ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ…
Πρόσφατα στο Σούλι άνοιξε τις πόρτες στο κοινό η οικία Τζαβέλα με πρωτοβουλία απόγονου της φάρας σαν μία προσφορά προς την μνήμη των προγόνων του που έδωσαν μάχες ενάντια στους ΤούρκοΑλβανούς και τον ίδιο τον Αλή Πασά. Σαν πράξη «ηρωική» σε χαλεπούς καιρούς και αυτή είναι η μία πλευρά.

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ…
Επειδή το τελευταίο διάστημα με αφορμή πολλά γεγονότα παρατηρούμε την παρουσία απογόνων Σουλιώτικων οικογενειών, καλό είναι να κρατούμε τις ανάλογες επιφυλάξεις, όχι πως θα κάνουμε τεστ DNA, για ν’ αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αλλά μία επιφύλαξη ας την έχουμε. Στην περίπτωση των Τζαβελλαίων στο Σούλι και το άνοιγμα της οικίας Τζαβέλα έπαιξαν κάποιο ρόλο οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους π.χ. Υπ. Πολιτισμού, αρχαιολογία, εφορεία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κλπ.

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ…
Τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά άλλα τα έβαλε στη στήλη άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την «αναστήλωση» του Σουλίου, η οποία όμως να στηρίζεται σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την τήρηση της νομιμότητας για να μη γίνουμε μάρτυρες κακοποίησης της ιστορικής μνήμης πρώτα, αλλά και της ίδια της περιοχής από αυτόκλητους απογόνους – επενδυτές! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

❁ ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ…
Το τι ακούστηκε και το τι γράφτηκε το τριήμερο της Εθνικής γιορτής δεν λέγεται, ούτε περιγράφεται. Δεν μιλάμε για απλούς ανθρώπους που έτσι το άκουσαν και κάπως έτσι το μετέφεραν! Μιλάμε για κάποια λιμοξίφτερα της πολιτικής ζωής που το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ξύπνησε ο αριστερισμός μέσα τους και πήγαν να πολεμήσουν τον Φασισμό του Μουσολίνι και λίγο αργότερα τον ναζισμό του Χίτλερ ανακαλύπτοντας τον παράδεισο της Σοβιετίας, στο πλευρό της οποίας τάχθηκαν μέχρι το 1949 αλλά δεν τους έκατσε!

■ ΠΟΙΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ!!!
Βγαίνει, που λέτε, το τέρας των ιστορικών γνώσεων που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και εκθειάζει το Αλβανικό έπος, την Εθνική αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ για την συμβολή τους στο χτύπημα των Ιταλών του Μουσολίνι! Αλβανικό έπος! Έχει διαγραφεί από την μνήμη του η θυσία των Ελλήνων που έδωσαν την ζωή τους στα Ηπειρώτικα Βουνά όπου ακόμη τα οστά τους είναι διάσπαρτα σ’ αυτά!

❖ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ!
Πολέμησαν οι Αλβανοί και δημιούργησαν Έπος και εμείς δεν το μάθαμε ποτέ; Πρέπει να διαγράφουμε από μνήμες ιστορικές την συνεργασία Ιταλών με Αλβανούς και με τους τουρκοτσάμηδες οι οποίοι επισώρευσαν τόσα δεινά στην Θεσπρωτία στην αρχή και στις περιοχές της Πρεβέζης με το όνειρο της μεγάλης Αλβανίας;

❁ ΑΙΔΩΣ… ΑΧΡΕΙΟΙ!
Ποιο Αλβανικό έπος, βρε αχρείοι! Ελληνικό ήταν το έπος που το δημιούργησαν Ελληνόπουλα στα Αλβανικά βουνά και που αυτό επαναφέρουμε στην μνήμη κάθε 28ης Οκτωβρίου. Όλα τ’ άλλα που λέγονται, ακούγονται και γράφονται είναι για λαϊκή κατανάλωση από ηγέτες του γλυκού νερού.

■ ΤΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ…
Ποιο ΕΑΜ, ποιος ΕΛΑΣ, ποια ΕΠΟΝ έχουν σχέση με το Έπος του 1940 όταν είναι γνωστό ότι όλα αυτά καθώς κι’ άλλες αντιστασιακές οργανώσεις δημιουργήθηκαν μετά το 1941. Το 1941 ιδρύθηκε το ΕΑΜ, το 1942 ο ΕΛΑΣ και το 1943 η ΕΠΟΝ. Τι κουραφέξαλα είναι αυτά που σερβίρουν τα σημερινά αριστερόπουλα που το 1939 ευλογούσαν την συμφωνία μη επίθεσης Γερμανών – Σοβιετικών, χαρακτηρίζοντας την εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο ως ιμπεριαλιστική και έλεγαν ότι πρέπει πάση θυσία να την αποφύγουν.

❖ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ…
«Η κεντρική επιτροπή καλεί τους φαντάρους, τους ναύτες, τους αεροπόρους, να πάρουν στα χέρια τους τις διοικήσεις των μονάδων τους εκλέγοντας επιτροπές που ν’ αντιπροσωπεύουν από τον στρατιώτη μέχρι τον στρατηγό, να προτείνουν ειρήνη στους αντιπάλους και να ζητήσουν παραίτηση της κυβέρνησης», έλεγαν τότε οι ΚΚΕδες για να έρχονται σήμερα να θυμούνται ότι ήταν εκείνοι που έφτιαξαν το «Αλβανικό Έπος»!

❁ Ο…ΓΙΓΑΝΤΑΣ!
Αμ το άλλο, το δακρύβρεχτο μήνυμα του γίγαντα της ιστορίας Αλέξη! «Μέρα μνήμης για όσους πολέμησαν τον φασισμό και υπερασπίστηκαν την πατρίδα με κόστος τη ζωής τους. Για όσους μεταξύ σκλαβιάς και αξιοπρέπειας διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο της Εθνικής Αντίστασης! Όπως τότε, έτσι και τώρα ο φασισμός δεν θα περάσει»! Άραγε τι εννοούσε ο ποιητής Αλέξης που ακόμη δεν μπορεί ή δεν έμαθε να ξεχωρίζει ποιος πέτυχε το Έπος του ’40 μπερδεύοντας τους ανθρώπους με τα βουνά! Μάθε ιστοριούλα αγόρι! Και στη Γκράβα διδάσκονταν ιστορία!

■ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!
Άντε τώρα να τους μιλήσει κανείς αυτούς για Κατσιμήτρο, για Δαβάκη, για Κωστάκη, για Παπάγο που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για Μεταξά ούτε που ν’ ακούνε, διότι βγάζουν σπυράκια. Προτιμούν ν’ ακούν για Ζαχαριάδη, για Αλβανοτσάμηδες που αδικήθηκαν από την ιστορία κατά την άποψή τους και τις θεωρίες τους.

❖ ΜΥΘΟΙ…
Εντάξει οι μύθοι της αριστεράς περί άκρατου πατριωτισμού, αλλά δεν είναι αυτοί για κάθε ώρα και στιγμή! Η παραποίηση και διαστρέβλωση της ιστορίας δεν βοηθά κυρίως εκείνους που την επικαλούνται για να ηρωοποιήσουν τις τότε επιλογές τους.

❁ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ…
Κάνουν επιμνημόσυνες δεήσεις οι «δεξιοί» και τις καταγγέλλουν οι «αριστεροί» ως γιορτές μίσους! Κάνει μάζωξη προχθές ο Κουτσούμπας στο Νεστόριο Καστοριάς και το ονομάζουν προσπάθεια διαφύλαξης ιστορικής μνήμης και απόδοση φόρου τιμής σε όσους έδωσαν με αυταπάρνηση ακόμη και την ζωή τους! Οι πλην των αριστερών και αριστερόστροφων μη τυχόν και εμφανιστούν στο 2.520 ύψωμα του Γράμμου διότι βάζουν αλάτι στις πληγές που οι ίδιοι άνοιξαν! Φυσικά τσιμουδιά για την συντριβή τους το 1949!

