Στην εγκατάσταση 30.000 μεταναστών από την Τουρκία προχωρά ο Ράμα
• Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει σε δεύτερο πλάνο τα ανοικτά εθνικά θέματα, ωστόσο οι εξελίξεις «τρέχουν» και ειδικά στην Αλβανία από την Κυβέρνηση Ράμα επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελέσμενα προ της εκκίνησης των διαδικασιών για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών με την Ε.Ε.
Χθες η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει προβληματισμό για τη θετική γνώμη που έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, επισημαίνοντας συγκεκριμένες Αλβανικές μεθοδεύσεις σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας, με αποκορύφωμα τις προσαγωγές δέκα Ομογενών από τη Χειμάρα την Κυριακή, με την κατηγορία ότι ύψωσαν Σταυρό σε Ορθόδοξη Ιερά Μονή.
Ταυτόχρονα όμως σήμανε νέος «συναγερμός» από την διαφαινόμενη πρόθεση της Αλβανίας να υλοποιήσει συμφωνία με την Τουρκία για μεταφορά 30.000 μεταναστών σε Κέντρα Υποδοχής σε περιοχές που ζει η Ελληνική Μειονότητα, επιχειρώντας αφενός να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση της Βορείου Ηπείρου και αφετέρορυ να δημιουργήσει έναν κλοιό σε βάρος της Ελλάδος. Χθες το βράδυ ο έγκριτος Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν τα σχέδια του Έντι Ράμα. Να σημειωθεί ότι την αντίθεσή του στην τακτική του Αλβανού Πρωθυπουργού εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα που έκανε αναφορά σε κίνδυνο αλλοίωσης του πληθυσμού!
Τι επισημαίνει η «Κίνηση»
Μεταξύ άλλων η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», επισημαίνει ότι ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά τη δολοφονία του Κων. Κατσίφα, ακόμη δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα από την Αλβανική Δικαιοσύνη, ενώ οι Αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην Αλβανία σε εκατοντάδες Έλληνες πολίτες.
«Τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό και τον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου -συνεχίζει- είναι χρονίζοντα και ανεπίλυτα, με ευθύνη πάντα των Τιράνων.
Τον τελευταίο μήνα γίνονται όλο και πιο έντονα τα σενάρια για μετεγκατάσταση μουσουλμάνων μεταναστών απευθείας από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν την Κυριακή 5 Απριλίου, οι προσαγωγές και ανακρίσεις δέκα κατοίκων της Χιμάρας από την Κεντρική Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αλβανίας, οι οποίοι ύψωσαν κατά τις προηγούμενες ημέρες έναν μεγάλο σιδερένιο Σταυρό στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αειθαλιώτισσας, μία κίνηση συνήθης και αυτονόητη για την επισήμανση ιερών τόπων».
Και η «Κίνηση» καταλήγει: «Στα τριάντα χρόνια από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος των Τιράνων, η Αθήνα δίνει ξανά και ξανά την συγκατάθεσή της για ένταξη ή σύνδεση της Αλβανίας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, βασιζόμενη στα ευχολόγια περί «σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».
Αυτό που βλέπουμε στην πράξη όμως εδώ και τρεις δεκαετίες από την αλβανική πλευρά, είναι να υφαρπάζονται οι περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, να τρομοκρατούνται όσοι Βορειοηπειρώτες αγωνίζονται για τα δίκαιά τους, ακόμα και συρόμενοι στα δικαστήρια με αστείες κατηγορίες και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δολοφονούνται πρόσωπα που δεν διαπραγματεύονται την ελληνική τους ταυτότητα.
Η Μητέρα Ελλάδα ας πράξει επιτέλους έστω και την ύστατη στιγμή το αυτονόητο για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, αξιοποιώντας στο έπακρο τα διπλωματικά της όπλα».
H φιλοξενία μεταναστών
Σύμφωνα με Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Έντι Ράμα συμφώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας να φιλοξενήσει 30.000 (!) πρόσφυγες στην Αλβανία. Ήδη και ενώ είχε κορυφωθεί η κρίση στον Έβρο, στην Αλβανία έφτασαν 50 Σύριοι πρόσφυγες που ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.
Σύμφωνα με δήλωση του Θοδωρή Γκούμα, διαχειριστή της ιστοσελίδας himara.gr προκαλεί εντύπωση και το γεγονός πως η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει υποδομές για φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών, αλλά επιπλέον αντιμετωπίζει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά τον τελευταίο σεισμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλβανικού Τηλεοπτικού Σταθμού TOP CHANNEL στα σχέδια της Κυβέρνησης Ράμα, είναι η δημιουργία Κέντρων Υποδοχής σε περιοχές που διαβιοί η Ελληνική Μειονότητα, ήτοι σε Αργυροκάστρο (για 5.000 άτομα), Κορυτσά (5.000), Άγιοι Σαράντα (1.000), Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων, ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής.
Αντιδράσεις και σχόλια
Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα.
Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. «Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων - μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν».