Εκτιμήσεις πιστών για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικ. Πατριάρχη

Κοσμικό χαρακτήρα πήρε η επίσκεψη Βαρθολομαίου

Υπερβολές και αστοχίες κράτησαν απόμακρο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

που παρέστη συμπροσευχόμενος και όχι ως συλλειτουργός

Αντί μιας παράστασης με χριστιανικούς ύμνους οργανώθηκε πανηγυράκι με λαϊκή και δημοτική μουσική

BARTHOLOMAIOS PAISIOS 12 7 22

• Με τη χθεσινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το θρησκευτικό - λειτουργικό μέρος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα. Το υπόλοιπο πρόγραμμα ουσιαστικά είτε είναι τιμητικές διακρίσεις (χθες βράδυ από το Δήμο Ιωαννιτών - απόψε από το Πανεπιστήμιο), είτε είναι περιηγητικού χαρακτήρα με τις επισκέψεις σε Ιερούς ναούς, στο Νησί, στο ΚΔΑΠ και στο Γηροκομείο. 

Από τη διήμερη επίσκεψη επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις, ότι το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως τελικά δομήθηκε,  έλαβε περισσότερο κοσμικό, παρά πνευματικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιστών που έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που έγιναν με την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, τα πνευματικά ζητήματα έχουν «καλυφθεί» από την προβολή άλλων δραστηριοτήτων και δράσεων που έχουν κοσμικό χαρακτήρα, είτε πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε για πρωτοβουλίες που -αν και χρήσιμες- δεν έχουν στο επίκεντρό τους την πνευματική – θρησκευτική καθοδήγηση του χριστεπώνυμου λαού της πόλης και της Ηπείρου γενικότερα. Κι όπως έλεγε εκκλησιαστικός παράγοντας με μεγάλη πορεία στο χώρο,  σε καμία από τις ομιλίες που έγιναν δεν διέκρινε κανείς έστω  ψήγματα ταπείνωσης. 

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ονοματοδοσίες πλατείας και οδού, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κέντρο Ανακύκλωσης, η σημερινή στο ΚΔΑΠ, η προηγηθείσα στο τυροκομείο και τη φάρμα στη Βελλά κ.α. Το όλο πρόγραμμα και κυρίως οι πιέσεις που ασκήθηκαν όλο αυτό το διάστημα για μετακινήσεις πιστών για να τιμηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης (εν αγνοία του φυσικά) είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ναι μεν όλες οι τοπικές αρχές ήταν παρούσες, οι ιερείς (θέλοντας και μη) επίσης, όμως απουσίαζε ο κόσμος της Εκκλησίας ή για να ακριβολογούμε η προσέλευση ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών που έτρεφαν οι διοργανωτές. 

Ανούσιες υπερβολές

Στις διήμερες θρησκευτικές τελετές (Δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό, Θυρανοίξια- Εσπερινό- Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου), αναδείχθηκαν όμως και άλλα ζητήματα. Κατά πρώτο,  ήταν η υπερβάλλουσα τακτική του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου να εκθειάζει συνεχώς και επαναλαμβανόμενα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ακόμη και για ζητήματα που είναι «ανοικτές πληγές» στο Σώμα της Ορθοδοξίας, όπως π.χ. είναι η Σύνοδος Προκαθημένων των Εκκλησιών  στο Κολυμπάρι, τα ανοίγματα και τα συλλείτουργα με τον Πάπα κ.α.. Ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε επίσης αρκετές φορές στους μεγάλους δεσμούς που έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ο οποίος σημειωτέον όμως  είχε ζητήσει να εκλεγεί άλλος μητροπολίτης στα Γιάννενα μετά την εκδημία του Θεόκλητου), μνημόνευσε επίσης  δύο τουλάχιστον φορές τον μητροπολίτη Γερμανίας (δίνοντας τροφή για άλλου είδους σχόλια), ενώ  πρόβαλλε ιδιαίτερα και το  ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι «μητρόπολη του Θρόνου», προς τέρψη φυσικά του κ. Βαρθολομαίου ο οποίος το  έθιξε και ο ίδιος  σε τοποθετήσεις του. 

