Στα 50 εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων χθες στο Νομό...

«ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Έντονη ανησυχία επιστημόνων για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες

• Συγκλονίζει την τοπική κοινωνία ο θάνατος 40χρονης μητέρας

Επαναφορά περιοριστικών μέτρων εισηγείται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

ENTATIKH METH KORONOIOS

• Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει ξανά η Ελλάδα -όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες- εξαιτίας της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.820 νέα κρούσματα, γεγονός που προϊδεάζει για λήψη νέων μέτρων. 
Ανάμεσα στις περιοχές που βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση είναι και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στην οποία τα κρούσματα χθες εκτινάχθηκαν στα 50, κάτι που θέτει «επί ποδός» τους τοπικούς φορείς κυρίως στην πόλη, όπου εντοπίζεται η συντριπτική πλειοψηφία τους. 
Ταυτόχρονα συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου  40χρονης Γιαννιώτισσας, μητέρας δύο παιδιών που μετά από μακρόχρονη νοσηλεία έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. 
Ήταν το δεύτερο θύμα της ίδιας οικογένειας, καθώς έχει προηγηθεί και ο θάνατος του πατέρα της, από την ίδια αιτία. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση «πατέρα και κόρης» που χάθηκαν από τον κορωνοϊό είναι η δεύτερη στο νομό Ιωαννίνων, καθώς έχει προηγηθεί αντίστοιχη με αναφορά το Δίστρατο Κόνιτσας. Η απώλεια της 40χρονης έρχεται να υπενθυμίσει και να διδάξει ειδικά τους νεότερους ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, φύλο, πλούσιους και φτωχούς.
 Στη λίστα και οι άλλες Π.Ε.
Χθες μετά από πολλές ημέρες στη λίστα των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας με κρούσματα περιλαμβάνονται και οι άλλες τρεις της Ηπείρου, στις οποίες η πανδημία δείχνει να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο κρούσματα στην Πρέβεζα και από ένα σε Άρτα - Θεσπρωτία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Περιφέρειας στα 54 κρούσματα. 
 Νέοι, οι ευάλωτοι...
Αν και  την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων αποδόθηκε στις συρροές που διαπιστώθηκαν σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις (που από προχθές επαναλειτουργούν κανονικά), δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά έφηβους. Είναι χαρακτηριστικό δε το στοιχείο, ότι τα 28 κρούσματα που προχθές Τρίτη εντοπίστηκαν σε ελέγχους των δύο Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, αφορούσαν άτομα με διάμεση ηλικία τα 19 και 20 έτη αντίστοιχα. Η δε θετικότητα ήταν περί το 3,8% που δείχνει τη διασπορά της στην τοπική κοινότητα και ειδικά ανάμεσα στους νέους. 
 Ατόνισαν οι έλεγχοι
«Αχίλλειος πτέρνα» και στα Γιάννενα, όπως σε όλη τη χώρα, είναι οι χώροι διασκέδασης  και οι συγχρωτισμοί, ενώ οι έλεγχοι έχουν ατονήσει. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα οριζόντια μέτρα, τα οποία ωστόσο ήδη προκαλούν δυσφορία και αντιδράσεις από πολίτες που ήδη έχουν εμβολιαστεί, αλλά και από επιχειρηματίες  της εστίασης και διασκέδασης που τηρούν σε απόλυτο βαθμό τα μέτρα. 
Περιφερειάρχης: Εμβολιαστείτε!
Η επιτάχυνση του αριθμού των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, καθώς και πάλι ο αριθμός τους στα Γιάννενα έπεσε στο επίπεδο των 1.300, που πρέπει όμως να αυξηθεί ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Νέα έκκληση προς όλους να προσέλθουν για εμβολιασμό απηύθυνε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Η κατάσταση -είπε- δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Δεν πρέπει να ξανακλείσει επιχείρηση, που θα είναι σε βάρος των ιδίων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Βλέπουμε νέους ανθρώπους να χάνονται και κάποιοι ακόμη δεν λένε να το καταλάβουν». Ο Περιφερειάρχης έθεσε και θέμα εμβολιασμού των νοικιασμένων εργατών από επιχειρήσεις, οι οποίοι μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, λέγοντας ότι το θέμα αυτό το έθεσε και στη σύσκεψη που έγινε με τον Πρωθυπουργό. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων αναφέρθηκε με χθεσινή του δήλωση και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό «βομβάρδιζε» υπουργούς και ΜΜΕ με επιστολές για να ανοίξουν νέες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες άνοιξαν, αλλά όπως φαίνεται τα πρωτόκολλα πήγαν... περίπατο. Ο κ. Δ. Δημητρίου στην ανακοίνωσή του καλεί πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους να διαφυλάξουμε «έστω αυτή την κανονικότητα που ζούμε σήμερα, να χτίσουμε όλοι μαζί το δικό μας τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό, ας μη δείξουμε χαλαρότητα και ας προσπαθήσουμε να συμπεριφερθούμε με μεγαλύτερη και απόλυτη σοβαρότητα αυτές τις κρίσιμες ώρες». 
