«Ελευθέρια» Ιωαννίνων με πολλές εκδηλώσεις αλλά χωρίς παρέλαση!

on .

stratos

• Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως επισκέψεις στο πεδίο της μάχης, εγκαίνια εκθέσεων, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων θα τιμηθεί η 109η επέτειος Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό. Θα απουσιάζει μόνο, για μία ακόμη χρονιά, η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στα σχολεία της περιοχής μας.
Στις επετειακές εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και φέτος,

όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα μείνει στην περιοχή μας ένα τριήμερο, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Tο πρόγραμμα
Σήμερα, Τρίτη ξεκινάει το επίσημο πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων» της πόλης των Ιωαννίνων, με τα εγκαίνια (6 μ.μ.) έκθεσης λιθογραφιών από τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, η οποία θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Τίτλος της, «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία». Την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων Δήμου Δωδώνης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση. Στις 11.15 π.μ. θα γίνουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 – 1913 που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Στη 1 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων». Τη διοργάνωση θα έχει ο Δήμος Δωδώνης.
Την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13, στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11 π.μ. θα γίνουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα και στις 12.15 μ.μ. θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών», που έπεσαν στο Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Στο μνημείο τους στο Λόφο Δουρούτης (φωτό), πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Ταυτόχρονα, στη 1 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Εικονίσματα» της Κοινότητας Μανωλιάσας. Στις 6.30 μ.μ. θα λάβουν χώρα τα επίσημα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Επαναπατρισμός. 200 χρόνια ελληνική τέχνη», με έργα από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου και Άννας Αλμπουκέρκ στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Πανηγυρική εκδήλωση
Η παραμονή της Επετείου θα έχει ως επιστέγασμα την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, στην οποία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η προσέλευση επισήμων και κοινού θα ολοκληρωθεί στις 7.30 μ.μ. ενώ στις 8 μ.μ. θα φτάσει στο Πνευματικό Κέντρο η κ. Σακελλαροπούλου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και θα ακολουθήσει ομιλία από τον συγγραφέα Βασίλειο Γκουρογιάννη, με θέμα «Αντί στεφάνων…».
Στη συνέχεια η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου στην αυθεντική εκδοχή του 1829 και έργα Μπετόβεν σε διεύθυνση Φοίβου Παπαδόπουλου. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία» από τη συλλογή λιθογραφιών του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Ανήμερα της επετείου
Ανήμερα της επετείου, τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. με εορταστικό πρωινό από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και την Μπάντα της VIII Μεραρχίας. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 π.μ. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Στις 11.40 π.μ. θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «οδος αβερωφ κοσμημα γιαννινα» στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος». Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συμμετέχει το Ι.Μ.Ι.Α.Χ..
Θα ακολουθήσει επίσκεψη της Κατ. Σακελλαροπούλου (12.30 μ.μ.) στην έκθεση με τίτλο «Η σχέση με τον χρόνο - Ωρολόγια τσέπης, 18ος με αρχές 19ου αι.» από την ιδιωτική συλλογή του Θωμά Παναγιωτίδη στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ.- Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι.
• Σημειώνεται ότι η είσοδος σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.