Δυσαρέσκεια Αρχιεπισκόπου;

Οι δημόσιες και συνεχείς φιλοφρονήσεις μεταξύ Βαρθολομαίου και Μαξίμου - χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τι  ειπώθηκε στις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις στα επίσημα γεύματα και δείπνα -σύμφωνα με άτομα του εκκλησιαστικού χώρου- φαίνεται να έχουν προκαλέσει αν όχι δυσφορία, τουλάχιστον προβληματισμό  στους κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.  Όπως έλεγαν τα ίδια άτομα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόσο στον Εσπερινό, όσο και στη χθεσινή θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος και όχι συλλειτουργός, ήταν απόμακρος και χωρίς ενεργή συμμετοχή στις  υπόλοιπες εκδηλώσεις, τηρώντας μόνο τα τυπικά προσχήματα. 

Αγνόησε την Κόνιτσα

Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι,  έστω και την τελευταία στιγμή,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από τη στιγμή που δεν επέλεξε κατά την τετραήμερη παραμονή του στα Γιάννενα, να επισκεφθεί έστω ιδιωτικά και την ακριτική Κόνιτσα, τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος, να έκανε τουλάχιστον μια καταλυτική αναφορά σε αυτή, «ισορροπώντας» ανάμεσα σε δύο μητροπόλεις -του κατ΄ αυτόν- Θρόνου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ούτε αυτό όμως το έκανε, περιοριζόμενος σε μια μικρή αναφορά ότι διετέλεσε μοναχός στην Ιερά Μονή Στομίου Κόνιτσας. Φαίνεται -όπως έλεγαν γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων- ότι  τοποθετήσεις  πνευματικού χαρακτήρα  που είχε κάνει  στο παρελθόν ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά κατά των Οικουμενιστικών (βλέπε Πάπα κλπ) ανοιγμάτων του κ. Βαρθολομαίου, έχουν παίξει το ρόλο τους. 

Υπήρξαν όμως και άλλα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών στον Άγιο Παΐσιο, που «επισκίασαν» το λειτουργικό μέρος και το νόημα της εορτής και υπερτόνισαν το κοσμικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων και της όλης νοοτροπίας που διακατέχει τους διοργανωτές της επίσκεψης. 

Τους… ξέχασε!

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σωρεία βραβεύσεων προσωπικοτήτων αλλά και ιερέων από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο. Όλες έγιναν για τη συμβολή τους στη διεκπεραίωση των έργων της Μητρόπολης και ιδίως για τον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου. Και αν μεν για τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά,  οι εντυπώσεις χάθηκαν από τις τιμές που αποδόθηκαν σε τέσσερις ιερείς για εργασίες σε ναούς, δραστηριότητες κλπ. Σε μια τέτοια μεγάλη ημέρα για την τοπική εκκλησία το λιγότερο που περίμενε κανείς, ήταν να τιμηθούν 2-3 ιερείς που έλιωσαν το ράσο τους στα πνευματικά τους καθήκοντα, φέρνοντας νέους στην εκκλησία, εξομολογώντας και οδηγώντας χιλιάδες πιστούς στην Εκκλησία. 

Και «πανηγυράκι»

Μετά την ολοκλήρωση του Πατριαρχικού Εσπερινού, οργανώθηκε πανηγύρι με λαϊκή και δημοτική μουσική. Μια εκδήλωση που θα μπορούσε να την κάνει ένας Σύλλογος, όμως για να ενισχυθεί το πνευματικό εκκλησιαστικό φρόνημα εκείνο που περίμεναν ορισμένοι πιστοί από τη Μητρόπολη, ήταν  η οργάνωση  μιας «παράσταση» με χριστιανικούς – επίκαιρους ύμνους. 

Κατά τα άλλα τόσο στην ονοματοδοσία της πλατείας σε «Βαρθολομαίου» και της Οδού σε «Ιερώνυμου Β’», όσο και στην επίσκεψη στο Κέντρο Ανακύκλωσης επαναλήφθηκαν οι γνωστές φιλοφρονήσεις και η ανάδειξη πτυχών του έργου του Μητροπολίτη και του Οικουμενικού Πατριάρχη σε έναν άλλο τομέα, της προστασίας του περιβάλλοντος.  Επίσης δόθηκε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα λειτουργεί στο χώρο. 

Ο χώρος δεν επιτρέπει να επεκταθούμε και σε άλλα ζητήματα, με την ελπίδα πάντως ότι στο επόμενο διάστημα της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα να αποφευχθούν περαιτέρω υπερβολές και αστοχίες, όπως με τις αναφορές του κ. Μάξιμου για την Αρχιερατική στολή που του χάρισαν από την Ιταλία και με τη σειρά του τη χάρισε στον Πατριάρχη.