ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποδοχή Υπουργού Υγείας με κινητοποιήσεις και αιτήματα!

- Στα Γιάννενα σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης

- Τι τόνισαν χθες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων

15 Οκτ 2026 • 10:00
Υποδοχή Υπουργού Υγείας με κινητοποιήσεις και αιτήματα!

Υποδοχή με αιτήματα, παρατηρήσεις και κινητοποιήσεις επιφυλάσσουν συνδικαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι του κλάδου στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα επισκεφθεί για ένα διήμερο τα Γιάννενα και τον Νομό, εγκαινιάζοντας αναβαθμισμένες δομές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων έχει προκηρύξει για αύριο, Παρασκευή το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 10 π.μ. στον χώρο των ΤΕΠ. Ταυτόχρονα, στηρίζει τη σημερινή στάση εργασίας και τη συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων του «Χατζηκώστα» και της ΕΙΝΗ.

«Δεν καλύπτονται…»

«Τα εγκαίνια και οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη δύσκολη καθημερινότητα των εργαζομένων και τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Η υποστελέχωση, οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η ανεπαρκής χρηματοδότηση επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες», τόνισε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας. Όπως είπε, «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ‘Χατζηκώστα’, τα Κέντρα Υγείας και οι Δομές Πρόνοιας χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκείς πόρους». 

«Να ζητήσει συγγνώμη»

«Όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το σταθερό αποτέλεσμα εκείνης της στρατηγικής που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επιθετικότερα σήμερα η νυν κυβέρνηση που θέλει την υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς. 

Αναφερόμενος στα εγκαίνια των δύο ΤΕΠ σε Π.Γ.Ν.Ι. και «Χατζηκώστα» είπε πως ο Υπουργός Υγείας πρέπει να ζητήσει συγγνώμη «γι’ αυτή την κατάσταση που ζούσαν έως το 2026 οι ασθενείς των δύο νοσοκομείων. Ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ναυαρχίδα, το οποίο είχε επτά διάσπαρτα τμήματα και παραδίδεται με εκπτώσεις στο έργο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη και σχεδιασμό της τεχνικής υπηρεσίας, με ένα πιο σύγχρονο ΤΕΠ, το οποίο όμως δεν έχει μέσα το παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο».

 

Το «Χατζηκώστα»

Η υποστελέχωση είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το «Χατζηκώστα», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αλέξανδρος Κοσμάς, προσθέτοντας πως μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στην Τεχνική και τη Διοικητική Υπηρεσία, αλλά και σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Το Πανεπ. Νοσοκομείο

Σημαντικό έργο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Ι. Γιώργος Φλούδας το νέο ΤΕΠ που εγκαινιάζεται αύριο, προσθέτοντας όμως πως με τη λειτουργία του θα προκύψουν λειτουργικά ζητήματα και θέματα στελέχωσης. Θα πρέπει επομένως, όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την έλευση προσωπικού και για  επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για τη λειτουργία του Τμήματος. 

Ο κ. Φλούδας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης και άλλων ζητημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με βασικότερα τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος πρώτου βαθμού.

Υπόλοιπες δομές

Η Ταμίας του Συλλόγου Εργαζομένων στις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας στην Ήπειρο Φανή Ρούκου τόνισε πως τα Κέντρα Υγείας στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου δεν εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα υπσοτελέχωσης που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ζητώντας συστηματική καταγραφή των και ουσιαστική ενίσχυση των Κέντρων.

Τέλος, η Ευαγγελία Νίκου, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου τόνισε πως «διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς, επαρκή στελέχωση, σταθερές σχέσεις εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες. Απαιτούμε τη χορήγηση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, ισότιμα εργασιακά δικαιώματα, αντίστοιχα με τα εργασιακά στο ΕΣΥ».

Κώστας Αγόρης

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.