ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κοιλάδα του Λούρου και η ανάγκη τουριστικής αξιοποίησής της

6 Οκτ 2015 • 08:22
Η Κοιλάδα του Λούρου και η ανάγκη τουριστικής αξιοποίησής της

Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα το ρεπορτάζ του Κώστα Αγόρη (Π. Λ. 30 – 9 – 2015) για την κοιλάδα του Λούρου που "μπορεί και πρέπει να γίνει κάτι σαν τα Τέμπη της Ηπείρου".
Θα μου επιτρέψετε, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σε τρεις προσωπικές εμπειρίες που συνηγορούν στην ανάγκη της τουριστικής αξιοποίησής της:
Πρωτοετής φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάστηκα, τις πρώτες μέρες, στο Γραφείο του καθηγητή της Λαογραφίας Γεώργιου Μέγα, προκειμένου να παραλάβω το θέμα της Φροντιστηριακής μου εργασίας, χωρίς την οποία δεν παίρναμε, εκείνη την εποχή, υπογραφή και δεν μπορούσαμε να προσέλθουμε στις εξετάσεις.
Ρωτήθηκα από τον καθηγητή Γεώργιο Μέγα για τον τόπο της καταγωγής μου. Σημειώνω εδώ πως ο καθηγητής είχε περιηγηθεί, συλλέγοντας λαογραφικό υλικό, σε όλη την Ελλάδα, είχε γράψει μάλιστα και το σχολικό βιβλίο "Γεωγραφία της Ελλάδος", το οποίο είχαμε διδαχθεί στην Πρώτη τάξη του Γυμνασίου.
Στην απάντησή μου ότι κατάγομαι από την Ήπειρο, το πρώτο που με ρώτησε ήταν αν έχω περάσει από την κοιλάδα του Λούρου. Στην καταφατική απάντησή μου, πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, μέρη της Ελλάδος. Έχετε έναν πραγματικό παράδεισο, μπροστά στον οποίο ωχριά η Κοιλάδα των Τεμπών, μόνο που εσείς τον αφήνετε αναξιοποίητο».
Αρκετά χρόνια αργότερα, ως αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, δέχτηκα στο Γραφείο μου επίσκεψη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων κ. Σουκάκου. Είχε οργανώσει στα Γιάννινα διεθνές Ορθοπεδικό Συνέδριο στο οποίο πήραν μέρος προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης από όλο τον κόσμο. Είχαν επισκεφθεί αρκετά μέρη της Ηπείρου, και, όπως μου είπε, έμειναν γοητευμένοι από την Κοιλάδα του Λούρου, που άρχιζε από τις πηγές του ποταμού και κατέληγε στο χωριό Κουκλέσι. Στον Ξενώνα της ΕΗΜ που λειτουργούσε, εκείνη την εποχή, στις πηγές του Λούρου, σκέφτηκε να τους προσφέρει ένα γεύμα και ζήτησε την οικονομική συνδρομή του Δήμου. Την ίδια μέρα το βράδυ ο Δήμος οργάνωσε, προς τιμή τους, μια δεξίωση στον κήπο του ΞΕΝΙΑ, και όλοι μίλησαν με θαυμασμό για τη μαγεία της φύσης, όπως την έζησαν στις πηγές του Λούρου.
Την ίδια περίπου εποχή είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, ο Σκουλάς· ήρθε στο Δήμο – ήταν τότε που πήραμε το ΞΕΝΙΑ – και μου ζήτησε να του δείξω δυο παραποτάμιες περιοχές της περιοχής των Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι έχει την πρόθεση να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, η οποία φημίζεται για τις φυσικές ομορφιές της. Επισκεφθήκαμε την περιοχή της Αρίστης και την κοιλάδα του Λούρου. Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, τόσο ο ίδιος, όσο και δυο περιβαλλοντολόγοι – αρχιτέκτονες που τον συνόδευαν.
Τους προέτρεψε να περιλάβουν στον προγραμματισμό, για μελέτη, αυτές τις δυο περιοχές, και έφυγε με τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα βρίσκεται ξανά στην Ήπειρο.
Δυστυχώς όμως. Σύντομα και αυτός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει "το τρένο της Αλλαγής" και να επιστρέψει στις τουριστικές του επιχειρήσεις. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλα εκλεκτά στελέχη της εποχής εκείνης, με συνέπεια, όπως γράφει ένα από αυτά, ο Παρασκευάς Αυγερινός, στο βιβλίο του: "Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΝΩΡΙΣ".
Θα είναι ευχής έργο αν ο Δήμος Δωδώνης, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Τουρισμού, αναλάβουν να αξιοποιήσουν τουριστικά την κοιλάδα του Λούρου, που προσφέρεται, κατά κοινή αναγνώριση, για μια αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν μάλιστα κάποιος αρμόδιος ανατρέξει στα Πρακτικά της Τουριστικής Συνδιάσκεψης που ο Δήμος και η Νομαρχία πραγματοποίησαν, την ίδια εκείνη εποχή στα Γιάννινα, θα διαπιστώσει ότι στα συμπεράσματά της είχαν γίνει παρόμοιες επισημάνσεις.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.