Μπροστά στις πρωτόγνωρες απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας…

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!

- Οι επιλογές της Κυβέρνησης επικροτούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών

- Επιστολή – παρέμβαση του Κ. Τασούλα προς τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - Μόλις το 4% των συλληφθέντων στον Έβρο είναι Σύριοι!!!

MHTSOTAKHS MAT EBROS 5 3 20

• Τα όσα διαδραματίζονται από την περασμένη εβδομάδα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία είναι πρωτόγνωρα και αποδεικνύουν τον τυχοδιωκτισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκβιάζει ωμά την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. 
Το τίμημα για την Ελλάδα είναι όμως πολύ μεγάλο. Μπορεί η βασική στόχευση να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι απειλές και οι προκλήσεις των Τούρκων έχουν άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ασφάλεια, στην οικονομία, στην κοινωνία. Μια κοινωνία που μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πρόθυμα- παρά τις κατά περιοχές αντιδράσεις για τη δημιουργία δομών προσφύγων- είχε ανοίξει και είχε αγκαλιάσει τους πραγματικούς πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από τους οικονομικούς μετανάστες. 
Αυτό που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες την τελευταία εβδομάδα, κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: 
Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που το Τουρκικό καθεστώς οδηγεί και ωθεί προς την Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία κ.α. Αποκαλυπτικά προς τούτο είναι τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς από τους οκτώ που συνελήφθησαν να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στον Έβρο οι επτά προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένας από τη Συρία.  

Μόνο το 4% Σύριοι!
Οι εθνικότητες (χώρες προέλευσης) των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι  και χθες  είναι οι εξής:
- Αφγανιστάν, 64%
- Πακιστάν, 19%
- Τουρκία, 5%
- Συρία, 4%
- Σομαλία, 2,6%
- Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%.

Στήριξη από Ευρωπαίους
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν απόλυτα τις πολιτικές επιλογές της Ελληνικής Κυβέρνησης να «σφραγίσει» τα σύνορα, να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απευθυνθεί και σε άλλες μεγάλες δυνάμεις για να εκθέσει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας. «Τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε, δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί και δεν τις αφήνουμε για αργότερα. Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στην πρόκληση στάθηκε όρθιος με όλους τους Έλληνες δίπλα του και οι Ευρωπαίοι ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 
Η πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι γεγονός πως αποδίδει μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα. Το πιο θετικό όμως και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι Έλληνες μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και τον εκβιασμό Ερντογάν δείχνουν και είναι  μια «γροθιά»! Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες εξαιρέσεις, που προέρχονται κυρίως από τη λεγόμενη «πτέρυγα» των εθνομηδενιστών, ενώ δε λείπουν και τα «μπρος- πίσω» πολιτικών- όπως του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς ικανοποίηση και κομματικών ακροατηρίων. Ωστόσο η γενική εικόνα της ενότητας των Ελλήνων μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα δεν αλλάζει.  

Ευρεία στήριξη
Αυτή αποτυπώθηκε και στη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ: Σύμφωνα με αυτή το 76% συνολικά των ερωτώμενων κρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, στον Έβρο, ότι κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (46%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (30%). Το 18% των ερωτηθέντων απαντά  ότι τα μέτρα είναι μάλλον σε λανθασμένη (10%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (8%) κατεύθυνση, ενώ 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Παρέμβαση Κ. Τασούλα
Την ενότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων συμβολίζει και η επιστολή που απέστειλε χθες  ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προς τα Κράτη Μέλη της Κοινοβουλευτικές Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς τους 45 Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία τους  ενημερώνει για τα διαδραματιζόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας της οργανωμένης από την Τουρκία απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. 
Πρόκειται -εξηγεί- για κατευθυνόμενη απόπειρα παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων που παίρνει τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. 
Είναι μια απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία.
Ο κ. Τασούλας υπενθυμίζει ακόμη την ευαισθησία που έχουν επιδείξει οι Έλληνες στη φιλοξενία προσφύγων και καταλήγοντας τονίζει: «Απευθύνομαι σε σας, ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης της σύγχρονης ασπίδας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που η πατρίδα μου αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, αλλά και χιλιάδες συνάνθρωποί μας εργαλειοποιούνται για να επιτύχει η Τουρκία πολιτικά ή οικονομικά ανταλλάγματα». 

Ενωμένοι και αποφασισμένοι
Η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αποδεικνύεται και από τα όσα διαδραματίζονται στον Έβρο, στον οποίο Αστυνομία, Στρατός και κάτοικοι δίνουν από κοινού και χωρίς διαλείμματα συνεχή αγώνα για να αποτραπεί μαζική είσοδος  παράνομων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Χάρη στην ενότητα, την αποφασιστικότητα και την οργάνωση, από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες το απόγευμα αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα σε 36.649 περιπτώσεις. 
Τον αγώνα αυτόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχύσουν και δυνάμεις της Frontex. Παράλληλα όμως με τον αγώνα στα σύνορα, έχει ξεκινήσει και ένας άλλος αγώνας ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης. 
Σε ένα ακόμη «εθνικό προσκλητήριο» πρωταγωνιστούν οι ομογενείς, οι οποίοι άρχισαν να ξεσηκώνονται και να επιδιώκουν- ιδίως στην Αμερική- παρεμβάσεις στα κέντρα αποφάσεων των χωρών στις οποίες κατοικούν. 
Ο Εθνικός παλμός άλλωστε πολλές φορές είναι πιο έντονος στους απόδημους και στους ομογενείς που έχουν διαφορετικά βιώματα και αντιμετωπίζουν με ευρύτερο πνεύμα και χωρίς τις «εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές» τα εθνικά μας θέματα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Στην εθνική διάσταση του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού προβλήματος αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η  συζήτηση έγινε μετά από αίτημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με αφορμή τις συζητήσεις που είχαν γίνει για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων φύλαξης στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα και μάλλον ήταν ξεπερασμένη μετά τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση αν και που θα γίνουν νέα κέντρα, παρά μόνο ότι αυτά πλέον θα είναι κλειστά. 

Κλειστά Κέντρα
Από τα όσα προέκυψαν και από τη χθεσινή συνέντευξη του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ένα κέντρο πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα στις Σέρρες και ένα δεύτερο στην Αττική. Μελλοντικά δεν αποκλείεται να επανεκκινήσει εκ νέου και ζήτημα δημιουργίας νέων στην ενδοχώρα, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η κατασκευή κέντρων σε ακατοίκητα νησιά. Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης «Κάποια στιγμή στα δύσκολα, πρέπει να παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις». 
Με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον Έβρο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα γενικότερο πνεύμα κατανόησης και σε αυτό τον τομέα.