ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση της δικηγόρου Γ. Τατάγια σε άρθρο του Κώστα Καλτσή

 

16 Δεκ 2022 • 09:30
Παρέμβαση της δικηγόρου Γ. Τατάγια  σε άρθρο του Κώστα Καλτσή

 

Απάντηση στο άρθρο του συνεργάτη μας Κώστα Καλτσή το περασμένο Σάββατο, δίνει με επιστολή της η δικηγόρος Αθηνών - νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γεωργία Τατάγια.

Ο συνεργάτης μας αναφέρονταν σε Εισαγγελική διάταξη που έκρινε ότι άρθρα του, για τα οποία έκανε καταγγελία η κ. Τατάγια, δεν υπερέβαιναν τα όρια της πολιτικής κριτικής.

Στην επιστολή της η δικηγόρος λέει διάφορα και άσχετα με το θέμα, αλλά κατηγορεί τον Κώστα Καλτσή ότι ασκεί τη δημοσιογραφία χρηματιζόμενος από ιδιωτικά συμφέροντα και πως εκτελεί «συμβόλαιο» εναντίον της και εναντίον των συμφερόντων των Ηπειρωτών!

Αυτό άμεσα προσβάλλει και τον «Πρωινό Λόγο», ο οποίος δημοσιεύει ρεπορτάζ και άρθρα του επί σειρά ετών, χωρίς ποτέ να διανοηθεί οποιοσδήποτε να αφήσει έστω και υπονοούμενο για τέτοια πρακτική. 

Μπορεί να εκνευρίστηκε η κ. Τατάγια από τα άρθρα του συνεργάτη μας, αλλά πιστεύουμε πλέον ότι ολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

* * * 

Ολόκληρη η επιστολή της δικηγόρου έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Σε άρθρο του στην εφημερίδα σας (10/12/2022), ο κ. Καλτσής, μετά από μια περίοδο ‘αποχής’, επανέρχεται στις προσφιλείς του επιθέσεις εναντίον μου. Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, ο συνεργάτης σας έχει προ πολλού υπερβεί τα ‘δημοσιογραφικά εσκαμμένα’ και με έχει παρενοχλήσει με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα με σοκαριστικούς, αν όχι χυδαίους υπαινιγμούς. Σχετικά με τις τελευταίες αναφορές του στο πρόσωπό μου, εκθέτω: Εξώδικο προς συγκεκριμένο έντυπο των Ιωαννίνων κοινοποίησα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στον Πρόεδρο της Βουλής, χωρίς καμία αναφορά στην εφημερίδα σας, όπως φαίνεται να υπονοεί ο συνεργάτης σας. Για του λόγου το αληθές, σας το συγκοινοποιώ. Πάντως ανεξαρτήτως αν κλητεύθηκε σε «απολογία», κάποιες εξηγήσεις παρείχε ο συνεργάτης σας στον ‘Κατή’. Θα είχε ενδιαφέρον να τις δημοσιοποιήσει. Εκ του αποτελέσματος πάντως προκύπτει ότι η δικαιοσύνη επιτέλεσε το ‘σωφρονιστικό’ καθήκον της, ανεξάρτητα αν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του: έκτοτε έχουν πέσει οι τόνοι του για τα δημόσια πρόσωπα. Ούτε σε παχύδερμα της εξουσίας αναφέρεται πλέον, ούτε για την φύση των Ηπειρωτών που δεν παίρνουν στο κυνήγι με τις πέτρες τους αιρετούς αναρωτιέται πια δημόσια. Αποδεικνύει έτσι ότι στην δύση του βίου του είναι δεκτικός μαθήσεως και από μια απλή εισαγγελική έρευνα που τον ενόχλησε. 

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Καλτσής προβαίνει σε ‘εκτίμηση’ αμοιβών μου για πολύ εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες, παρότι αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει ούτε αμοιβή νέου δικηγόρου για υπερχρεωμένο στο Ειρηνοδικείο. Μάλιστα διαχρονικά εστιάζει σε αμοιβές μου που αφορούν συγκεκριμένα έργα γιατα οποία η Περιφέρεια δέχεται ολομέτωπες ‘επιθέσεις’ από ιδιωτικά συμφέροντα.

 Θα έχει τους λόγους του. Πάντως αυτές οι αμοιβές καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια, που ελέγχονται ενδελεχώς από αρμόδιους, και όχι «και από δικά μας χρήματα», όπως ισχυρίζεται. Από δικά μας κυριολεκτικά χρήματα -χρήματα των δημοτών της Ηπείρου- καλύπτονται μέσω των ανταποδοτικών τελών νομικές υπηρεσίες του ΦοΔΣΑ. Απ’ ό,τι φημολογείται για διάστημα μηνών μόνο, οι νομικές αμοιβές εκεί υπερβαίνουν τις 80.000€ και πληρώνονται οριζόντια από όλους τους δημότες, έχοντες και πένητες. Ιδού πεδίο δημοσιογραφικής ενασχόλησης.