Από τον Πρόεδρο όμως του Επιμελητηρίου -και ενώ υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις- εστίες διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο που θα ανέμενε κανείς ήταν να πρωτοστατήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συνετιστούν όσοι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα και δημιουργούν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και όχι να καταφεύγει σε γενικές αναφορές. 
 Η Μ. Τζούφη
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη μονίμως κινδυνολογούσα βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση επειδή δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος του 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά  δημόσια και ξεκάθαρη τοποθέτηση να προσέλθουν για εμβολιασμό οι πολίτες δεν προκύπτει από την ανακοίνωσή της. Κατά τα άλλα, ασκεί και κριτική επειδή η Κυβέρνηση «δεν εισακούστηκαν τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη φάση της πανδημίας»!
Δυσοίωνες προβλέψεις
Η αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με επιστήμονες αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιαννιώτη Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη στα μέσα Αυγούστου ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο θα ανέρχεται σε 3.500 και αυτό βεβαίως εφόσον δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. 
Σε αναμονή τα νοσοκομεία
Προς το παρόν στα θετικά καταγράφεται η συνεχής έστω και μικρή μείωση των διασωληνωμένων που χθες έπεσαν στους 159, ενώ και οι θάνατοι εξακολουθούν να κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό 9. Όμως οι Επιστήμονες -όπως και στην πόλη των Ιωαννίνων- είναι σε επιφυλακή καθώς θα πρέπει να περάσουν αρκετές ακόμη ημέρες από την έναρξη της εφιαλτικής ανόδου των κρουσμάτων για να διαπιστωθεί αν και πόσοι από τους νοσούντες θα χρειαστούν νοσηλεία. Σε πανελλαδικό επίπεδο τα εξιτήρια που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ήταν  σχεδόν διπλάσια από τα νέα εισιτήρια (117 έναντι 59).
 Προς επιστροφή η μάσκα
Η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. Χθες συνεδρίαζε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία σήμερα θα υποβάλλει στην Κυβέρνηση της εισηγήσεις της για τα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να ληφθούν. 
Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους
Στο «τραπέζι» έχει επανέλθει η συζήτηση για το εάν, εκτός από τους αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και οι μεικτοί. Όπως φαίνεται, το σενάριο των μεικτών εσωτερικών χώρων μπαίνει στο συρτάρι, εξαιτίας των επιβαρυμένων δεδομένων των τελευταίων ημερών. Είναι, λοιπόν, πιθανό στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι στους κλειστούς χώρους εστίασης θα έχουν πρόσβαση μόνον οι εμβολιασμένοι. 
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν, επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός χρωματιστεί με «κόκκινο». Σε αυτό το σενάριο αναμένεται να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.
 Τα χθεσινά κρούσματα
Αττική και Κρήτη είναι οι περιφέρειες που «βράζουν» από κορωνοϊό και ακολουθούν «κατά πόδας» τα Γιάννενα, που έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων με τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα από τα 1.820 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ τα 1.061 προέρχονται από την Αττική και ακολουθούν Ηράκλειο 70, Ρέθυμνο 69, Θεσσαλονίκη 61 και Γιάννενα 50. Να σημειωθεί ότι τα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα είχαν ποσοστό θετικότητας 0,61% που τα κατατάσσουν στην 6η θέση των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Προηγούνται Ρέθυμνο 1,85%, Γρεβενά 0,93%, Νότιος Τομέας Αθηνών 0,84%, Ηλεία 0,71% και Μύκονος 0,65%.