Την ώρα που η λίστα νεκρών και αγνοουμένων δυστυχώς μεγαλώνει…

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ… AOMMATH Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

- Τι δεν είδε και τι δεν έπραξε για ν’ απαλύνει τον πόνο εκατοντάδων συνανθρώπων μας…

 PYRKAGIES ATTIKH DIASOSTES

• Και καλά, προληπτικά αντιπυρικά μέτρα δεν είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια!.. Κάποιο, έστω και υποτυπώδες σχέδιο δράσης, την ημέρα του πολύνεκρου δράματος στην Αττική, δεν είχε καταρτιστεί!.. Ο συντονισμός από πλευράς Κράτους ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, ή και κατά πολλούς… βλαπτικός!
Είτε από ανικανότητα είτε από απειρία η Κυβέρνηση δεν έπραξε όσα θα έπρεπε και θα μπορούσε...
Όμως, και μετά την πολύνεκρη τραγωδία, η Κυβέρνηση τίποτε δεν διδάχθηκε, αφού και τώρα μπροστά στο θλιβερό γεγονός, παραμένει «τυφλή»! Και αυτό γιατί στο πρωτοφανές δράμα, τόσο από πλευράς αναζήτησης ευθυνών, όσο και από πλευράς χειρισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι αρμόδιοι Υπουργοί και παράγοντες, στέκονται αμήχανοι και παθητικά το αντιμετωπίζουν! Λες και πρόκειται για κάποιο… πταίσμα και όχι για βαρύτατο έγκλημα-κακούργημα, με δεκάδες νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους…
Μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν, κάποιοι δεν θα πρέπει πάραυτα να απολογηθούν και -αν προκύψουν ευθύνες- να καθίσουν στο σκαμνί; Βέβαια, αντί μιας μεγάλης και ειλικρινούς κυβερνητικής συγγνώμης μπροστά στους άταφους ακόμα σωρούς των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, η Κυβέρνηση το μόνο που βλέπει είναι παντού υπονομευτές του έργου της! «Εχθρούς και πολέμιους» της πολιτικής της, ενώ σε… αξίωμα έχει αναγάγει τη φράση «φταίνε οι προηγούμενοι»! Και συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της μπροστά στις τωρινές φονικές παραλείψεις της, στην ολιγωρία και την ανυπαρξία συντονισμού, ακόμα και τώρα, μετά το έγκλημα!
Καμία ενημέρωση!..
Αν δεν υπήρχαν οι αθηναϊκοί τηλεοπτικοί σταθμοί -και ιδιαίτερα ο ΣΚΑΙ που σε 24ωρη ροή ενημερώνει άμεσα το κοινό- από πλευράς κυβερνητικής ενημέρωσης υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι, ή ακόμη και παραπληροφόρηση! Όμως, βρήκαν χρόνο προχθές βράδυ να συνέλθουν τα «υπόγεια» του Μαξίμου, όπως και η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταγγείλουν τον ΣΚΑΙ για αντικυβερνητική στάση! Και για να τον… τιμωρήσουν μάλιστα, δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν στο εξής σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να εμφανίζονται στο κανάλι! Μια ακόμη απόδειξη ότι οι κυβερνώντες απαξιώνουν κάθε καλόπιστη κριτική και έλεγχο για τα «σκοτεινά» έργα και τις ημέρες τους. Μόνο όσους ταυτίζονται με την «γραμμή Τζανακόπουλου» για να τους υμνούν μόνιμα, αλά ΕΡΤ, τους κάνουν αποδεκτούς!..
Έφυγε άρον-άρον !
