«Πληγή» που δεν κλείνει με τίποτα παραμένουν για τα Γιάννενα τα συνθήματα και τα graffiti που άγνωστοι… φιλοτεχνούν με σπρέι πάνω σε ιστορικά κτίρια της πόλης, αμαυρώνοντας την εικόνα τους και υποβαθμίζοντας την αισθητική τους.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και για την αντιμετώπισή του ο Δήμος έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αφορά στην αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων, αγαλμάτων και δημόσιων χώρων, οι οποίοι έχουν υποστεί φθορές και βανδαλισμούς. Ωστόσο, οι επιτήδειοι… παραμονεύουν και ήδη καταγράφονται κρούσματα βανδαλισμών εκ νέου κτιρίων τα οποία μόλις καθαρίστηκαν, όπως συνέβη αυτές τις ημέρες στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.
«Είναι απαράδεκτο…»
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες το μεσημέρι η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Γιώτη, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες ενέργειες. «Είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται δημόσια κτίρια, την ίδια στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα του Δήμου προς όφελος όλων. Σε πείσμα των λίγων που επιλέγουν τη φθορά και την αδιαφορία, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό των πολλών», είπε, μεταξύ άλλων.
Ίσως μπουν κάμερες
Η κα Γιώτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, δηλαδή κάμερες, σε σημεία όπου αυτό επιτρέπεται ως αποτρεπτικό μέτρο για τους βανδαλισμούς και να επιβληθούν και πρόστιμα σε όσους εντοπιστούν να μουντζουρώνουν δημόσια κτίρια. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, Βασίλη Λαγό, ώστε να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο περιφρούρησης των σημείων που έχουν αποκατασταθεί, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν. «Η συνεργασία με την Αστυνομία είναι καθοριστική, και θα ζητηθεί η συνδρομή της για τον περιορισμό φαινομένων βανδαλισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι λέει ο Δήμαρχος
Σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας διαβεβαιώνει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί κτιρίων και χώρων στα Γιάννενα. «Ο δημόσιος χώρος είναι κοινός και ανήκει σε όλους μας. Η προστασία του είναι ευθύνη συλλογική. Η εικόνα του Δήμου μας είναι η ταυτότητά μας. Αποκαθιστούμε καθημερινά κτίρια, αγάλματα, πλατείες και γωνιές που κάποιοι άφησαν στην εγκατάλειψη ή υπέστησαν ζημιές. Αντιμαχόμαστε με πείσμα την αισθητική της ασχήμιας. Οι λίγοι που επιμένουν να καταστρέφουν, δεν θα σταθούν εμπόδιο στο όραμά μας», τονίζει.
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει πως ο Δήμος, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.