Ο Νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο διαμηνύει η Κυβέρνηση

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ!

Με fast track προσλήψεις συμβασιούχων θα αντικατασταθούν οι αρνητές υγειονομικοί, οι οποίοι τίθενται από αύριο σε αναστολή

• Αναδιάταξη δυνάμεων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Όχι» από το ΣτΕ στο πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού...

GIATROI NOSHLEYTES

• Ο... κύβος έχει ριφθεί οριστικά για τους εργαζόμενους του τομέα Υγείας που αρνούνται πεισματικά να θωρακιστούν κάνοντας το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η Πολιτεία εμφανίζεται αποφασισμένη να μη δείξει καμία ανοχή.
Έτσι, από αύριο, πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, οι αρνητές τίθενται σε αναστολή και είναι αβέβαιο αν θα επιστρέψουν ξανά στις τωρινές τους θέσεις, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο ίδιος έκανε λόγο χθες για ύπαρξη σχεδίου αναδιάταξης δυνάμεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, fast track προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίοι θα εισπράξουν και μοριοδότηση για το μέλλον! Στο μεταξύ, το ΣτΕ, απέρριψε αίτημα υγειονομικών να παγώσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους.
Κατά τα άλλα, μία ακόμη κινητοποίηση κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στα Γιάννενα με μικρή συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου και μελών συνδικαλιστικών κυρίως οργανώσεων.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί!
Στο ακέραιο θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου των καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας δεν είναι βέβαιο, ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει».
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε με έμφαση πως «η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη».

Αυξητική τάση
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως στην πρώτη φάση παρουσιαστούν. Όπως είπε, «ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η Πολιτεία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν».
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως θα υπάρξει μία αυξητική τάση στους δείκτες και γι΄ αυτό το λόγο θα είναι καθοριστικό το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας. Χαρακτήρισε δε θετικά τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση του Freedom Pass, καθώς το 73% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν και την κάρτα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις 27 Ιουνίου -μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο- οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ.

Αναδιάταξη δυνάμεων
Το ποσοστό των εμβολιασμένων στον κλάδο των υγειονομικών δεν είναι χαμηλό, ειδικά στο ιατρικό προσωπικό, όπου τα νούμερα όσων έχουν λάβει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι υψηλά. Ωστόσο, στο νοσηλευτικό προσωπικό τα νούμερα είναι προφανώς πιο χαμηλά.
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις, αν κάποιοι άνθρωποι επιμείνουν ανεξήγητα στο να μην εμβολιαστούν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.
Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Χαστούκι» από ΣτΕ
Ένα ηχηρό «χαστούκι» εισέπραξαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων ανά την Ελλάδα που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις. Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο θέμα εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες. Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.
Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Κι άλλο συλλαλητήριο!
Άλλη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Την κινητοποίηση, διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε χθες: «Έχουμε προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ανθρώπους πρώτης γραμμής από το Μάρτιο. Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και αυτό στοίχισε πολύ ακριβά. Σήμερα, αντί να σχεδιάζει πως θα αποφύγουμε την διασπορά του κορωνοϊού, επιλέγει τον ακραία διχαστικό λόγο για να κρύψει τις ευθύνες της. Η δε ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, που είναι τόσο απαραίτητη, έχει μείνει στα χαρτιά».