Χθες, τέσσερις μέρες μετά τα δραματικά γεγονότα, ο Π. Καμμένος… τόλμησε να επισκεφθεί την πολύπαθη περιοχή και αμέσως από τους πυροπαθείς, έγινε αντικείμενο έντονων αποδοκιμασιών. Με μισόλογα και χωρίς να είναι έστω και στοιχειωδώς ενημερωμένος, αντί να κατευνάσει, εξόργισε τους κατοίκους με την στάση και τα λεγόμενά του, με αποτέλεσμα να φύγει άρον-άρον! Βέβαια, οι ηρωικοί πυροσβέστες, ο στρατός και οι αστυνομικοί, τα ΕΚΑΒ χωρίς να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες, για άλλη μια φορά, έδωσαν των υπέρ πάντων αγώνα! Μπήκαν στην άνιση μάχη της φωτιάς, με αντίπαλο τους σφοδρούς ανέμους που αναζωπύρωναν τις φονικές φλόγες, αλλά κυρίως χωρίς να έχουν κεντρική κατεύθυνση! Μόνο στα λόγια υπήρχε Συντονιστικό όργανο, αφού ο πολιτικός τους προϊστάμενος υπουργός Ν. Τόσκας, αντί να βρίσκεται μπροστάρης στο πεδίο της μάχης, σχεδίαζε… επί χάρτου στο γραφείο του, αλληλοεπαινούμενος, με άλλους συναδέλφους του για την… καλή πορεία κατάσβεσης των πυρκαγιών!
Οι εθελοντές
Ευτυχώς όμως υπήρχαν οι εθελοντές, ο Ερυθρός Σταυρός και κάποιες ομάδες πολιτών, που αμέσως βρέθηκαν στο τόπο του δράματος. Μάλιστα, στο λιμάνι της Ραφήνας, πολλοί με ιδιωτικά πλοιάρια πρόσφεραν κυριολεκτικά σανίδα σωτηρίας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.
Αλλά και όσοι δεν γλύτωσαν από τον θάνατο, υποφέρουν ακόμη από αυτόν (και «μετά θάνατον!..») αφού στο νεκροτομείο σχηματίζονται «ουρές» συγγενών για αναγνώριση προσφιλών τους προσώπων, που χάθηκαν ή αγνοούνται, δίνοντας DNA για πιθανή ταυτοποίησή τους.
«Ουρές» στις Αιμοδοσίες!
Μήπως όμως και στα Κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, υπήρχε επαρκής στελέχωση για την υποδοχή και λήψη αίματος; Στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ώρες ολόκληρες περίμεναν προχθές αιμοδότες για να δώσουν αίμα, αφού μόνο μια γιατρός υπήρχε! Δυστυχώς όμως, το ίδιο συνέβαινε σχεδόν σε όλα τα Αιμοδοτικά Κέντρα της Χώρας, όπως μετέδωσε η αθηναϊκή τηλεόραση.
Καμιά όμως φροντίδα δεν υπήρξε και για την αποδοχή και αποθήκευση τροφίμων, ρουχισμού και φαρμακευτικού υλικού, αφού αυθόρμητα ο κόσμος, απ’ όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε συγκινητικά στην πρόσκληση των τοπικών Αρχών για προσφορές. Να που όμως, λίγες ώρες μετά οι αρμόδιοι «σήκωσαν τα χέρια», αφού όπως οι ίδιοι δήλωναν ήταν αδύνατον να τα αποθηκεύσουν! «Ευχαριστούμε μην στέλνετε άλλα…» δήλωνε ο δήμαρχος Ραφήνας στην τηλεόραση.
Χωρίς νερό και ρεύμα…
Αλλά μήπως για την αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση από τις υπηρεσίες; Βεβαίως όχι, αφού οι εργασίες προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας» και, όπως είπαν, θα χρειαστεί σχεδόν ένας μήνας για την αποκατάστασή τους! Το πρόβλημα υπάρχει και συνεχίζεται… Μάλιστα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Φιλίππου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι εφόσον κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, σταματά αυτόματα και η παροχή νερού από τα αντλιοστάσια! Όταν όμως κάποιος συνομιλητής του αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να υπάρχουν γεννήτριες, ο ίδιος συμφώνησε ότι ήταν παράλειψη! Επακόλουθο όμως αυτού είναι ότι μόλις βραδιάσει οι κάθε λογής πλιατσικολόγοι αλωνίζουν την περιοχή, αρπάζοντας από σπίτια και καταστήματα, ό,τι έχει απομείνει. Τι και αν συλλαμβάνουν μερικούς οι αστυνομικοί;
* * *
Τι περισσότερα, στ’ αλήθεια, μπορεί κάποιος να προσθέσει στα όσα παραπάνω αναφέρονται, για να συμπεράνει ότι οι αρμόδιοι και κυρίως οι κυβερνητικοί, παρέμειναν και δυστυχώς παραμένουν ακόμη «τυφλοί» μπροστά στο ανείπωτο αυτό δράμα;