Υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ;

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε δομές Υγείας - Πρόνοιας και έπεται συνέχεια...

Σταθερά ψηλά τα κρούσματα (2.972 πανελλαδικά - 51 στην Ήπειρο)

PISTOPOIHTIKO EMBOLIASMOY

• Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις Δομές Υγείας και Πρόνοιας, περιλαμβάνει και μια διάταξη- έκπληξη: Συγκεκριμένα θεσπίζει την υποχρέωση όλων των εργαζομένων να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην εργασία τους.
Αν και δεν γίνεται αναφορά σε επιπτώσεις που θα έχουν όσοι δεν το προσκομίζουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί και μόνο η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, αλλά και ερωτηματικά για το αν πρόκειται για το προμήνυμα μιας επερχόμενης διάταξης που θα προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες εργαζομένων ή στην διαφορετική αντιμετώπιση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο «βάθος» δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο και εφόσον δεν θα τιθασευτεί η πανδημία να επιτρέπεται να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Η επίδειξη πιστοποιητικού
Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, θεσπίζεται ότι επιβάλλεται έως τις 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει. Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.
Ποιοι υποχρεώνονται να εμβολιαστούν
Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας θεσπίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid- 19, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ).
Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζομένου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, οι οποίες θα αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ.
Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ υποχρεούνται να ενημερώσει τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.
Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (Διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας) και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Αναστολή συμβάσεων
Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου.
Σύμφωνα με την τροπολογία, αυτό το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, καθώς θα μπορεί να προσλάβει προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Βαριά πρόστιμα
Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένο και δεν είναι ή να έχει βεβαίωση νόσησης και δεν διαθέτει, η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση, με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η χθεσινή εικόνα
Η χθεσινή επιδημιολογική κατάσταση σε πανελλαδικό επίπεδο επιβεβαιώνει τη σταδιακή- αλλά όχι σε επιθετικό βαθμό όπως την προηγούμενη εβδομάδα- αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 2.972 (έναντι 2.938 την περασμένη Τετάρτη), όμως αρνητική τροχιά διαγράφουν άλλοι δείκτες όπως o δείκτης μετάδοσης Rt που σε πανελλαδικό επίπεδο ανέβηκε στο 1,23, οι νέες εισαγωγές που σημείωσαν ημερήσια αύξηση 18.39%, ενώ μετά από πολλές ημέρες υπήρξε και αύξηση διασωληνωμένων οι οποίοι από 121 που ήταν προχθές, χθες ανέβηκαν στους 125. Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Covid είναι ανεμβολίαστοι και ελάχιστοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι νέοι θάνατοι χθες ήταν 3, ένας πολύ χαμηλός αριθμός και μακάρι τις επόμενες ημέρες να μηδενιστεί.
Στην Ήπειρο τα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 51, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες και θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία των επόμενων ημερών για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τάση αποκλιμάκωσης ή για περιστασιακή μείωση. Στα Γιάννενα τα κρούσματα ήταν 36, σε Άρτα και Πρέβεζα από 4 και στη Θεσπρωτία 7. Η Θεσπρωτία για το διάστημα 12-18 Ιουλίου είχε το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στην Ήπειρο 1,82% και ακολουθούσαν τα Γιάννενα με 1,50, η Πρέβεζα με 0,74 και η Άρτα με 0.23. Από τα χθεσινά 2.972 νέα κρούσματα τα 1.266 προέρχονται από την Αττική, τα 255 από την Κρήτη (στο Ηράκλειο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί σχεδόν στο 90%), τα 236 από τη Θεσσαλονίκη. Έπονται: Αχαΐα 81, Κορινθία 80, Λάρισα 48, Ρόδος 48, Πάρος 43, Εύβοια 40.