1,7 εκατ. οφειλέτες απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης…

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ!

- Κατά 554 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι μόνο τον Μάιο, ενώ σε 3,8 εκατ. ανήλθαν συνολικά οι οφειλέτες

KATASXESEIS XRHMATA

 • Ακόμη πιο δύσκολοι αναμένονται οι επόμενοι μήνες για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δεν προφταίνουν να βγάλουν το χέρι από την τσέπη, λόγω των απανωτών φόρων και των υποχρεώσεων που πρέπει να πληρώσουν. Το γεγονός όμως ότι για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των πολιτών το «ταμείο είναι μείον», κάνει δυσοίωνο το μέλλον και απομακρύνει όποια πιθανότητα για αλλαγή κλίματος στην οικονομία της χώρας!
Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο Αλ. Τσίπρας να μιλά για ανάκαμψη - που μάλιστα θα αρχίσει να φαίνεται από τον Αύγουστο (!) - όταν τα χρέη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακολουθούν συνεχώς αυξητική τάση! Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες και να επιβιώσουν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ειδικά όταν η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα, συνέπεια κι αυτό της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Φόροι, εισφορές, δάνεια, ανελαστικά έξοδα, αποτελούν «θηλιά» για πολλούς επαγγελματίες, που επιζητούν «σωσίβιο» είτε σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη, είτε σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, που τις περισσότερες φορές βέβαια οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν είναι... ασύλληπτες!
Και τα χρέη αυξάνονται!..
Πολύ δύσκολος αποδείχθηκε ο Μάιος για τους φορολογούμενους, αφού οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά  554 εκατ. ευρώ, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους υπόχρεους.
Από την αρχή του έτους έως και τον Μάιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (χωρίς τις μη φορολογικές κατηγορίες) ανήλθαν σε 4,219 δισ. ευρώ έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ενώ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές (φόροι, πρόστιμα κ.ά.) ανήλθαν σε 4,764 δισ. ευρώ έναντι 4,154 δισ. ευρώ έως και τον Απρίλιο (αύξηση κατά 610 εκατ. ευρώ).
Παλιές και νέες οφειλές, λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 101,482 δισ. ευρώ.
Στην… αντεπίθεση!
Πώς αντιδρά ο εισπρακτικός μηχανισμός του Κράτους; Με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν τον Μάιο στους 3.816.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.708.111. Όπως αναφέρει το capital.gr πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Ωστόσο, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν επιβληθεί στους 1.128.203 οφειλέτες, δηλαδή στο 66% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα. Μάλιστα ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κατασχέσεις αυξήθηκε τον Μάιο κατά 10.673! Έτσι, αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιβληθούν κατασχέσεις σε άλλους 579.908 φορολογούμενους .
«Κυβέρνηση των φόρων»
Για Κυβέρνηση που «φέρει επάξια τον τίτλο της Κυβέρνησης των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών», μιλούν ο Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «τα χρέη των πολιτών μόνο προς την εφορία έχουν διαμορφωθεί στα 101,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% από το τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι “ο συνολικός φορολογικός συντελεστής δεν είναι υπερβολικός σε ευρωπαϊκή κλίμακα”».