ΜΕΤΡΑ... ΒΑΛΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!

- Διπλή ανάσα στους φορολογούμενους με αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων
κατοικιών, ενώ θα εκπίπτει το 40% των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιοτέρων...

- Περιζήτητα τα σπίτια στα Γιάννενα, οι τιμές τους στα ύψη

OIKODOMH OIKODOMOI

• Μέτρα για να πάρει ξανά μπροστά ο κλάδος των ακινήτων εξετάζει η νέα Κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου απραξία, που έχει αντίκτυπο και σε μια σειρά συναφών επαγγελμάτων, αλλά και στα κρατικά έσοδα.
Η οικοδομική δραστηριότητα έχει παγώσει, ενώ οι μοναδικές εργασίες που γίνονται είναι κάποιες μικρές ανακαινίσεις ή ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», όχι όμως να είναι ικανές για να αναθερμανθεί ο κλάδος της οικοδομής.
Περιζήτητα στα Γιάννενα!
Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά: πόσα χρόνια έχει να δει κανείς στους δρόμους των Ιωαννίνων να δουλεύει μπετονιέρα για την ανέγερση νέων κτιρίων; Σχεδόν δέκα είναι η απάντηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ακινήτων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας. Και μάλιστα σε μια περιοχή που τα σπίτια είναι περιζήτητα! Αυτές τις μέρες που χιλιάδες νέοι φοιτητές έρχονται για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μεγάλος «πονοκέφαλος» των γονέων τους είναι η ανεύρεση στέγης. Βέβαια αρκετοί ιδιοκτήτες ακολουθούν την διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (γνωστής ως Airbnb), με αποτέλεσμα να μειώνονται κατά 20% περίπου τα σπίτια προς ενοικίαση και οι τιμές των υπολοίπων να εκτοξεύονται στα ύψη!
Περιθώρια ανάπτυξης...
Τα ακίνητα λοιπόν είναι ένας κλάδος με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί βεβαίως να μην βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο της Εφορίας. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν στο Taxis φέτος ευτυχώς είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Πάντως φαίνεται πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που θα δώσουν ανάσα στους φορολογούμενους και θα βοηθήσουν στο να πάρει μπροστά η αγορά ακινήτων.
Μέτρα... βάλσαμο!
Μεταξύ αυτών που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, είναι η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας, εκπτώσεις φόρου έως και 50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και λιγότερη γραφειοκρατία με μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη στα «Νέα», στο Υπουργείο Οικονομικών οι νέες διατάξεις γράφονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, καθώς στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Μάλιστα, όπως τονίζεται, στη λίστα των υποψήφιων μέτρων – έκπληξη, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, περιλαμβάνεται και η παροχή «επιβράβευσης» συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών (οι τράπεζες ξεκινούν ήδη να εφαρμόζουν σχετικές πρωτοβουλίες) οι οποίοι σήκωσαν τα βάρη της κρίσης, με μεγάλη δυσκολία χωρίς να αφήσουν όμως απλήρωτους λογαριασμούς.
Παραδείγματα...
Τι σημαίνει πρακτικά για τον πολίτη έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων; Εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή γενικότερα επισκευής του ακινήτου του με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου στα 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία, είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ.
Σημαντικό μέτρο είναι και η αναστολή του ΦΠΑ έως και το 2022 κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Εξίσου σημαντική είναι και η αναστολή φόρου υπεραξίας σε ορίζοντα τριετίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τρία χρόνια θα ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί (πρακτικά την περίοδο 2020-22) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) το μέτρο θα επανεξεταστεί.