Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου καταδίκασε τα έκτροπα των ημερών
«ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ» ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!
- Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Πρόσφυγες γίνονται έρμαια χειραγώγησης και τους οδηγούν σε ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον τους…
- Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Η ανεμπόδιστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της πόλης αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας…
• Έντονος προβληματισμός και περίσκεψη επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και ανάμεσα στους Γιαννιώτες, με αφορμή τα πρόσφατα έκτροπα που κορυφώθηκαν με την «ομηρία» του Δημάρχου και συνεργατών του από πρόσφυγες και «αλληλέγγυους» μέσα στο ίδιο το Δημαρχείο.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Γιαννιώτικη κοινωνία στάθηκε από την αρχή στο πλευρό των ξεριζωμένων που βρέθηκαν στην περιοχή μας, όπως υπενθύμισε χθες σε δήλωσή του και ο Θωμάς Μπέγκας.
Τα συμβάντα αυτά που έγιναν πανελλήνιο θέμα, αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: Ότι τα Γιάννενα είναι κυριολεκτικά μία «ανοχύρωτη πόλη»! Οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκλείσει ή να καταλάβει το διοικητικό της κέντρο, να κλείσει δρόμους, ακόμη και να επιτεθεί σε στελέχη του Δήμου όπως συνέβη προχθές με τον Παντελή Κολόκα, απαιτώντας την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αστυνομία εμφανίζεται… ανήμπορη ν’ αντιδράσει!
Πάντως, τα πρόσφατα επεισόδια είχαν και μία θετική πλευρά. Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση του Δήμου συσπειρώθηκε γύρω από τη Δημοτική Αρχή, καταδικάζοντας και την κατάληψη του Δημαρχείου και όσα την συνόδευσαν. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα.
«Ανοχύρωτη πόλη»
Πρωτοφανές γεγονός στην σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων ήταν η προχθεσινή κατάληψη του Δημαρχείου της πόλης και η «ομηρία» στην οποία τέθηκαν ο Θωμάς Μπέγκας, συνεργάτες του, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και μέλη άλλων παρατάξεων όπως ο Άρης Μπαρτζώκας.
Απέναντι στα έκτροπα αυτά, τα οποία συνοδεύτηκαν και από επίθεση ομάδας διαμαρτυρόμενων εναντίον του Αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα, στο αυτοκίνητο του οποίου προξένησαν ζημιές, η τοπική Αστυνομία δεν αντέδρασε καθόλου! Το μόνο που έκανε ήταν να απελευθερώσει τους πρόσφυγες και τους «αλληλέγγυους» που είχαν προσαχθεί εξαιτίας του αποκλεισμού της Εγνατίας Οδού στον οποίο είχαν προχωρήσει, προκειμένου να λυθεί η «πολιορκία» του Δημαρχείου.
Άρα, τα Γιάννενα είναι όντως μια «ανοχύρωτη πόλη», έρμαιο στις διαθέσεις κάθε «διαμαρτυρόμενου» που μπορεί να παραλύσει ανεμπόδιστος τη λειτουργία ενός ολόκληρου Δήμου και να βιαιοπραγεί σε βάρος οποιουδήποτε αξιωματούχου βρεθεί μπροστά του!
Ο Θωμάς Μπέγκας
Τη θλίψη του για τη συνολική απαξίωση των θεσμών που επικρατεί σήμερα εξέφρασε με αφορμή τα γεγονότα αυτά ο Θ. Μπέγκας. Σε γραπτή δήλωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και διάβασε κατά την επαναληφθείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρωτιέται με νόημα «ποιο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει σήμερα το σύμβολο της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση, το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο καταλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή. Ποιος θεσμός ενεργοποιείται και τι χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε να προστατεύσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο για να ενεργεί ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου. Τελικά ποιος είναι «Αλληλέγγυος» και ποιος δεν είναι και σε ποιόν θα πρέπει να το αποδείξει».
Σαφείς οι αιχμές του Δημάρχου για τη στάση των Αστυνομικών Αρχών κατά τα προχθεσινά έκτροπα, γι’ αυτό και ζητά να «αναλάβουμε όλοι τις θεσμικές μας ευθύνες, πριν να είναι αργά».
Τα Γιάννενα βοήθησαν…
Ο τελευταίος που έχει ευθύνη για την έκρυθμη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό του Κατσικά είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και οι Γιαννιώτες, αφού η επιλογή της τοποθεσίας και της διαχείρισης του ζητήματος δεν ήταν δική τους υπόθεση, όπως εξάλλου επανέλαβε ο Δήμαρχος στη δήλωσή του. Ίσα – ίσα που η τοπική κοινωνία και οι φορείς της στάθηκαν εξ‘ αρχής στο πλευρό των προσφύγων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας συνδράμοντάς τους με κάθε τρόπο.
«Οι λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά και η έλλειψη συντονισμού, οδηγεί σε κρίσιμες καταστάσεις», τονίζει ο Θ. Μπέγκας υπενθυμίζοντας πως «ο Δήμος Ιωαννιτών, οι φορείς και πρώτα και πάνω απ’ όλα η τοπική κοινωνία, ρημαγμένη και η ίδια από την κρίση, έδωσε ψυχή και βοήθεια στους ρημαγμένους από τον πόλεμο συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν στην πόλη μας».
Ο Δήμαρχος καταλήγει σημειώνοντας πως ναι μεν η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια αντικειμενικά δύσκολη υπόθεση, σε όλες τις πτυχές της, δεν παραλείπει όμως να επισημάνει ότι «πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφήνονται να γίνουν έρμαια χειραγώγησης και να τους οδηγούν σε ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον τους»!
Σύσσωμη καταδίκη
Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών καταδίκασε χθες την κατάληψη του Δημαρχείου, την «ομηρία» του Δημάρχου και συνεργατών του, αλλά και τη βίαιη επίθεση «αλληλέγγυων» και προσφύγων εναντίον του Παντελή Κολόκα.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, με την οποία καταδικάζει απερίφραστα τα συμβάντα και αφήνει επίσης σαφείς αιχμές για τη στάση της Αστυνομίας σ’ αυτά. Όπως αναφέρει, «η ανεμπόδιστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της πόλης και του κυρίαρχου οργάνου της, του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας»!
Πολιτική ευπρέπεια
Καταλήγοντας, η παράταξη του Ν. Γκόντα τονίζει με έμφαση πως «ασχέτως με τις όποιες μικρές ή μεγάλες διαφωνίες των δημοτικών παρατάξεων, έχουμε χρέος όλοι μας να διατηρήσουμε ένα επίπεδο πολιτικής ευπρέπειας και δημοκρατικής αντιπαράθεσης, προστατεύοντας τον ίδιο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τέτοιου είδους συμπεριφορές βίας, βλάπτουν τα συμφέροντα των ίδιων των προσφύγων και ακόμη εγκυμονούν κινδύνους αντιπαράθεσης με την κοινωνία, η οποία επιδεικνύει αυθόρμητη και πηγαία αλληλεγγύη στην τραγική μοίρα των ανθρώπων που ο πόλεμος στην πατρίδα τους τούς εξανάγκασε, άθελά τους, να βρεθούν στην χώρα μας και στην περιοχή μας».