Η παραπομπή όχι μόνο του Περιφερειάρχη, αλλά όλης της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό, του θυμίζω ότι έγινε ‘κατόπιν ενεργειών’ εντύπου, που τις ‘συντόνιζε’ ο ίδιος με δημοσιεύματα και τις αναδείκνυε ως ειδικός συνεργάτης του.

Προσωπικά τον διαβεβαιώνω πως η παραπομπή ‘μπάζει’. Άλλωστε ο κ. Καλτσής έχει μακράν εμπειρία καταγγελιών κατά του Περιφερειάρχη για απευθείας αναθέσεις τόσο προς την Δικαιοσύνη όσο και προς Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα πετάχτηκαν ηχηρά και αιτιολογημένα ‘στα σκουπίδια’. Παρόλα αυτά δεν διαθέτει την ‘παλληκαριά’ να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Αναφορικά με τις αυταπόδεικτες συκοφαντίες του ότι δήθεν εγκλώβισα τον Περιφερειάρχη «σε περιπετειώδεις αντιπαραθέσεις και ατελέσφορες δικαστικές διαμάχες», που φωτογραφίζουν την ‘διαμάχη’ για τα σκουπίδια, γνωρίζει πολύ καλά -άλλωστε ‘πρωτοστατούσε’ με ‘πύρινα’ δημοσιεύματα στον ‘αγώνα’ και στις ‘υποδείξεις’- ότι η Περιφέρεια, αμυνόμενη στην επέλαση συμφερόντων, κέρδισε τα δικαστήρια ‘δια χειρός Τατάγια’. Όσον αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου -η μειοψηφία έκρινε ότι οι Ηπειρώτες δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ, αποδεχόμενη την τεκμηρίωση Τατάγια- δημόσια έχω αναφερθεί ότι με αυτήν συντελείται οικονομικό έγκλημα σε βάρος των Ηπειρωτών και συμπληρώνω ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η παρέμβαση της ποινικής δικαιοσύνης προσεχώς και ‘εν γένει’ για τα απορρίμματα. Επιπλέον, επειδή ο ’ούριος δικαστικός άνεμος’ που πνέει στις Βρυξέλλες ενδέχεται να επηρεάσει τα ‘βαρομετρικά’ και στην χώρα μας, ας μην εκπλαγεί αν διαπιστωθεί αρμοδίως ότι ‘υπεράνω υποψίας’ αρμόδιοι έχουν ενεργήσει και ενεργούν ως υπάλληλοι ιδιωτικών συμφερόντων ‘ένθεν κακείθεν’.

Τέλος, επειδή με παραδίδει δίκην δημοσίου κατηγόρου στους «αναγνώστες, τους πολίτες της Ηπείρου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», απολογούμαι δημόσια πριν την ‘ετυμηγορία’ τους ως εξής: «Αγαπητοί αναγνώστες, πολίτες της Ηπείρου, Ελάχιστοι από εσάς γνωρίζετε την προσωπική διαδρομή μου και τις αρχές μου. Όλοι σας όμως γνωρίζετε τον κ. Καλτσή που σταδιοδρομεί στο δημοσιογραφικό στερέωμα της Ηπείρου από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών.

Δηλώνω ότι βρίσκομαι ακριβώς στον αντίποδά του. Αν λοιπόν εσείς που τον γνωρίζετε κρίνετε ότι ο κ. Καλτσής είναι ένας ενάρετος πολίτης και δημοσιογράφος, τότε βασίμως μπορείτε να υποθέσετε ότι εγώ είμαι ανήθικο πρόσωπο που ενεργώ ως δικηγόρος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος προς ίδιον όφελος.

Αν όμως εσείς που τον γνωρίζετε χρόνια τώρα, έχετε βάσιμες ενδείξεις ότι ο κ. Καλτσής υπηρετεί την αργυρώνητη δημοσιογραφία (δανείζομαι δική του έκφραση) και χρησιμοποιεί την πένα του δημόσια προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων χρηματιζόμενος από αυτά, τότε βασίμως μπορείτε να υποθέσετε ότι με τα δημοσιεύματα εναντίον μου εκτελεί ‘συμβόλαιο’ όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος των συμφερόντων σας, προς ίδιον όφελος.

Επαφίεμαι στην δίκαιη κρίση σας

Γεωργία Μ. Τατάγια, Δικηγόρος»

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.