Στους Δρυμάδες Χιμάρας άρπαξαν και άλλα 6 παραθαλάσσια οικόπεδα

ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΑ «ΦΙΛΕΤΑ» Ο ΡΑΜΑ

Εκβιασμούς, χρηματισμό, πλαστογραφίες καταγγέλλει ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα Την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών της θέτει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

XIMARA

 Αδίστακτος και αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι «κεραίας» το σχέδιο του για υφαρπαγή περιουσιών - «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες περιοχές -και όχι μόνο- εμφανίζεται ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αδιαφορώντας ακόμη και για τις σαφείς υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να λύσει με δίκαιο τρόπο τα ζητήματα που ανακύπτουν.
Η προοπτική ένταξης της Αλβανίας με την Ε.Ε., προφανώς έχει μικρότερη αξία σε σχέση με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το σχέδιο «κατάσχεσης» στην πραγματικότητα περιουσιών, από το οποίο πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό, από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα η Ελληνική Μειονότητα και ιδίως αυτή που διαβιεί στην περιοχή της Χιμάρας.
Φίλοι του Ράμα!
Και τα συμφέροντα αυτά έχουν πλέον «ονοματεπώνυμο» και συνδέονται άμεσα με τον Ανθέλληνα Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η τελευταία «επιχείρηση» υφαρπαγής έκτασης «φιλέτου» καταγράφεται και πάλι στην περιοχή του Ελληνικού χωριού Δρυμάδες της Χιμάρας. Ένα ακίνητο έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων, με πλαστά δικαιολογητικά πέρασε στα χέρια νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι είναι φίλοι του Έντι Ράμα!
Την επιβεβαίωση της είδησης κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αποκαλύπτει επίσης και την ομολογία υπαλλήλου του Κτηματολογίου Αυλώνας ότι το ακίνητο καταγράφηκε στους νέους ιδιοκτήτες με εκβιασμούς και πλαστά χαρτιά! «Το ακίνητο βρίσκεται σε παράκτια περιοχή και φέρεται πως δήθεν έχει διαιρεθεί σύμφωνα με το νόμο 7501. Αλλά όταν είδαμε τα ονόματα των ιδιοκτητών καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται. Είναι ο Μπεν Μπλιούσι πρώην βουλευτής και ιδιοκτήτης του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού top channel και του Γκαζμέντη Ντέμι, γνωστού επιχειρηματία και προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας. Το σκάνδαλο ξέσπασε στο Υποθηκοφυλακείο και δύο διευθυντές «έφυγαν» εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί ένα τσουβάλι λεφτά», ανέφερε δημόσια ο Σαλί Μπερίσα. Υπάρχει όμως και συνέχεια, καθώς ο ένας εκ των δύο νέων ιδιοκτητών, ο Ντέμι, είναι συνέταιρος και στενός συνεργάτης του αδελφού του Έντι Ράμα!
Χαρακτηριστικό της βιασύνης που επέδειξε η «ομάδα» των φίλων του Αλβανού Πρωθυπουργού, είναι η πρώτη απόφαση εγγραφής που εκδόθηκε με την έναρξη ισχύος του νόμου για τις περιουσίες.
Έρχονται κι άλλες
Η πράξη αυτή, είναι όμως και από τις πρώτες -γιατί έχουν ήδη προηγηθεί και άλλες- αρπαγής περιουσιών σε περιοχές όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες Ελλήνων ομογενών και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στο ζήτημα αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να ασκήσει εντονότερη πίεση προς την Αλβανία, χρησιμοποιώντας το «χαρτί» της Ε.Ε., αν και πλέον είναι αμφίβολο αν συγκινήσει αυτό τον Ράμα, ο οποίος λίγο- πολύ άρχισε να συμπεριφέρεται ως η Ευρώπη να είναι υποχρεωμένη να ανεχθεί τα «καμώματά» του και να τον εντάξει χωρίς προϋποθέσεις στους κόλπους της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αν και παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία- θα κληθεί να απαντήσει για την πολιτική Ράμα και για το αν αυτή συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ειδικά με τον όρο που τέθηκε για την ενταξιακή της διαδικασία τον περασμένο Μάρτιο για την επίλυση του ζητήματος των περιουσιακών στοιχείων.
Η Ε.Ε. προ των ευθυνών της…
Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζει ότι στις 25 Μαρτίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας στην Ε.Ε., υπό την αίρεση της εκπλήρωσης εκ μέρους της κάποιων σημαντικών προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται «και η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Οι νόμοι, όμως, που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 (π.χ. Ν.55/15, Ν.133/15, Ν.111/18 και Ν.20/20) και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δημιουργούν ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών δεν θίγεται απλά το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά προκαλούνται σοβαρές νομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Αλβανίας καθώς παρέχουν υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες. Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που με τις συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούνται στην οριστική απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες».
Και ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό και σε τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία των Αλβανών πολιτών και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες.
Νέες προκλήσεις «Τσάμηδων»
Η ανθελληνική στάση του Έντι Ράμα, συνεχίζει να εκδηλώνεται και με την ενθάρρυνση- αν όχι και παρότρυνση – των λεγόμενων «Τσάμηδων» να διοργανώνουν εκδηλώσεις φανατισμού και μίσους κατά της Ελλάδος. Στο πλαίσιο μάλιστα των εκδηλώσεων για την δήθεν γενοκτονίας του, οργάνωσαν υπαίθρια φωτογραφική έκθεση στα Τίρανα, στην οποία παρουσιάζουν ως προγόνους τους, τους ήρωες του Σουλίου Κίτσο Τζαβέλλα και Μάρκο Μπότσαρη!