Από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων

Ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται ο αρχιμανδρίτης Φιλ. Δέδες!

Η δράση των μελών της είχε επεκταθεί και εκτός Ηπείρου, όπου από ναούς και μοναστήρια αφαιρούσαν πολύτιμες εικόνες και κειμήλια. Τα «κέρδη» των αρχαιοκαπήλων αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ!

DEDES FILOTHEOS

 Μετά από χρόνια ερευνών και ανακρίσεων η πολύκροτη υπόθεση κλοπής εικόνων από μοναστήρια και ναούς των Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, οδηγείται επιτέλους στο ακροατήριο!
Το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων άσκησε ποινική δίωξη κατά υπόπτων στις 15 Μαϊου 2019, με βασικό κατηγορούμενο τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Δέδε (και άλλους πέντε που χαρακτηρίζονται συνεργοί του), ο οποίος κατηγορείται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα!
Η είδηση έπεσε ως «βόμβα» στο χώρο της Εκκλησίας, ειδικά μετά την πρόσφατη επιστολή που είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε Δικαστήριο Ιωαννίνων υπέρ του Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου, για άλλη δικαστική του εκκρεμότητα, στην οποία εξήρε τις … αρετές του και τον κατονόμαζε ως πνευματικό του παιδί.
Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος, που τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος της Ναοδομίας στην Αρχιεπισκοπή, είναι βαρύτατο και το αποκαλύπτει σε χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η ιστορική και έγκυρη εβδομαδιαία εκκλησιαστική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος».
Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα η οποία πριν από αρκετούς μήνες είχε αναδείξει και το ζήτημα της εγγραφής του Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Δέδε στον κατάλογο προς Αρχιερατεία Εκλόγιμων, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ενόσω εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του.
Ο «Πρωινός Λόγος» είχε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα των κλεμμένων εικόνων, δημοσιεύοντας και πληροφορίες για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, που είχε θέσει στο «μικροσκόπιό» της τον συγκεκριμένο Αρχιμανδρίτη, για να επιβεβαιωθεί πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο προφανώς κατέληξε σε αυτή έχοντας στην κατοχή του αδιάσειστα στοιχεία.
Η αντίστροφη μέτρηση
Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα των Αρχαιοκαπήλων άρχισε το 2009 με την κλοπή που είχε γίνει στο Κουκούλι Ζαγορίου. Μετά το συμβάν αυτό, ο τότε Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για τον εντοπισμό των εικόνων, αρκετές έχουν ήδη επιστραφεί από το εξωτερικό και παράλληλα άρχισαν να προκύπτουν και στοιχεία για τους δράστες.
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, έχουν προκύψει στοιχεία για κλοπές που άρχισαν από το 2004, ενώ η δράση των ιερόσυλων είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πέραν του Ν. Ιωαννίνων.
Το κατηγορητήριο
Στο δημοσίευμα του «Ορθόδοξου Τύπου» που υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Τραμπούλη θεολόγο, αναφέρονται τα εξής:
Συγκεκριμένα για τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Δέδε, «ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής πράγματος αφιερωμένου στη θρησκευτική λατρεία, από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσας από δράστες που είχαν ενωθεί να διαπράττουν κλοπές κατ΄ επάγγελμα, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής μνημείου, τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα, διάθεσης μνημείων προϊόντων εγκλήματος, τελεσθείσας κατ΄ επάγγελμα και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος»! Η εν λόγω δίωξη ασκήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων στις 15 Μαϊου 2019.
Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης φέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία ως επικεφαλής της οργανώσεως αυτής και μάλιστα ως εκείνος που προσωπικά υποδείκνυε τους στόχους, τους οποίους επισκέπτετο και ο ίδιος. Πάντοτε, μάλιστα, παραλάμβανε όλα τα αφαιρεθέντα από ι. ναούς πριν διατεθούν σε τρίτους. Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε ήδη αρχίσει την δράση της κατά τα τέλη του 2004. Αποτελείτο καθ΄ όσον είναι γνωστό από άλλους πέντε συνεργούς, διαπράττουσα κατ΄ εξακολούθηση κλοπές λατρευτικών αντικειμένων όχι μόνον από την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και από διαφόρους νομούς της Ελλάδος (π.χ. Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ξάνθης, Πάρου), ακόμη και από την Αθήνα, τα οποία μετέπειτα διέθετε με ποικίλους τρόπους προς πώληση.
Τα κλαπέντα ήσαν όλα ανεκτίμητου αξίας, καθώς εμπίπτουν στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και αποτελούν αναμφισβήτητα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι αυτό υπολογίζεται ότι η λεία σχεδόν πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ!
Το Συμβούλιο, μετά από σύσκεψη άσκησε ποινική δίωξη προς τον π. Φιλόθεο Δέδε, η οποία εκδόθηκε την 12η Ιουνίου 2019. Ειδικά στον Αρχιμανδρίτη επιβλήθηκε υποχρεωτική εμφάνισή του κατά τις αρχές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του, η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αλλά και κατάθεση σημαντικού ποσού ως εγγυοδοσίας. Αυτά έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Α΄ βαθμού Ιωαννίνων, με τα εγκλήματα που τον βαρύνουν να επισύρουν ακόμη και πολυετή κάθειρξη.
* * *
Η εξέλιξη της υπόθεσης εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος καλείται τώρα όχι μόνο να αποστασιοποιηθεί από τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Δέδε, τον οποίο έχει θέσει υπό την προστασία του- τουλάχιστον μέχρι να γίνει η δίκη- αλλά και να τον αντικαταστήσει από τις νευραλγικές υπηρεσίες στις οποίες έχει τοποθετηθεί.