■ Η…ΑΜΝΗΣΙΑ!
Δεν είναι σκοπός μας να κάνουμε ιστορία μέσα από αυτή τη στήλη, αλλά να σχολιάσουμε την σκόπιμη αμνησία που καλλιεργούν 81 χρόνια μετά οι επαγγελματίες ανιστόριστοι, οι οποίοι προσπαθούν να γράψουν την ιστορία στα μέτρα τους ξεχνώντας ότι όταν χρειάστηκε, εκείνοι βρέθηκαν από την λάθος μεριά της!

❖ ΤΟ ΤΙΓΓΑΡΙΣΜΑ…
Δεν γράφω τίποτα για την εικόνα που παρουσιάζει από πλευράς κορωνοϊού η χώρα, η Ήπειρος, τα Γιάννινα. Παρά 3 εκατό προχθές Δευτέρα τα κρούσματα και έπεται συνέχεια, ενώ τα νοσοκομεία τιγγάρουν, από ανεμβολίαστους κυρίως, που την έχουν δει μάγκες. Ο καθένας ας κοιτάζει τον εαυτό του πλέον και ας αναλάβει τις ευθύνες. Μόνο να μην κατεβάζει αγίους αν δεν βρίσκει ούτε για δείγμα κρεβάτι για περίθαλψη. Οι Άγιοι σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα κι’ αυτό ας το έχουν υπ’ όψη τους κάποιοι καλόγεροι σε μοναστήρια που παίρνουν πολύ κόσμο στο λαιμό τους. Είπα και ελάλησα…

❁ Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ…
Με μία καρφίτσα, μάλλον για το πέτο, ξεχρεώσαμε την υποχρέωση προς την πρόεδρο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» η οποία μας παραχώρησε ένα σωρό αντικείμενα από τα ξηλωμένα για αθλητικά εξαρτήματα στην πόλη μας! Την είδηση μας την έδωσε ο Γιαννιώτης Υφυπουργός Γ. Αμυράς, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση «παρασημοφόρηση» και ο οποίος ευχαρίστησε τα μάλα την κ. πρόεδρο Νανά Σπυροπούλου. Να μην λένε ότι δεν είμαστε φιλόξενοι εμείς οι Ηπειρώτες και κυρίως ότι είμαστε αχάριστοι!

■ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…
Δεν είναι στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας το αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ιωαννιτών μας διόρθωσαν από Περιφέρεια μεριά, τονίζοντας όμως ότι εκεί ανήκε κάποτε. Μιλάμε για το «αθλητικό κέντρο» που τελευταία ένα κομμάτι του μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής των λυμμάτων της περιοχής, τα οποία θα διοχετεύονται στον Βιολογικό!

❖ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ…
Μετά το τραγικό επεισόδιο στο Πέραμα Αττικής η αναδιάρθρωση στην ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα στο κέντρο επιχειρήσεων, είναι ο νέος σχεδιασμός που ανακοίνωσε ο υπουργός Θεοδωρικάκος. Αν αυτό γίνει για να συνεννοούνται καλύτερα τα στελέχη της ΕΛΑΣ στη δράση τους, όλα καλώς καμωμένα. Αλλά αν αυτό γίνεται για να βγουν από το κάδρο των ευθυνών τα υψηλά κλιμάκια, τότε τζάμπα κόπος!

❁ ΟΙ…ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ!
Επ’ ευκαιρία, να επισημάνουμε την ευαισθησία του Δ. Τζανακόπουλου που πήγε στο σπίτι του Ρομά που σκοτώθηκε μετά το κυνηγητό από την ΕΛΑΣ και έκλαιγε κι’ εκείνος με μαύρο δάκρυ για το κακό που τους βρήκε. Δεν πήγε όμως στο σπίτι του 47χρονου ντελιβερά στην Θεσσαλονίκη που έπεσε θύμα του Αλβανού που έκανε ράλλυ και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την δολοφονική πράξη του! Ούτε μία λέξη για τον ντελιβερά που κι’ εκείνος είχε παιδιά αλλά δεν ήταν Ρομά και δεν ζούσε στην Αττική όπου εκλέγονται οι Τζανακόπουλοι! Μη ξεχάσω: Δεν τον κυνηγούσε η ΕΛΑΣ τον Αλβανό που δεν είχε ούτε καν δίπλωμα!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.