Και ο Στρατός μαζί με Πυροσβεστική, Αστυνομία, Εθελοντές «μάχεται» με τις φλόγες

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ!

Αυξημένη ετοιμότητα και στην Ήπειρο για την πρόληψη πυρκαγιών

• Φωτιά καίει από χθες πευκοδάσος στους Πάδες Κόνιτσας

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας οι ανθρώπινες ζωές

FOTIA PADES KONITSAS 1 5 8 21

• Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για μια ακόμη ημέρα η μισή Ελλάδα. Οι πυρκαγιές μαίνονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Φωκίδα και Γρεβενά, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται, προκειμένου να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν ήδη καταστραφεί, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι θα ξημερώσει σήμερα και αύριο.
Η κατάσταση είναι τραγική και χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τις επιτόπιες επισκέψεις του σε Αρχαία Ολυμπία και Βαρυμπόμπη, σε μήνυμά του χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση και ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολιτών. «Προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.
Στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν «πέσει» η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθελοντές και σε πολλές περιπτώσεις έχει πλέον εμπλακεί και ο Στρατός διαθέτοντας έμψυχο δυναμικό, μηχανήματα και εναέρια μέσα.

Εκτός αυτών, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Στρατός θα συνδράμει στην επιτήρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου σε όλη την Επικράτεια από αέρος με όλα τα μέσα που διαθέτει, αλλά και στην ξηρά με εκτεταμένες περιπολίες.
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, κυρίως όμως την γρήγορη επέκτασή τους. Κι αυτό πλέον το βιώνουν κατά δραματικό τρόπο οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται τα τελευταία 24ωρα.

Η Ήπειρος μέχρι και χθες δεν αντιμετώπισε τέτοιου είδους προβλήματα, όμως δεν κατάφερε ούτε αυτή να μείνει έξω από το «κάδρο» των πυρκαγιών.
Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στους Πάδες Κόνιτσας, η οποία ναι μεν δεν απειλεί οικισμό και κατοικίες, όμως υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας του ανάγλυφου τους εδάφους και της πευκόφυτης περιοχής για την άμεση κατάσβεσή της.

Η φωτιά κινείται σε δύο «μέτωπα» εκατέρωθεν του δρόμου Πάδες- Άρματα.
Στην περιοχή δρούσαν μέχρι αργά το βράδυ επτά οχήματα της Πυροσβεστικής, δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και μηχανήματα έργων της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου με την επίβλεψη του Προϊσταμένου της Δημήτρη Μαυρογιώργου.
Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να υπάρξει σαφής εικόνα και εκτίμηση της κατάστασης, ενώ υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία ότι ενδέχεται να σημειωθούν παροδικές καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα λειτουργήσουν κατασταλτικά για την κατάσβεσή της.
Ο άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις αρχές της Ηπείρου είναι οι «εισαγόμενες» πυρκαγιές από την Αλβανία. Το καλό νέο είναι ότι αυτή η οποία είχε προχθές περάσει τα σύνορα στην περιοχή των Φιλιατών χθες τέθηκε υπό έλεγχο.
Αν και υπάρχει πρόβλεψη για μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες σήμερα σε περιοχές και της Ηπείρου, ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει πολύ υψηλός καθώς προβλέπεται και ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που θέτει σε αυξημένη επιφυλακή τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση- προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός για εκδήλωση πυρκαγιάς στις περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
Με τις τραγικές και φοβερές εικόνες που καταγράφονται από τις πυρκαγιές σε άλλες περιφέρειες της χώρας, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της εφαρμογής των προληπτικών μέτρων γύρω και μέσα από οικισμούς της Ηπείρου, καθώς με αφορμή και τα όσα διαδραματίζονται σε Αττική κ.α. πληθαίνουν τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες αναγνωστών του «Π.Λ.» από διάφορες περιοχές για πλημμελή έλεγχο και καθαρισμό.

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας
Χθες βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσιοποίησε βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες προκειμένου να αποφεύγουν ενέργειες που ενδεχομένως συμβάλλουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς.
«Μπορούμε να σβήσουμε μια πυρκαγιά αλλά όχι και τις τραγικές συνέπειές της» αναφέρει το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο επισημαίνεται ότι οι πολίτες δεν πρέπει να καίνε σκουπίδια, χόρτα ή ξερά κλαδιά, να μην πετάνε αναμμένα τσιγάρα, να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές, και να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος. «Δεν παίζουμε με τη φωτιά γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός ανέφερε και τα εξής:
«Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. {...}
Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.
Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα.
Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν. Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα».