ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κορυφαίο ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

15 Οκτ 2014 • 08:32
ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κορυφαίο ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

• Σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αποτελεί η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα και ιδιαίτερα με τις συναντήσεις και τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Ηπειρώτη Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και σήμερα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ήδη υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στο επικοινωνιακό επίπεδο αφού η επίσκεψη της συζύγου του γνωστού ηθοποιού Τζώρτζ Κλούνεϊ - ο οποίος επίσης έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα- και οι δηλώσεις της ίδιας, όσο και του Κώστα Τασούλα, απασχολούν το σύνολο των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και σχεδόν  όλα τα μεγάλα μέσα Ενημέρωσης του κόσμου.
Η ίδια πάντως, έδειχνε εντυπωσιασμένη από την υποδοχή που της έγινε και το μόνο που περιορίστηκε να πει, είναι ότι είναι αισιόδοξη πως θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.     

Μήνυμα Κ. Τασούλα
Ο  Υπουργός Πολιτισμού, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ  και τους Τζέφρι Ρόμπερτσον, το Νόρμαν Πάλμερ και τον αρχαιολόγο και πρόεδρο του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλο τον κόσμο:
«Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα - τόνισε - είναι ένα κορυφαίο θέμα, που σταθερά και διαχρονικά απασχολεί την Ελλάδα. Γι' αυτό και οφείλουμε, με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία, να κάνουμε το παν για την επιτυχία αυτού του στόχου, που δεν είναι στόχος μόνο εν ονόματι της Ελλάδος, είναι στόχος εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η στρατηγική που θ' ακολουθηθεί, θα αποφασιστεί αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε γνώμη και νομική πρόταση προς την κατεύθυνση της καλύτερης διεκδίκησης των Γλυπτών είναι από την Ελληνική Δημοκρατία καλοδεχούμενη».

Τι συζήτησαν  
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός και οι τρεις νομικοί -οι οποίοι εκπροσωπούν ένα από τα σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου («Doughty Street Chambers») που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου- συζήτησαν επί μιάμιση ώρα στο γραφείο του, προτάσεις και ιδέες για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών. Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας   η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της διεκδίκησης των Γλυπτών και όχι στο οικονομικό κομμάτι και  σήμερα στη συνέντευξη Τύπου θα δοθούν περισσότερες απαντήσεις επί του θέματος.
Ο Υπουργός δήλωσε επίσης   ότι  η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα ενώπιον της Ουνέσκο και πρόσφατα στο Παρίσι (1-2/10), ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός εξέδωσε μία ομόφωνη σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ζητά από τη Μεγάλη Βρετανία να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, που, ήδη, η Ελλάδα την έχει ζητήσει από το καλοκαίρι του 2013», είπε ο υπουργός.
Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Γεύμα με κρασί «Κατώγι»
Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στο Μικρολίμανο, όπου τον Υπουργό Πολιτισμού και την ξένη αποστολή υποδέχτηκε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Το γεύμα είχε όμως και … Ηπειρωτικό «χρώμα», καθώς ο Υπουργός Πολιτισμού, πρόσφερε στην Αμάλ Αλαμουντίν κόκκινο κρασί  Κατώγι Αβέρωφ Cabernet του 2009.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.