απαντήσει στο δημοσίευμα του «Π.Λ.», σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση κλοπής ιερών κειμηλίων (η δίκη θα διεξαχθεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου) για την οποία, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται με βαρύ κατηγορητήριο ο πρώην Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Φιλόθεος Δέδες και άλλα έξι άτομα, επιδίδεται σε μία πρωτόγνωρη γραπτή… πολυλογία χωρίς «ούτε λέξη να αναφέρει για την ταμπακιέρα»!* Δηλαδή, ουδέν για την ουσία της υπόθεσης, η οποία πλέον έχει… πολυκαιρίσει (κοντεύουν σχεδόν 10 χρόνια από τον εντοπισμό των ιερόσυλων).
Μακάρι ο Δεσπότης, στα πέντε σχεδόν χρόνια που διακονεί την ιστορική Μητρόπολή μας, να είχε δείξει την ίδια… μαχητικότητα και κατά την προσπάθεια των Αρχών για να βρεθούν τα κλαπέντα ιερά κειμήλια. Το δείγμα όμως δημόσιας γραφής του για το σοβαρό αυτό θέμα, το είδαμε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, που για πρώτη φορά αναγκάσθηκε ν’ αναφερθεί στο ζήτημα των ιεροσυλιών… Κι αυτό, όταν ο «Π.Λ.» αναδημοσίευσε αποσπάσματα δημοσιευμάτων για το θέμα, από την έγκυρη και ιστορική θρησκευτική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» και την ιστοσελίδα «Εξάψαλμος».
Έπρεπε το θέμα να λάβει πανελλήνιες διαστάσεις για να… συγκινηθεί ο κ. Μάξιμος και να παρέμβει δημοσίως, χωρίς όμως να προσθέτει κάτι ουσιαστικό στην σοβαρότατη αυτή υπόθεση. Αρκέστηκε μόνο να δίνει «εντολές» -και να τις επαναλαμβάνει και σήμερα- προς τον κ. Εισαγγελέα για να καλέσει και τον «Π.Λ.» ως μάρτυρα στην επικείμενη δίκη, λες και ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός δεν ξέρει τι πρέπει να πράξει!..
Ο «Πρωϊνός Λόγος» ό,τι είχε να πει το έγραψε και ουδέν έτερον έχει να προσθέσει. Αν όμως ο κ. Μάξιμος επιθυμεί αυτά να τα ακούσει και «διά ζώσης» να τα επαναλάβουμε στο δικαστήριο, που αν κληθούμε, θα το πράξουμε…
Βέβαια, το ποιος διακατέχεται από πανικό, το διαπιστώνει κάθε καλόπιστος αναγνώστης, τόσο από το… μένος της δεύτερης (μέσα σε τέσσερις ημέρες!) επιστολής Μάξιμου, όσο και από το ύφος της και την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων, εμπλέκοντας μάλιστα στο θέμα και άλλα Μέσα Ενημέρωσης!
Ο Σεβασμιότατος Δεσπότης μας κλείνει την επιστολή του ειρωνικά για τον «Π.Λ.», παρακαλώντας τον κ. Εισαγγελέα «να αξιοποιήσει την πλέον έγκριτη και αξιόπιστη πηγή με τα εμβρυθέστατα ρεπορτάζ και τις ενδελεχείς έρευνες, την έγκριτη αρθρογραφία και το ανύστακτο ενδιαφέρον για τον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας που λέγεται Πρωινός Λόγος»!

* * * 

Ας κρίνουν λοιπόν τα λεγόμενα του Δεσπότη μας οι υπέρτατοι κριτές, οι πιστοί της Εκκλησίας μας, οι αναγνώστες μας, που για 60 και πλέον χρόνια καθημερινά, με τον οβολό τους -κυρίως όμως ηθικά- στηρίζουν τους αγώνες του «Πρωινού Λόγου» για όλα τα τοπικά θέματα. Κυρίως γι’ αυτά που αφορούν τη διαφύλαξη του ανεκτίμητου θρησκευτικού μας θησαυρού, που κάποιοι ιερόσυλοι τον αφανίζουν, αλωνίζοντας τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ηπείρου. Καιρός να υπάρξει και γι’ αυτούς Θεία Δίκη…

* * * 

* ΣΗΜ. «Π.Λ.»: Η σημασία της έκφρασης έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου να θίξει την ουσία. Δηλαδή ως πολιτικάντης, κάποιος υπεκφεύγει, αλλάζει θέμα, παραπλανά, ώστε να αποφύγει να πάρει θέση επί της ουσίας (με άλλα λόγια, για την ταμπακιέρα). «Νονός» της έκφρασης ο «γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, γνωστός για την ευστροφία του και τον «ανένδοτο»…