ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φέτα και το ελαιόλαδο κατακτούν τις διεθνείς αγορές

- Πάνω από 2,1 δισ. ευρώ οι εξαγωγές το 2025

20 Ιούλ 2026 • 11:16
Η φέτα και το ελαιόλαδο κατακτούν τις διεθνείς αγορές

Η φέτα και το ελαιόλαδο παραμένουν οι βασικότεροι πρεσβευτές της ελληνικής αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας σημαντικά την αγροτική οικονομία. Το 2025 η συνολική αξία των εξαγωγών των δυο κορυφαίων ελληνικών προϊόντων ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η ποιότητα, η αυθεντικότητα και η αναγνωρίσιμη ταυτότητά τους, εξακολουθούν να ενισχύουν την δυναμική τους στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, «η φέτα και το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς δύο από τα πιο γνωστά ελληνικά προϊόντα. Πίσω τους βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί, αγροτικές οικογένειες, μεταποιητικές επιχειρήσεις και ολόκληρες τοπικές οικονομίες…».

Η φέτα παραμένει το κορυφαίο ελληνικό τυρί και βασικός πυλώνας της αιγοπροβατοτροφίας. Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 25 καταχωρισμένες ονομασίες τυριών, εκ των οποίων οι 23 φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ και οι δύο την ένδειξη ΠΓΕ, με τη φέτα ΠΟΠ να αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν της κατηγορίας.

Κατά τη διάρκεια του 2025 η παραγωγή φέτας έφτασε περίπου τους 152.700 τόνους, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 64% της συνολικής καταγεγραμμένης παραγωγής τυριών στη χώρα, χωρίς να υπολογίζονται τα τυριά τυρογάλακτος.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η εξαγωγική της πορεία. Περίπου 105.000 τόνοι, δηλαδή το 69% της συνολικής παραγωγής, εξήχθησαν στις διεθνείς αγορές, αποφέροντας έσοδα που άγγιξαν τα 835 εκατ. ευρώ. Πλέον η φέτα αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων. Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πέντε αυτές αγορές συγκεντρώνουν συνολικά το 70% των εξαγωγών του προϊόντος.

Ανάλογης σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι και ο κλάδος της ελαιοκομίας, στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 700.000 παραγωγοί.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταχωρίσει συνολικά 33 ελληνικές ονομασίες ελαιολάδων, από τις οποίες οι 20 είναι ΠΟΠ και οι 13 ΠΓΕ, στοιχείο που αναδεικνύει τον πλούτο των ελληνικών ποικιλιών και των ελαιοπαραγωγικών περιοχών. Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου το 2025 διαμορφώθηκαν στα 1,31 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 12,4% της συνολικής αξίας των εξαγωγών τροφίμων της χώρας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.