ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ…

Το τι προσκυνήματα, το τι μεγαλόσταυρους ρίχνουν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι από το Πάσχα κα δώθε δε λέγεται. Η υποψία ότι μπορεί να γίνουν εκλογές πρόωρες τους έχουν κάνει όλους αυτούς τους θρησκόληπτους να πηγαίνουν από παγκάρι σε παγκάρι για άναμμα ενός κεριού, όχι για να τους έχει ο Θεός καλά, αλλά για να τους έχει κατά νου ο ψηφοφόρος όταν έλθει η ώρα της κάλπης.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!

Από κοντά όλο και βρίσκεται ο «φωτογράφος», ο οποίος αποθανατίζει τη σκηνή του ανάμματος του κεριού ή της λαμπάδας ανάλογα με το μπόι και να τους να φιγουράρουν στο διαδίκτυο ψαρεύοντας ψηφαλάκια! Και όσο ο Μητσοτάκης τις πάει πίσω τις εκλογές τόσο εκείνοι κι εκείνες θα θρησκεύονται για το καλό και την προκοπή της πατρίδας! 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Σε εννιά μήνες θα γίνουν εκλογές, είπε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός και έβαλε πάλι ζούρλια στα κεφάλια των υποψηφίων. Δηλαδή, επί εννιά μήνες θα τρέχουν στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για το άναμμα του κεριού; Μετρώντας εννιά μήνες από τώρα φτάνουμε στον Απρίλιο του 2023, οπότε έχουμε καιρό. Αλήθεια, πότε πέφτει Πάσχα το 2023 για να δούμε αν θα ξαναέχουμε επιταφίους και Αναστάσεις με φωτογραφικό υλικό από υποψηφίους;

Η ΠΑΣΑΡΕΛΑ…

Πασαρέλα την περασμένη Κυριακή το Προεδρικό Μέγαρο. Από δεύτερος ναός της Δημοκρατίας, πρώτος η Βουλή, μετατρέπεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα σε χώρο όπου τον κύριο και πρώτο λόγο έχουν τα μοντελάκια που άλλα λανσάρουν νέα μόδα κι άλλα επαναφέρουν στη μνήμη τη Μέριλιν Μονρόε και την Καθρίν Ντενέβ -πού τις θυμήθηκα!

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον προσέλκυσε μια κοκκινοφορούσα προσκεκλημένη, η οποία καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε κυρίως από τους φακούς και τις γραφίδες των ΜΜΕ και κυρίως του διαδικτύου το οποίο οργίασε.

Ο ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ…

Όμως τεράστιο ενδιαφέρον τράβηξε ο βιολιστής της ΕΡΤ, ο οποίος θεώρησε το Προεδρικό Μέγαρο ως παραλία και παρουσιάστηκε με σορτσάκι και σαγιονάρες. Έγινε… του βιολιστή το πανηγύρι μέχρι ν΄’ αποκαλυφθεί ότι ήταν βιολιστής που είχε πάει πιο νωρίς με αυτή την εμφάνιση για να κάνουν πρόβες. Το φράκο το είχε στο σάκο και με αυτό έκανε εμφάνιση τη δεδομένη στιγμή.

Η… ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ!

«Πενήντα χρόνια μουσικός και δεν με γνώριζε κανείς. Μια φωτογραφία με σαγιονάρες με έκανε διάσημο» είπε ο εν λόγω καλλιτέχνης και ευχαρίστησε όλους όσους μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν την πανηγυρτζίδικη εμφάνισή του!

Η ΓΙΟΡΤΗ…

Γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας την ονόμασε ο Εθνάρχης Κ. Καραμανλής όταν την καθιέρωσε πριν από 48 χρόνια. Πασαρέλα την κατάντησαν οι επόμενοι και ανάθεμα αν θυμούνται για ποιο λόγο γίνεται αυτό το πανηγυράκι τέτοια μέρα. Η ίδια η Πρόεδρος Κατ. Σακελλαροπούλου στον λόγο της ξέχασε τον πρωτεργάτη της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομά του!

ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕ;

Αριστερούλα η πρόεδρος και θα έβγαζε φλύκταινες αν αναφερόταν στον Κ. Καραμανλή, οπότε το απέφυγε. Αναφέρθηκε όμως στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο νους των άλλων αριστερούληδων και ακροδεξιούληδων πήγε στην αποφυλάκιση του βιαστή Δ. Λιγνάδη. Ό,τι θέλει, βλέπει, ακούει και καταλαβαίνει κανείς!

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ…

Ενώ ενοχλήθηκαν κάποιοι από την ενόχληση που έφερε ο σαγιοναράτος βιολιστής και έκαναν παρατηρήσεις για την παρεξήγηση, κάτι ανάλογο δεν είδα να γίνεται με την μινιφορούσα που το κάτω μέρος της φούστας έφτανε στον αφαλό! Ήταν, λέει, σκηνοθέτρια και δικαιούταν τέτοια εμφάνιση ενώ αντίθετα η εμφάνιση ευρωβουλεύτριας γνωστής ενόχλησε που χρησιμοποίησε χρώμα κατακόκκινο, ενώ η ίδια είναι γαλάζια! Ελλάς του 2022! Τελικά δεν ήταν μινιφορούσα αλλά είχε σορτσάκι που αποκάλυπτε τον όμορφο κόσμο της η σκηνοθέτρια!

