Όσο θα συνεχίζεται η παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βορ/ηπειρωτών

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΡΑΜΑ ΔΕΝ… ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

- Τους εκβιάζει με προσχώρηση στο μπλοκ Ρωσίας - Τουρκίας, ενώ συστήνει «Πρακτορείο» για αρπαγή των περιουσιών

- Σε κλίμα αστυνομοκρατίας το αυριανό μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα

XIMARA

• Η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, μπορεί να επιζητά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει όμως την ίδια πολιτική έναντι της Ελληνικής Μειονότητας, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ακόμη και παραμονές της κρίσιμης Συνόδου της Ε.Ε. ο Έντι Ράμα συνέχισε απτόητος τις μεθοδεύσεις για την αρπαγή περιουσιών, ενώ από προχθές κορυφώνεται το κλίμα εκφοβισμού για το αυριανό Μνημόσυνο του εν ψυχρώ δολοφονηθέντα από την Αλβανική Αστυνομία Κωνσταντίνο Κατσίφα, πέρυσι ανήμερα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες.
Οι εμπρηστικές κινήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται ευρέως και στους κόλπους της Ευρώπης, πως με Ράμα η Αλβανία δεν… χωράει στην Ε.Ε.. Το μήνυμα αυτό έστειλε άλλωστε και η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, η οποία μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν σαφέστατη: «η Αλβανία οφείλει να σέβεται την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματά της, καθώς έχουμε επανειλημμένες παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια». Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στα Σκόπια λέγοντας πως πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων, ενώ εξήγησε πώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις χώρες που προηγήθηκαν.

Το… λάθος και η σκοπιμότητα!
Παρά την καταφανή παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της διαφθοράς και της πολιτικής κρίσης που υπάρχει στη γειτονική μας χώρα, το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, στο οποίο χαρακτηρίζει «λάθος την αποτυχία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία»! Το βασικό επιχείρημα που αναφέρεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε στηρίζεται στο ότι η απόφαση «θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της Ε.Ε. να συνεργαστούν στενότερα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία». Στην ουσία δηλαδή, αποδέχονται έμμεσα τον «εκβιασμό» κυρίως του Ράμα, μέσω συνεργατών του, ότι αν δεν ενταχθεί η Αλβανία στη Ε.Ε. με τους δικούς της όρους, υπάρχει η Τουρκία και η Ρωσία.

Υφαρπαγή περιουσιών
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μπορεί να υπέστη μια πολιτική ήττα με την μη λήψη απόφασης από την Ε.Ε. για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, από την άλλη όμως πλευρά έχει «λυμένα τα χέρια» του για να προχωρήσει τις μεθοδεύσεις για την αρπαγή περιουσιών και ιδίως αυτών που ανήκουν στην Ελληνική Μειονότητα. Μέσω του Υπουργείου Υποδομών ετοιμάζει την ίδρυση «Πρακτορείου» Απαλλοτρίωσης, σχέδιο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση και την Ελληνική Μειονότητα, που βλέπει πως αυτό στην πραγματικότητα έχει σκοπό να υφαρπάξει τις περιουσίες Ελλήνων και ειδικά αυτών της Χιμάρας που είναι «περιζήτητες» από επενδυτές φίλους της Αλβανικής Κυβέρνησης. Στο «Πρακτορείο» παρέχονται πλήρη δικαιώματα επί της ιδιωτικής περιουσίας στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι ενστάσεις των ιδιοκτητών δεν θα λαμβάνονται υπόψη και η μοναδική δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων είναι η προσφυγή τους στο Δικαστήριο του Στρασβούργου!

Στο στόχαστρο η Χιμάρα
Το «Πρακτορείο» θα χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ των επενδυτών και των πολιτών και θα ενεργεί από μόνο του όλες τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης της περιουσίας των πολιτών, για τους οποίους δεν έχει θεσπιστεί καμία δικλείδα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων που επιχειρείται να εφαρμοστούν, ώστε να εκμηδενιστούν και οι αντιδράσεις, είναι και η διάταξη που ουσιαστικά αφαιρεί αυτόματα μια ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως από τη στιγμή που στο «Πρακτορείο» θα φτάσει η αίτηση ενός επενδυτή για ένα ακίνητο, θα τη δημοσιοποιεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», που είναι το μόνο που αρκεί για να ανακοινώσει η Κυβέρνηση πως η διαδικασία είναι σωστή και αμερόληπτη. Με τον τρόπο αυτό, όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα λάβουν αποζημίωση, ενώ όσοι δεν έχουν- και εδώ εμπίπτουν οι κάτοικοι της Χιμάρας στους οποίους ο Ράμα αρνείται τη χορήγηση τίτλων- δεν θα έχουν κανένα όφελος από την αρπαγή των περιουσιών τους.

Φοβούνται ακόμη
τον Κατσίφα!
Η Αλβανική Κυβέρνηση μπορεί να μην έχει «συγκινηθεί» από την άρνηση της Ε.Ε. μετά τη σθεναρή στάση Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας, να δώσουν «πράσινο φως», δείχνει όμως ιδιαίτερα μεγάλο ζήλο για το αυριανό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έχει επισκιάσει την πολιτική ζωή της.
Ο φόβος της, μήπως το μνημόσυνο μετατραπεί σε συλλαλητήριο για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας έχουν οδηγήσει σε «παράκρουση». Αλβανικά μέσα και social media ανεβάζουν τους τόνους επιδιώκοντας την πρόκληση… θερμού επεισοδίου, ενώ σύμφωνα με εθνικιστική ιστοσελίδα η Αλβανική Αστυνομία απέτρεψε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κακαβιά κατά Ελλήνων που θα θελήσουν να μεταβούν στους Βουλιαράτες. Από χθες η συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς, είναι πολύ καλά φρουρούμενη, έχοντας δημιουργηθεί ζώνη… ασφαλείας μέχρι το Αργυρόκαστρο. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις ταχείας επέμβασης της Αλβανικής Αστυνομίας, ενώ αυξημένα μέτρα έχει λάβει και το Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου. Γίνεται μάλιστα λόγος και για συνεργασία Αλβανικών Αρχών με το Ελληνικό Τελωνείο, προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος στην Αλβανία ακραίων στοιχείων που σκοπεύουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα.
Στο μεταξύ για «κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας» έκανε λόγο χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος, τονίζοντας πως οι Έλληνες της Αλβανίας δεν έχουν τίποτε με τον Αλβανικό λαό, ενώ τόνισε ότι ακόμη περιμένουν από την Αλβανική Κυβέρνηση να ανακοινώσουν πως σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Μεγάλη προσέλευση
Παρά το κλίμα έντασης που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία δηλώνουν αποφασισμένα να δώσουν το «παρών» αύριο (ώρα 9 π.μ. τοπική ώρα- 10 π.μ. Ελλάδος) στο μνημόσυνο. Απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να παραβρεθούν στη θρησκευτική εκδήλωση. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, ο Σύλλογος Βουλιαρατίου «Άγιος Αθανάσιος», η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, η Ένωση Χειμαριωτών, η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η Νεολαία Δήμου Φοινικαίων, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Επαρχίας Λιβαδειάς Β. Ηπείρου, ο Σύλλογος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Λευκάδας, ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας ο ΠΥΡΡΟΣ, οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου, Βόλου, Διβριωτών, Κωσταριτών, η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου ΕΚΑΒΗ, η Αδελφότητα Αλυκιωτών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών κ.α..

Στο Δελβινάκι
Μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα θα τελέσει την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία στο Δελβινάκι η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.