Με πρώτη την Ήπειρο που δυσφημείται το κατ’ εξοχή εξαγώγιμο προϊόν της...

ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ!

Δεύτερη Θεσσαλική γαλακτοκομική επιχείρηση εντοπίστηκε να παραβιάζει τους όρους Π.Ο.Π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»....

PROBATA

• Νέο σοβαρό κρούσμα νοθείας της φέτας εντοπίστηκε- αρχικά-  τη φορά αυτή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Σουηδίας. Όπως και στην πρόσφατη περίπτωση της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες η γαλακτοβιομηχανία η οποία είναι υπόλογη έχει την έδρα της σε περιοχή της Θεσσαλίας. 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων Σπήλιος Λιβανός σε χθεσινή του δήλωση αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο». Στην ανακοίνωση του Υπουργείου προστίθεται ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών με βάση πορίσματα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τα οποία η επιχείρηση έχει παραβεί τις διατάξεις για τη «φέτα ΠΟΠ» ήτοι μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως και την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος.
Ανεξάρτητα της διαδικασίας που ακολουθείται για την επιβολή προστίμων και της βούλησης της σημερινής Κυβέρνησης να βάλει τέρμα στις αθέμιτες πρακτικές, η νοθεία που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τη φέτα πλήττει συνολικά μεν το εθνικό μας προϊόν, όμως οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο δυσμενείς για την Ήπειρο της οποίας είναι το κατ΄ εξοχήν εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. 
Η δυσφήμιση που γίνεται με τη διακίνηση νοθευμένης φέτας επηρεάζει και τη φήμη της Ηπειρωτικής φέτας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μεν η «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά εξίσου ποιοτική φέτα παράγουν και άλλες μεσαίου ή και μικρού μεγέθους γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την κτηνοτροφία, τους κτηνοτρόφους, παρέχουν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην τοπική οικονομία. «Θύματα» όμως είναι και οι καταναλωτές που με δέλεαρ τη φτηνή τιμή, αγοράζουν δήθεν «φέτα» που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι «λευκό τυρί». 
  Γενικά είναι  άδικο, ότι «χτίζεται» με πολύ κόπο και σε βάθος δεκαετιών να κινδυνεύει με «κατάρρευση»,  όχι με υπαιτιότητα των ηπειρωτικών επιχειρήσεων, αλλά άλλων οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια με τις αθέμιτες πρακτικές σε πρώτο στάδιο πλήττουν την τιμή του προϊόντος και του εισκομιζόμενου γάλακτος και σε δεύτερο την ποιότητα και τη φήμη της φέτας στο εξωτερικό. 
Η σύνθεση της φέτας Π.Ο.Π.
Η φέτα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ΕΕ No 1151/2012) ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τη Δανία.
Η φέτα παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες. 
Η ανακοίνωση του Υπουργείου
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χθεσινή του ανακοίνωση εστιάζει και στην αύξηση των ελέγχων για την προστασία όλων των εμβληματικών προϊόντων της Ελλάδος.  «Οι έλεγχοι στα τρόφιμα και ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και αυτό φάνηκε τόσο στους ελέγχους στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα που ήταν δεκαπλάσιοι από άλλες χρονιές, όσο και από τους ελέγχους σε εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα», σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που παράγουν φέτα Π.Ο.Π. 
Και η ανακοίνωση καταλήγει: 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή ανοχή από το ΥΠΑΑΤ σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα και έχει δώσει σαφείς εντολές στους εποπτευόμενους φορείς που ελέγχουν μέσω των μηχανισμών τους την ποιότητα των τροφίμων στην αγορά, για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους. 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λιβανός «Αν εμείς οι ίδιοι δεν προφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, δεν θα το κάνει κανείς. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολύ αυστηροί, αλλά δίκαιοι. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, αυτό ας το καταλάβουν όλοι. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας, τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών που είναι άψογοι και φυσικά το κοινό στο οποίο καταλήγουν τα προϊόντα, δηλαδή όλους εμάς».
Το νέο περιστατικό νοθείας της φέτας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της προσφάτως συσταθείσας διεπαγγελματικής φέτας, στην οποία προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» Γιάννης Βιτάλης, που με τη σειρά του είναι αποφασισμένος να συμβάλλει μέχρι πλήρους εκκαθάρισης του τοπίου.