ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο έτος φέρνει 18 μειώσεις φόρων και επτά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων

13 Ιαν 2025 • 09:04
Το νέο έτος φέρνει 18 μειώσεις φόρων και επτά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων

Επιστρέφοντας στις κυριακάτικες αναρτήσεις με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου μετά τη σύντομη εορταστική ανάπαυλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες μία δέσμευση για το νέο έτος. «Το κυβερνητικό έργο θα παραμείνει έντονο και πολυεπίπεδο, ώστε μέρα με τη μέρα κάτι να αλλάζει και να γίνεται η ζωή όλων των πολιτών καλύτερη. Αυτό βέβαια σημαίνει και μεγάλες ανασκοπήσεις, οπότε να είστε προετοιμασμένες και προετοιμασμένοι»! ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Και το 2025 θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό, με σχέδιο και σκληρή δουλειά να αντιμετωπίζουμε χρονίζουσες παθογένειες και να αίρουμε εμπόδια στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών και οδηγώντας την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη με την έναρξη του νέου έτους εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν βελτιωμένες αποδοχές και μειωμένες εισφορές, ενώ οι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

«Το 2025 περιλαμβάνει συνολικά 18 μειώσεις φόρων και βαρών, καθώς και 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», ανέφερε θυμίζοντας μεταξύ άλλων, πως απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ. Διπλασιάζεται (από 10% σε 20%) η μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές, οι εφημερίες των γιατρών θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 22%, ενώ μονιμοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με ένα νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση. 

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας πως «στόχος μας είναι να στηρίξουμε γονείς και ανήλικους, προωθώντας την υπεύθυνη και λελογισμένη χρήση του διαδικτύου. 

Επόμενο θέμα της ανασκόπησης του πρωθυπουργού ήταν ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τον ίδιο να τονίζει πως «προβλέπει για τους παραβάτες οδηγούς ποινές αντίστοιχες με τη σοβαρότητα κάθε παράβασης, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους». 

Αναφορά έκανε και στα ενεργειακά επισημαίνοντας πως και τον Ιανουάριο θα υπάρξει έκτακτη στήριξη για τις καταναλώσεις ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2025”, τόνισε ότι προσφέρει σε χιλιάδες νοικοκυριά τη δυνατότητα να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους. 

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.