Ο ΤΣΟΛΙΑΣ…

Είχε, πολύ ζέστη και δεν μπορούσε να ντυθεί επίσημα πριν την παράσταση όπως δικαιολογήθηκε διασκεδάζοντας την κατάσταση ο βιολιστής της ΕΡΤ. Τι να πει κι εκείνος ο έρμος ο τσολιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη που χειμώνα-καλοκαίρι υπηρετεί άμισθος την έννοια της πατρίδας και την σοβαρότητα της κατάστασης; Μια απλή παρατήρηση…

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ; 

«Δεν φταίμε εμείς μωρ’ μάνα μου αλλά το υπουργείο που μείωσε τις θέσεις καθαριστριών για τα σχολεία. Θα κάνουμε αίτηση να καλύψουμε τα κενά». Κάτι τέτοιο πρέπει να είπε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ ύστερα από την κατακραυγή και κυρίως ύστερα από τις κραυγές των καθαριστριών στο δημαρχείο και μάλιστα την ώρα που εκείνος συνεντευξιαζόταν λέγοντας χρήσιμα πράγματα για την πόλη μας.

ΤΑ ΝΤΡΑΒΑΛΑ…

Θα είχαν αποφευχθεί τα ντράβαλα και δεν θα είχε στοχοποιηθεί ο αντιδήμαρχος Β. Πήχας, ο οποίος πήγε να προστατέψει το δήμαρχο από την οργή των αγανακτισμένων καθαριστριών αν ο κ. Ελισάφ είχε εκφράσει νωρίτερα αυτή τη σκέψη περί αιτήματος στο αρμόδιο υπουργείο για αύξηση των θέσεων. Το κάλιον προλαμβάνειν ας λειτουργήσει και στο δημαρχείο. Δεν έπρεπε να σηκωθεί κουρνιαχτός για να γίνει το αυτονόητο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΣΑ…

Ο Γ. Μπασάς που έφυγε προχθές από τη ζωή ήταν μια προσωπικότητα τέτοια, που μόνο τυχαία δεν ήταν. Έβαλε το δικό του λιθαράκι απ’ όπου κι αν πέρασε συνδυάζοντας τη γνώση με την αποδοτικότητα. Σε Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Ιωάννινα διέπρεψε με τα έργα που σχεδίασε και κατασκεύασε ως προϊστάμενος της ΔΕΣΕ. Ήταν ο πρωτεργάτης του σχεδιασμού και της χάραξης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ το 1991 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης του έδωσε εντολή εσπευσμένα να «χαράξει» την ΕΓΝΑΤΙΑ επειδή είχε την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε να την περάσει από Αλβανία-Γιουγκοσλαβία-Βουλγαρία-Αδριανούπολη. Την πληροφορία την έχει ο υπογράφων από πρώτο χέρι και από την εκμυστήρευση από τον ίδιο τον Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος πάντοτε εκθείαζε τις ικανότητες του Γ. Μπασά, στον οποίο έκανε πρόταση να τον κάνει Γ. Γραμματέα δημοσίων έργων, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Εξαίρετος πολιτικός μηχανικός και κυρίως αποδοτικός. Πολλά από τα έργα της πόλης κατά την περίοδο 2000-2012 είναι δικής του σύλληψης και αντίληψης ως σύμβουλος των τότε δημοτικών αρχών. Ο υπογράφων είχε την τύχη να τιμηθεί με προσωπική φιλία με τον Γ. Μπασά και η θλίψη είναι μεγάλη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια. Αντίο φίλε Γ. Μπασά. 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ…

Όσα αιτήματα έχετε δώστε τα στον βουλευτή σας τον Β. Γιόγιακα να μου τα μεταφέρει! Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα. Ποια ήταν τα αιτήματα όμως που μέχρι τώρα δεν τα πήρε χαμπάρι ο βουλευτής και δεν τα πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου; Άντε ντε!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ…

Έχουμε και λέμε: 1) Επιστροφή Πανεπιστημιακής σχολής στην Ηγουμενίτσα, την οποία είχαν καταργήσει Γαβρόγλου-Τζούφη-Αλμπάνης. 2) Παραχώρηση χερσαίας ζώνης. 3) Στελέχωση εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου Φιλιατών.4) Δημιουργία οδικού άξονα σύνδεσης ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ-ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ. 5) Αξιοποίηση λιμανιού. 6) Παράκαμψη πόλης. 7) Ενίσχυση ιχθυοκαλλιεργητών. 8) Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου που από το 1995 έχει προγραμματιστεί και ούτε που ακούγεται κάτι. Αυτά τα ολίγα που, αν δεν τα ξέρει ο βουλευτής, του τα δίνουμε εμείς γραμμένα!

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ…

«Πρόεδρε, να δείτε λίγο την υπόθεση μεταφοράς της ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ από Πρέβεζα στα Ιωάννινα, ήταν το αίτημα που έβαλε ο Στ. Γιαννάκης, βουλευτής Πρέβεζας, στον πρωθυπουργό. «Θα το αναφέρω αρμοδίως», φέρεται να απάντησε ο Κυριάκος και προφανώς εννοούσε την υπουργό Παιδείας, η οποία μάλλον δεν έχει τρύπες στ’ αυτιά για να ακούει τέτοια πράγματα. Ότι πει η Αλμπανοπαρέα. Ρωτήστε και την Μερόπη αν δε με πιστεύετε!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.