- Βολές δημάρχου στην Κυβέρνηση…
- Πολλά θέματα στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου
«Ζωηρή» κατά διαστήματα και με αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαγεωργίου, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικότερα στη συζήτηση για τα προ ημερησίας θέματα.
Το μενού στα εκτός… ύλης ζητήματα περιλάμβανε από την Τάφρο Λαψίστας και τις καθυστερήσεις στα μεγάλα σχολικά έργα, μέχρι την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με τη Διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα.
Μάλιστα, η Τατιάνα Καλογιάννη έβαλε … στο τραπέζι των συζητήσεων, την τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου, η οποία-σύμφωνα με την ίδια- γεννά πολιτικά και τεχνικά ερωτήματα.
Πάντως, η συνεδρίαση συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ, με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας, να είναι η πορεία κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τα προβλήματα που προκαλούν οι εργασίες στο αστικό οδικό δίκτυο.
Σημειώνεται ότι σε διάφορες αναφορές του Δημάρχου για καθυστερήσεις σε έργα ή στην έλλειψη χρηματοδότησης, ο κ. Παπαγεωργίου τον κατηγόρησε ότι συνεχώς μεταθέτει ευθύνες.
Μάλιστα, σε ακόμη μια συνεδρίαση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζητούσε από την Πρόεδρο Αναστασία Γιογλή να μην τον διακόπτει, αλλά και να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Μπέγκα.
Καθυστερήσεις σε έργα
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος στάθηκε σε δύο μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για σχολικές υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα εξαιτίας προσφυγών μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.
Η πρώτη περίπτωση αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κιάφας, έργο προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Το έργο αφορά τα κτίρια στα οποία στεγάζονται το 6ο, το 7ο και το 8ο Γυμνάσιο, καθώς και το 1ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη μετεγκατάσταση των Πειραματικών Σχολείων στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έργο προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ.
Παρότι είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος, ακολούθησαν διαδοχικές προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε όλες τις περιπτώσεις στη δημοτική αρχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εξηγήσεις και οι «εκλεκτοί»
Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο δήμαρχος στάθηκε στην απουσία οποιασδήποτε χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ζητήσει ο Δήμος.
Με αφορμή την ισχυρή θεομηνία τον Αύγουστο του 2024 που προκάλεσε σημαντικές ζημιές και οδήγησε στην κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε πως η δημοτική αρχή προχώρησε στη σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης ύψους 11 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.
Όπως ανέφερε, αν και είχε επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση.
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις που κατευθύνονται σε άλλους δήμους (χωρίς να τους κατονομάσει), μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς, καθώς και σε ανακοινώσεις βουλευτών που ευχαριστούν υπουργούς για την έγκριση αντίστοιχων πόρων (!).
Μάλιστα, υποστήριξε πως οι βουλευτές του Νομού είναι πλήρως ενημερωμένοι τόσο για την έκταση των προβλημάτων όσο και για την πρόταση του Δήμου και τις δύο καταθέσεις του αιτήματος.
«Δεν ζητούμε από κανέναν να λειτουργήσει χαριστικά ούτε απαιτούμε προνομιακή μεταχείριση», είπε ο Δήμαρχος και κατέληξε ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να περιμένει και η πολιτική προστασία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο επιλεκτικής μεταχείρισης.